hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Siyasi partilere yaptırım'da iptal yargı önünde

    Siyasi partilere yaptırımda iptal yargı önünde
    expand

    Anayasa Mahkemesi, partilerin ihtar kararlarını yerine getirmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcısı'na Hazine yardımından men için harekete geçme yetkisi veren düzenlemenin iptalini perşembe günü esastan görüşecek.

    Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesi ile iptali istenen hüküm, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği ihtar kararlarını yerine getirmeyen siyasi partilere uygulanacak yaptırımları düzenliyor.

    Hüküm Cumhuriyet Başsavcılığı'na altı ay içinde aykırılık giderilmediği takdirde, siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılması için Anayasa Mahkemesi'ne re'sen dava açma yetkisi veriyor.

    Eğer madde iptal edilirse, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partileri Hazine yardımından yoksun bırakılması için dava açamayacak.

    İptali görüşülecek olan maddenin eski hali, ihtar kararlarına uymayan siyasi partiler hakkında kapatma davası açılmasını emrediyordu.

    Ancak madde üzerinde 2003 yılında yapılan değişiklikle kapatma davası açılması hükmü, hazine yardımından yoksun bırakma cezasına çevirilmişti.

    Bu nedenle eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, 2002 yılında AKP'ye verilen ihtara uymadığı gerekçesi ile açtığı kapatma davası da kadük olmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow