hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mor Gabriel Manastırı için TBMM'ye şikayet

    Mor Gabriel Manastırı için TBMMye şikayet
    expand

    Mardin'deki Mor Gabriel Manastırı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna şikayet konusu oldu.

    Merkezi Budapeşte'de bulunan Uluslararası Hristiyan Dayanışma Örgütü, "yerel otoritelerin ve yargı mensuplarının, manastırın hukuki statüsünü değiştirmeye yönelik çaba içinde olduğu gerekçesiyle" TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna şikayette bulundu.

    Dayanışma Örgütünden Komisyon Başkanı Zafer Üskül'e gönderilen mektupta, "Müslüman yerel otoritelerin ve yargı mensuplarının, tarihi Mor Gabriel Manastırının hukuki statüsünü değiştirmeye yönelik çabalarından çok derin üzüntü duyulduğu" ifade edildi.

    Manastırdaki rahiplerin, Müslüman gençlerin dinini değiştirmeye çalışmakla itham edildiği belirtilen yazıda, "Bu huzursuzluğun 1600 yıllık uluslararası üne sahip Manastırı kapatmak için tasarlandığı görünmektedir" denildi.

    Yazıda, "Sizlerden acilen, Manastırın tarihi topraklar üzerindeki haklarının ve Manastır sakinlerinin koruma altına alınmasını diliyoruz. Mor Gabriel rahipleri, Türkiye'nin büyük Hristiyan kültürel mirasının en iyi örneklerinden birini samimiyetle yönetmektedirler" görüşüne yer verildi.

    "Dini inançlarının gereklerine göre değil"

    Zafer Üskül de Uluslararası Hristiyan Dayanışma Örgütünden Viz Peter'e gönderdiği cevabi yazıda, Türkiye'deki yerel ve merkezi otoriteler ile yargı mensuplarının görevlerini, dini inançlarının gereklerine göre değil, yasalara uygun yerine getirdiğini vurguladı.

    "Bu otorite ve görevlilerin, o görevlere gelirken dini inançlarının ne olduğu araştırılmaz" diyen Üskül, Türkiye'deki tüm vatandaşların dini inançlarına, etnik kökenlerine, cinsiyetlerine ve felsefi düşüncelerine bakılmaksızın yasa karşısında eşit olduğunu bildirdi.

    Üskül, hiç bir yerel otorite ve yargı mensubunun, Manastırın hukuki statüsünü değiştirmeye yönelik çaba içerisinde olmadığını belirtti.

    Mor Gabriel Manastırının bulunduğu bölgedeki kadastro çalışmalarının, bağımsız mahkemelerde görülen davalara konu olduğunu kaydeden Üskül, "Görülmekte olan bir dava nedeniyle, TBMM ya da yürütme organının mahkemelere telkin ya da tavsiyede bulunması, müdahale etmesi, Anayasamızın 138. maddesiyle yasaklanmıştır" dedi.

    Komisyon Başkanı Üskül, Manastırda misyonerlik faaliyetinde bulunulduğuna ilişkin iddialar hakkında takipsizlik kararı verildiğine işaret ederek, Manastırın, faaliyetlerini hiç bir sınırlamaya uğramaksızın sürdürdüğünü bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow