hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'den Suriye ve Irak'a su taahhütü

    Türkiyeden Suriye ve Iraka su taahhütü
    expand

    Su yok, taahhütü var. Fırat ve Dicle nehirlerinin suyunun paylaşımı konusunda Türkiye, Irak, Suriye üçlü bakanlar zirvesi sona erdi. Türkiye, Suriye ve Irak'a saniyede 500 metreküp olan su miktarını artırmadı. Ama Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, "önümüzdeki bir kaç ay elimizden geleni yapacağım" sözünü verdi.

    Türkiye, Irak ve Suriye arasında mutabakat imzalandı. Buna göre, Suriye ve Irak'ın daha fazla su talebi kuraklık gerekçesiyle reddedildi.

    Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, "iki ülkenin taleplerini dikkate alacağız. Ancak elimizdeki imkanlar sınırlı" dedi.

    Iraklı bakan da, Türkiye'nin önümüzdeki bir iki ay içinde destek olacağına ilişkin sözüne vurgu yaptı. Fırat ve Dicle'nin suyu; Suriye üzerinden Irak'a veriliyor.

    Ancak Suriye'den Irak'a taşınırken altyapı, depolama ve suyun bilinçsiz kullanımı yüzünden su miktarında kayıp yaşanıyor.

    Üç ülke, suyun daha iyi kullanılması, sulama sistemlerinin ıslahı ve mevcut tesislerin geliştirilmesi konusunda da mutabakata vardı.

    Mutabakat metnine göre, Fırat ve Dicle nehirlerinin üzerine ortak istasyonlar kurulacak. Nehirler mevsimlik olarak izlenecek ve ortak veri tabanı oluşturulacak. Bir sonraki üçlü bakanlar toplantısı Ocak 2010'da Bağdat'ta yapılacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow