hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbuğ Mardin'den PKK'ya gözdağı verdi

    Başbuğ Mardinden PKKya gözdağı verdi
    expand

    Bayramın 2. gününde Mardin'in Nusaybin ilçesindeki Sınırtepe Karakolu'nu ziyaret eden ve sınırdaki askerlerle bayramlaşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Mardin'den sert mesajlar verdi. Terör örgütü PKK için, "Silah ve kanla hiçbir yere varılmaz. PKK'nın amacına ulaşması memkün değildir. Tek çıkar yol PKK'nın silah bırakmasıdır" diyen Başbuğ DTP'yi kastederek, "Halkımızı siyaset ve terör ağalarından kurtarmalıyız" ifadesini kullandı.

    Orgeneral Başbuğ, ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu.

    "KANIN DURMASINI TSK DA İSTİYOR"


    Başbuğ, "Evet. Akan kanın durmasını herkes, elbette Türk Silahlı Kuvvetleri de ister. Hatta isteyenlerin en başındadır. Bundan herkes emin olsun. Ancak bu kanı kim ve niçin akıtıyor? Bu soruyu sormak lazım. Akan kan dursun, dursun. Peki, bu akan kanı kim ve niçin akıtıyor? Bu sorunun cevabını aramak lazım. Bu sorunun cevabı açık; bölücü terör örgütü" dedi.

    Devletin ülkede meşru güç kullanma hakkına sahip tek otorite olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, "Terör örgütlerinin de her zaman her fırsatta bu otoritenin sarsılmasını ister. Bölgede özellikle Güneydoğu Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgemiz başta olmak üzere bu bölgelerde teröristler bulunduğu sürece, bu görevlerin biraz evvel açıkça ifade ettiğim görevlerin yerine getirilmesi devletin ve dolayısıyla güvenlik kuvvetlerinin vazifesidir" diye konuştu.

    Başbuğ, "Devletimizin, milletimizin ve güvenlik kuvvetlerinin kararlılığı karşısında bölücü terör örgütünün amaçlarına ulaşması mümkün değildir. Bugüne kadar örgüt kandırdığı, kullandığı 3 bine yakın insanının ölümüne neden olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman, her şeye rağmen bölücü terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadeleyi insan odaklı olarak yürütmektedir" dedi.

    "SİLAHLA KANLA BİR YERE VARILMAZ"


    TSK'dan yeni bir konseptHürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge: Bugüne kadar herhangi bir Genelkurmay Başkanı'nın bu kapsamda bir konuşma yaptığını hatırlamıyorum. Bölgeye ve hükümete bir mesaj var. "Siyaset ağaları" ile DTP'ye gönderme yapılıyor. TSK, yeni bir konsept belirlemiş. DTP'nin zorlayıcı tavrına karşı yapılmış bir konuşma olmuştur.
    Org. Başbuğ, "Terör örgütüne kandırılarak katılan teröristlerin büyük bir bölümü 26 yaşına ulaşmadan hayatını kaybetti. Bu kapsamda özellikle terör örgütüne karşı çıkmalarına rağmen evlatlarını terör örgütüne kaptıran ve bu acıları yaşayan o anne ve babaların da acılarını anlamak zorundayız. Bu nedenle tekrar ifade ediyorum; silahla, kanla bir yere varılamaz. Tek çıkar yol, bölücü terör örgütünün silahlarını bırakmasıdır" dedi.

    İlker Başbuğ, "Dünyanın her yerindeki teröristler gündemin kan, gözyaşı, kin ve nefret üzerinde oluşmasını ister. Teröristler toplumda düşmanlığı arttırmak, iletişimi kopartmak ve toplum içerisinde farklı kimlikler yaratmak suretiyle farklılaşmalara yol açmak ister. Şimdi bazıları diyor ki 'Şu tarihe kadar insanların ölümüne neden olmayacağız ancak şu tarihten sonra tekrar masum insanları, görevlerini yapmakta olan asker ve polisleri öldürmeye başlayacağız'. Bu düşünce nasıl açıklanabilir. Bu tehdit, terör içeren, insanlık dışı bu düşüncelere nasıl ılımlı bakılabilir. Hatta bu çeşit düşünceler nasıl desteklenebilir. Bunun da herhalde sorulması lazım. Daha önce de ifade ettiğim gibi ülke ve millet bütünlüğünü korumanın elbette bir bedeli vardı. Bedelsiz hiçbir şey olmaz. Asker için onur ve vazife her şeyin üstündedir" dedi.

    "HALKI AĞALARDAN KURTARMALIYIZ"


    Başbuğ, "Özellikle bu bölgedeki insanlarımız, vatandaşlarımız, Doğu Anadolu dahil olmak üzere ağalardan çekti. Bugün bu noktalardaysak, altında yatan temel nedenlerin bir tanesi bu. Bu zamanın ağalarından çeken insanlarımız, siyaset ağalarından, terör ağalarından muzdarip. Esas temel sorunlardan bir tanesi de bu halkımızı siyaset ağalarından, terör ağalarından kurtarılması" dedi.

    Orgeneral Başbuğ, "Arada çok farklı, marjinal grupları bir kenara bırakalım. Ezici çoğunluk, birlikte yaşama kararını vermiştir ve bu kararlılıkla karar verir. Birlikte yaşamaya karar verenler için her yer Türkiye'de, her makam herkesindir. Bunun aksini söyleyen varsa çıksın. Elbette herhangi bir vatandaşımızın nerede olursa olsun, kendini ezik hissetmesi de bizim sorunumuzdur. Bu konuda üzerimize düşenleri de yapmamız lazım. Açık söylüyorum, özellikle bu bölgedeki insanlarımız, vatandaşlarımız, Doğu Anadolu dahil olmak üzere ağalardan çekti. Bugün bu noktalardaysak, altında yatan temel nedenlerin bir tanesi bu. Bu zamanın ağalarından çeken insanlarımız, siyaset ağalarından terör ağalarından muzdarip. Esas temel sorunlardan bir tanesi de bu halkımızı siyasetin ağalarından terör ağalarından kurtarılması" dedi.

    "TEK ÇIKAR YOL SİLAH BIRAKMAK"

    "Silahla ve kanla bir yere varılamayacağını" belirten Orgeneral Başbuğ, "Tek çıkar yol, silahlarınızı bırakmaktan geçiyor" dedi. Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Bu ülke bütün vatandaşlarına yeter. İşte görüyorsunuz, şu anda Mardin Ovasındayız. Yani Mardin Ovasını gördükten sonra neyi paylaşamıyoruz? Bu ülkenin geleceği güzel. Düşünün şu ovada şu şartlarda bile yılda iki defa ürün alınıyor. Buğday ve şimdi mısır. 2012 yılına kadar sulama projeleriyle su buralara da gelecek. Düşünün, buralardaki gelişimi. Sadece Mardin ovası mı, bir doğuya gidin Harran Ovası'nı göreceksiniz. Bırakın Türkiye'yi bölgeyi bekleyen, tarihi bir geçmişi var, burası şu anda bulunduğumuz yer tarihi Mezopotamya'nın kuzeyidir. Dünyanın en güzel, en verimli yeri. Bütün insanlarımıza yeter, bütün insanlarımıza refah getirir. Nedir o zaman?" diye konuştu.

    "Terörden en büyük zararın bölge insanın çektiğini ve çekmeye devam ettiğinin unutulmaması gerektiğini" vurgulayan Orgeneral Başbuğ, "O zaman herkesin üzerinde düşünmesi gereken soru şudur? Bu bölge insanımızın ihtiyaçları nedir? Bu ihtiyaçları doğru tespit etmek ve bunların karşılanmak devletin asli asli görevidir" dedi.

    İŞSİZLİK VE EĞİTİM

    Bu konuda gerek yurt içinde gerek yurt dışında yapılan çok araştırma olduğunu, bu araştırmaların son iki ayında yapılanlarının hemen hemen büyük bir bölümünü incelediklerini ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Bana sorsanız ki, bu bölge halkının öncelikli iki temel ihtiyacı nedir? Bütün bu araştırmaların sonucu olarak ifade ediyorum. Tüm araştırmaların sonucunda çıkan bölge insanımızın isteği iki şey var. Birisi, çok açık. En önce temel işsizlik, geçim sıkıntısı, ekonomik sıkıntı. Bölge insanımız, halkımız bunu istiyor. İkinci istek veya ihtiyaç, belki araştırmalarda biraz farklılıklar olabilir. Fakat, benim tespitim ikinci ihtiyaç, eğitim sistemi. Eğitim sisteminden şikayetçi insanlarımız. Eğitim sistemimiz yetersiz" dedi.

    Başbuğ, devlet olarak, aldıkları tedbirlerle tüm vatandaşlara daha mutlu bir hayat vermek durumunda olduklarını belirterek, bunun devletin asli görevi olduğunu söyledi. Orgeneral Başbuğ, "Devlet elbete, fırsat eşitliğinden daha fazla yararlanabilme, kendini her alanda geliştirme imkanlarını bütün vatandaşlarına sağlamalıyız. Peki bunlar güzel, bir de bölgeye bakalım. Çok bilinen bir şey ama bir kez daha üzerinde durmamızda yarar var" diye konuştu.

    Bu bölgede hala Türkçe okuma yazma bilmeyenlerin oranının yüzde 20'lerde olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, "Türkiye ortalaması yüzde 8 küsur. Şimdi okuma yazma bilmeyenlerin oranının yüzde 20 olduğu bir yerde, biraz evvel söylediğimiz daha fırsat eşitliği, her alanda kendini geliştirme olanaklarını sağlayabildiğimizi söyleyebilir miyiz?" diye sordu.

    "TÜRKÇE ORTAK İLETİŞİM DİLİDİR"

    Orgeneral Başbuğ, gözden kaçan önemli bir nokta olduğunu belirterek, "Türkçe, tabii ki Türkçe... Anayasamız çizmiş, Anayasamızın 3. maddesi çok açık, Türkçe resmi dil ama önemli olan bir husus daha var. Türkçe, aynı zamanda ortak iletişim dilidir" dedi.

    Daha refah daha mutlu bir hayatın, tüm insanların hakkı olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, "Ama buraya giden yol ilk önce Türkçeden geçiyor. Ancak burada yüzde 20 noktalarında bu konuda geride olduğumuzu düşünürsek gerçekten, bu bölge insanımızın iyiliğini, refahını, mutluluğunu isteyen herkesin esas üzerinde durması gereken noktalar bunlar değil mi? Ana noktaları bırakıyoruz, diğer noktalarla şey yapıyoruz. Esas insan odaklı değil mi, bu insanlarımızın derdi, sıkıntısı ne? Çok açık, birlikte yaşamaya karar verenler için ki burada en ufak bir tereddütümüz yoktur" dedi.

    "KADERLER ORTAK"


    Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, geçenlerde bir doküman okurken yaşamını yitiren Kinyas Kartal'ın sözlerini çok önemli bulduğunu söyledi. Kartal'ın sözlerine uyulduğu takdirde yenilemeyecek hiçbir güçlük olmadığını belirten Orgeneral Başbuğ, "Bakın ne demiş: Ayrılık tohumu giren tarladan nifak ve nefret çıkar. Evvela, bu milletin evlatları kaderlerinin ortak olduğunu öğrenmelidir. Yüzde yüz katıldığımız bir şey bu. Diyor ki, birbirimizi yeteri kadar seversek, başka sevgiye muhtaç olmayız. Herhalde bu bayram gününde bütün bölge insanımızın, ülkemizin bütün insanlarının, milletimizin her ferdine"  dedi.

    "BU ORDU MİLLETİN ORDUSUDUR"


    Başbuğ, "Bu ordu, hiçbir grubun ordusu değildir. Bu ordu, bilmen neyin ordusu değildir. Bu ordu, milletin ordusudur. İşte millet... Bizim, gücümüz bu zaten. Onun için TSK, milletinden aldığı güçle, azimle görevinin başındadır. Türk ordusu, milli ordudur. Milli ordu demek, Türk ordusunun arkasında Türk milleti vardır. Millet var, ulus var. işte, budur. Türk ordusunun kurulduğundan beri bu millilik vasfı vardır, ilelebet de devam edecektir. Güçlü millet, tarihsel geçmişimiz var, tecrübemiz var, ahdımız var. Güçlüyüz ve her zaman söylediğim gibi öz güvenimiz tam. Güçlüyüz ki, en büyük gücümüz bu, bu da milletimizin sağ duyusudur. Fedakarlığına, kahramanlığına, ahdına ve vicdanına güveniyoruz" dedi.

    Orgeneral Başbuğ, Ramazan Bayramı'nın ikinci günü burada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Elbette, gönül ister ki her yerde olalım ama bilin ki nereye giderseniz gidin, Edirne'de, Ankara'da, Bursa'da, Hakkari'de, Şırnak'ta, Erzurum'da, Rize'de, Trabzon'da ve Ordu'da da bunları göreceksiniz" dedi.



    Askerlerle tek tek bayramlaştı

    Orgeneral İlker Başbuğ, Suriye'ye en yakın sınır karakolu olan Sınırtepe Sınır Karakolu'nu ziyaret etti.

    Askeri helikopterle gelen Orgeneral Başbuğ, askerlerle tek tek bayramlaşarak bir süre sohbet etti.

    Daha sonra karakoldaki gözetleme kulesine çıkan Orgeneral Başbuğ, nöbetçi askerle de bayramlaşarak, gözetlenen alanla ilgili bilgi aldı.

    Orgeneral Başbuğ, askerlerle birlikte öğle yemeği de yedi.

    Orgeneral İlker Başbuğ'a, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ve Mardin Valisi Hasan Duruer de eşlik etti.

    Geziyi takip eden gazetecilere Başbuğ'un Mardin'i ziyaret edeceği bilgisi uçaktayken verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow