hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu'ndan da İsrail'e sıcak mesaj yok!

    Davutoğlundan da İsraile sıcak mesaj yok
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile yaşanan dizi kriziyle ilgili olarak, "TRT özerk bir kurumdur. Diziyi yapan da özerk bir şirket. Dışişleri diziye danışmanlık yapmadı" dedi. Davutoğlu, İsrail ile yaşanan tatbikat krizi için de, "Gazze'de insani trajedi sürerken bizim askeri görüntü vermemizi kimse beklemesin" dedi.

    Davutoğlu, Bosna Hersek'e gidişinden önce Esenboğa Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Tatbikat krizi

    Türkiye'nin geçen yıl bu zamanlarda İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yaptığını anımsatan Dışişleri Bakanı, ancak şu anda Gazze'de olanlara karşı sessiz kalamayacaklarını kaydetti.

    Gazze'de çocukların ölmemesini ve barışın hakim olmasını istemenin "İsrail karşıtlığı değil insani bir durum" olduğunu belirten Davutoğlu, barış istikametine dönmesi durumunda İsrail ile ilişkilere kalındığı yerden devam edilebileceğini, ancak bölgedeki durum bu kadar hassasken, İsrail ile askeri bir görüntü içinde olamayacaklarını söyledi.

    Davutoğlu, "Gazze'de geçen sene yaşananlar bu yoğunluktaki bir şehre yapılabilecek en kapsamlı saldırılardı. Her türlü askeri araç kullanıldı. Bunu olmamış kabul edemeyiz. Bu politikadan tekrar barış politikasına yönelinmeli" dedi.

    Dizi krizi

    Davutoğlu, TRT'de yayınlanan "Ayrılık" dizisiyle ilgili olarak da diziye herhangi bir resmi danışmanlık vermediklerini belirtti. Programının çok yoğun olduğunu sözlerine ekleyen Davutoğlu, "TV dizileri dışında pek çok konuyla ilgilenmek zorunda olduğunu, vaktinin bir sınırı olduğunu" kaydetti.

    Dışişleri Bakanı, "Belli konular geldiğinde TRT özerk, belli konular geldiğinde devlet yayın organı. TRT özerktir. Diziyi yapanlar özel şirkettir. O yayın politikaları içinde değerlendilecek bir husus. Bakanlığın resmi teması söz konusu değil, danışmanlık söz konusu değil" dedi.

    Bakan Davutoğlu, "Yapımcıların verdiği bilgilerden anlıyoruz ki İsrailli yetkilerden izin alınmıştır. Dışişleri Bakanlığı TV dizilerinin danışma merci değildir" diye konuştu.

    Türkiye'nin sansüre dayalı bir ülke olmadığını söyleyen Davutoğlu, "Bu dizinin yayın kalitesi, içerdiği mesaj dizi uzmanlarının belirleyeceği bir esastır" şeklinde konuştu.

    Gazze'ye saldırılar


    Davutoğlu, "Gazze saldırıları barışı riske etti. Barış istikametindeki her adımı Türkiye destekleyecektir. Ama barışı riske atan hareketlerde de Türkiye bölgenin en büyük devleti olarak, bu konuya tepkisini gösterecektir" dedi.

    "Gerginlik politikalarına Türkiye hiçbir zaman prim vermemiştir" diyen Dışişleri Bakanı, "Türkiye hiçbir ülkeye karşı gereksiz bir gerilime de girmemiştir. Barış istikametine bir an önce dönülmeli. Gazze'de insanı barış çabaları tekrar hayata geçirilmeli. Barış psikolojisi bölgeye yeniden hakim olmalı. Bizim isteğimiz bu" ifadesini kullandı.

    Davutoğlu sözlerine, "Yıllarca dolaylı görüşmeler başlasın diye gizli görüşmeler yaptık. Eğer İsrail karşıtlığı olsaydı o zaman bu emeği verir miydik?" diye devam etti.

    "Gazze'de yaşananlara birçok ülke kayıtsız kalamaz" diyen Bakan, "Biz çocukları, kadınları korumak ve onların geleceğini tehdit eden unsurlara tepki göstermek durumundayız" diye konuştu.

    Dışişleri Bakanı, "8 aydır Gazze'den İsrail'e tek bir roket atılmadığı halde bugün Filistinli çocukların gideceği okul yok. Bir an önce Gazze'deki insani durum düzeltilmeli. Bunları istemek demek İsrail'e karşı olmak demek değildir" dedi.

    Bosna Hersek ve AB

    Rehn'in ziyaret amacının detaylarının sorulması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin Bosna Hersek'in hem iç bütünlüğünü sağlaması hem de trans-atlantik kurumlarına intibakına büyük önem verdiğini ifade ederek, Bosna'nın iç istikrarının sağlanmasında NATO üyeliği ve AB perspektifinin büyük kolaylaştırıcı etki yapacağını düşündüklerini kaydetti.

    "Bosna Hersek'e bu perspektifin verilmesi lazım" diyen Davutoğlu, son vize politikasının Bosna'da ciddi bir hayal kırıklığına yol açtığını, AB'nin bu kararından sonra Bosna Hersek'in de vize sistemine dahil olması için çabalarını yoğunlaştırdığını bildirdi.

    Davutoğlu, bu çabaların başarıya ulaşacağını umduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

    "AB'nin genişleme perspektifi içinde Bosna Hersek'i de içine alacak bir yaklaşım bizim teşvik edeceğimiz bir konudur. AB'nin genişleme stratejisini Balkanlarda Bosna Hersek'i de içine alacak şekilde gözden geçirmesi ve Bosna'nın bu anlamda devlet yapısının güçlenmesine katkıda bulunmasını her zaman destekledik, destekleyeceğiz. Ancak bu katkının Bosna Hersek devletinin bir devlet olarak işlevselliğini olumlu yönde etkilemesi lazım.

    Bosna Hersek devleti bu anayasal dönüşüm içinde kendi devlet yapısını güçlü bir şekilde inşa edebilmeli, yerinden edilmiş başta Boşnaklar olmak üzere bütün topluluklar kendi şehirlerine dönebilmeli, 90'lı yıllarda yaşanan o büyük sürgünlerin etkileri yok edilmeli ve Bosna Hersek kendi içinde entegre bir yapıya tekrar kavuşturulmalı."

    Bakan Davutoğlu, Rehn ile bunları ele alacaklarını, bunun yanı sıra Rehn gelmişken Komisyon'un Türkiye İlerleme Raporu ve diğer konuları da görüşeceklerini kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow