hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ramazan Akyürek görevden alındı

    Ramazan Akyürek görevden alındı
    expand

    Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek merkeze alındı, yerine Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal atandı. Akyürek ismi Ergenekon operasyonu ve Dink cinayeti ile gündeme gelmişti. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ise, konunun Dink cinayetiyle ilgili olmadığını belirtti.

    Ramazan Akyürek'in yeni görevi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.

    CNN TÜRK'ün yayınına katılan Milliyet gazetesi muhabiri Nedim Şener, Akyürek'in Dink cinayetiyle ilgili olarak görevden alınmış olabileceğini söyledi ve devam etti:

    "Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, derin bir gücün soruşturmayı engellediğini sık sık dile getiriyordu.

    Cinayet hazırlığında, sırasında ve sonrasında ihmaller ortaya çıkmış ve Akyürek görevi ihmalle suçlanmıştı.

    Suçlamaları bertaraf eden Akyürek'in aynı zamanda cinayeti aydınlatma pozisyonunda olması da bir çelişki yaratıyor.

    Akyürek'in yerine kimin geleceği önemli değil. Önemli olan Akyürek'in gitmesiydi.

    Dink cinayetinin aydınlatılması devlet politikası haline gelmeli. Bunu aydınlatamazsak biz ya da çocuklarımız suçlanabilir."

    Köksal: "Dink cinayetiyle alakalı değil"


    Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ise, "Biliyorsunuz devlette zaman zaman değişiklikler olur. Bundan 2 ay önce de 17 tane daire başkanımızı değiştirdik. Arkadaşımız görevini ifa etti. Bir değişikliktir, nöbet değişimidir. Yapıldı, hayırlı olsun" dedi.

    Köksal, "Akyürek'in, Hrant Dink cinayetinde de adı geçmişti. Değişikliğin bunun ilgili bir bağlantısı var mı?" sorusunu ise, "Öyle bir şey yok" diye cevapladı.

    Dink suikastında Akyürek ismi

    Hrant Dink suikastında "büyük abi" lakabıyla tanınan, cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan polis muhbiri Erhan Tuncel, dava sürecinde verdiği bir ifadesinde, "Cinayetin olduğu 19 Ocak günü e-maillerime baktım. Ogün Samast'ın adresi vardı bende. Ogün ve Muhittin Zenit de online idi. Ben de 'cinayet işleyen adamın internette ne işi var' diye düşündüm" demişti.

    Tuncel'in ifadesinde tetikçi Ogün Samast ile beraber ismini dile getirdiği Muhittin Zenit, bir dönem Trabzon Emniyeti'nde Ramazan Akyürek'in başında olduğu istihbarat dairesinde görev yapmıştı. Cinayet işlendiği sırada ise Bayburt Emniyet Müdürlüğü emrindeydi.

    Erhan Tuncel'in polis muhbiri olarak görevlendirilmesine aracı olan polis memuru Muhittin Zenit, Bayburt'un ardından yani, cinayetten 8 ay sonra 2007 yılı Eylül ayında bu kez Ramazan Akyürek'in daire başkanı olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat birimine atandı.

    Akyürek ve Zenit, zanlılar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in Dink'i öldürme planlarından haberdar olmalarına rağmen gerekli mercileri uyarmayarak görevi ihmal etmekle suçlanıyorlar.

    Başbakanlık Teftiş Kurulu da, 1.5 sene süren çalışma neticesinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında görevi ihmalden inceleme başlatılmasını istemişti.

    Teftiş Kurulu'nun raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da, onaylandı ve Akyürek hakkında inceleme başlatılmasının yolu açılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow