hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TRT'ten olay diziye makas

    TRTten olay diziye makas
    expand

    İsrail ile kriz yaratan "Ayrılık" dizisinin dün akşam TRT'de yayınlanan ikinci bölümünde bazı sahneler makaslandı. Diziden çıkarılan bölümleri, ağırlıklı olarak Filistinlilerle İsrail askerlerinin çatıştığı sahneler oluşturuyor.

    Aslında yapımcı ve yönetmen dizinin ikinci bölümünü de senaryoya uygun çekti. Ancak TRT yayın aşamasında inisiyatif kullandı ve savaş sahnelerini çıkardı.

    Dizinin hafta boyunca yayınlanan ilk tanıtımında çatışma sahneleri göze çarpıyordu.

    Ancak dizinin yayınlanmasından bir akşam önce gösterilen tanıtımda yasağın etkileri görüldü; söz konusu tanıtımda savaş sahneleri yoktu.

    "Ayrılık: Aşkta ve Savaşta Filistin" dizisinin ilk bölümünde yayınlanan bazı sahneler, Türkiye ile İsrail arasında gerginliğin tırmanmasına neden olmuş, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri durma noktasına getirmişti.

    ADL: "Her gün Türkiye'den tokat yiyoruz"

    Diziye tepki gösteren ABD'nin en etkin ve güçlü Musevi lobi kuruluşlarından 'İnkar ve İftiraya Karşı Birlik' (Anti-Defamation League-ADL), AK Parti iktidarında Türkiye'nin yüzünü Batı'dan Doğu'ya çevirdiğini öne sürdü. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) yetkilileri ile New York'ta görüşen ADL yetkilileri, ADL ve İsrail olarak hergün 'tokat üstüne tokat yediklerini' söyledi.

    Ulusal Yahudi Demokratik Konseyinin İcra Kurulu Başkanı Ira Forman da, Türk hükümetinin son dönemde İsrail'e yönelik eleştirilerinin Türkiye'nin İsrail ve ABD'deki Yahudi toplumuyla ilişkilerine etkisi olacağını söyledi.

    Konseyin Washington'daki bir konferansında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Forman, "Anadolu Kartalı" tatbikatının uluslararası bölümünün ertelenmesi ve hükümetin İsrail'e yönelik son dönemdeki eleştirilerinin Türkiye'nin İsrail ve ABD'deki Yahudi toplumuyla ilişkilerine yapacağı etkiye dair bir soruyu yanıtlarken, "Hiç kuşku yok ki Türkiye'nin eleştirileri, onun İsrail ve bunun uzantısı olarak Yahudi toplumuyla olan ilişkilerine etkisi olacaktır" dedi.

    "Birçok Amerikalı Yahudi'nin Türkiye'yi, güçlü laik geleneğe sahip, Filistinliler de dahil olmak üzere Müslüman kardeşlerine sempatiyle bakan, ancak İsrail'in pozisyonuna da adil yaklaşan bir Müslüman ülke olarak gördüğünü" söyleyen Forman, "Bunun değişmekte olduğuna dair bir algı olduğunu düşünüyorum" ifadesini kulandı.

    "Canavar devlet..."

    Forman, "Hükümetin, örneğin Gazze operasyonuna ilişkin kaygıları olsa bile, Orta Doğu'ya dair en sorumsuzca haberleri seçip, İsrail'i bir tür 'canavar devlet' gibi tasvir ettiği yönünde gerçek bir kaygı var. Bu tür propagandalar Arap dünyasında görülebiliyor, ama Türkiye'nin böyle bir tutum takınmasına alışık değiliz. Bu rahatsız edici" diye konuştu.

    "Türkiye'nin AB üyelik sürecinde karşılaştığı zorlukların İran ve Suriye ile daha yakın ilişki kurmasına yol açtığına dair yorumlar duyduğunu" belirten Forman, "Umarım bu doğru değildir. Herkes Türkiye'yi, önemli bir role sahip, bölgedeki süper güçlerden biri olarak görüyor. Bu, sadece Arap-İsrail çatışmasında değil, genel anlamda daha ılımlı bir Müslüman dünyasının oluşumunda da, tarihi açıdan çok olumlu bir rol" dedi.

    Türklerle görüşme

    Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe, Abraham Foxman'ın ulusal direktörlüğünü yaptığı, "Yahudilerin haksız kötülenmesine" karşı mücadele veren Anti-Defamation League-ADL adlı Yahudi kuruluşun üst düzey yetkilileriyle görüştü.

    TADF Başkanı Boztepe, New York'ta Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yıl dönümü nedeniyle Grand Central tren garında düzenlenen Türkiye tanıtım etkinlikleri resepsiyonunda, ADL'nin aralarında ulusal direktör Foxman'ın da yer aldığı üst düzey yetkilileriyle yaptıkları görüşmeyle ilgili basına bir açıklama yaptı.

    Amerika'da yaşayan Türkler olarak üzerlerine düşen görevin burada yaşayan diğer etnik kökenli insanlarla iletişim kurmak olduğunu belirten Boztepe, ADL'nin bunların en önemlisi olduğunu söyledi. ADL yetkililerinden uzun zaman önce istedikleri bir randevu talepleri olduğunu söyleyen Boztepe, "Bugüne kısmet oldu, başkan (Foxman) ve kuruluşun New York ile diğer bölgelerinin temsilcilerinin bulunduğu en üst seviyede bir grup tarafından karşılandık" diye konuştu.

    Türk hükümetini destekleyen tek Yahudi kuruluşu olduklarını söyleyen ADL yetkililerinin çok kırgın ve hatta kızgın olduğunu anlatan Boztepe'nin bildirdiğine göre ADL, TRT'de yayımlanan diziyle ilgili taleplerini TADF üzerinden Türkiye'ye ulaştırmak istedi.

    Boztepe, "Bu soruyu zaten bekliyorduk, dedik ki yani yüzde 0,1 reytingi olan bir program, bu konuyu siz dile getirdikten sonra reytingi 0,8'e yükseldi. Ama haklısınız, bu konuda biz de Türkler olarak çok çektik, 'Midnight Express' filminin 30 sene yükünü sırtımızda taşıdık. Bu konuyu mutlaka gündeme getirmek istiyoruz, sizlerle bu konuda aynı fikirleri paylaşıyoruz, bu ilişkileri daha iyi bir hale getirmek için, daha düzeyli bir hale getirmek için üzerimize düşeni yapacağız, mutlaka bu mesajı kendi vatandaşlarımıza duyuracağız ve bu film konusunda yapılması gereken bir şey varsa bu konudaki girişimleri ben şahsen söz veriyorum, TADF adına üstleneceğim ve bunun haberini size mutlaka ileteceğim. Sayın Başbakan (ABD'ye) geldikten sonra bu konuda daha yapıcı, daha farklı birtakım girişimlerin olacağını zannediyoruz, ümitlerimiz o yönde" dedi.

    Boztepe toplantının planlanan yarım saat yerine 1,5 saat kadar sürdüğünü de belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow