hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NTV'den Taraf'a Yazıcıoğlu cevabı

    NTVden Tarafa Yazıcıoğlu cevabı
    expand

    NTV, Taraf gazetesinin "NTV, Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterini cep telefonuyla arayarak düşürdü" haberine yanıt verdi. Hem de TARAF'ın habere dayanak olarak kullandığı belge ile. Belgede NTV'nin Muhsin Yazıcıoğlu'nu 14.34'te yani kazadan önce aradığı görülüyor ama belge aslında GMT'ye göre kaydedilmiş. Yani Türkiye saati ile aramalar 16.34'ten itibaren başlıyor. NTV'ye göre Taraf ya GMT'den habersiz ya da haber kasıtlı.

    NTV Taraf gazetesinin "Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopteri NTV santralinden "kazadan önce" 139 defa arandı" haberine gazetenin kullandığı belge ile yanıt verdi.

    Taraf sürmanşetten verdiği haberi bir belgeye dayandırmış, belgeye göre NTV, Muhsin Yazıcıoğlu'nun cep telefonunu kazadan önce 139 defa aramış ve manyetik alan oluşturarak helikopteri düşürmüştü.

    Taraf gazetesinin elinde bulunan kayıtlarda ilk arama 14.34 olarak yani kazadan önce görünüyor. Bu saat doğru, ancak GMT'ye göre.

    Türkiye saatine göre ise ilk aramanın yapıldığı saat 16.34. Yani kazadan sonra. Çünkü Türkiye saati ile GMT arasında 2 saat fark var.

    Peki nedir bu GMT saati? GMT, İngiltere Greenwich'e göre ayarlanan dünya saatidir. Bütün dünya ülkeleri GMT'yi referans saat olarak kabul eder. Ve Türkiye saati GMT'den iki saat ileridedir.

    NTV'ye göre Taraf gazetesi GMT saatini yok sayarak NTV'yi suikastle suçlamış. "Yani Taraf gazetesi ya GMT saatini bilmiyor ya da bildiği halde kasıtlı olarak bu haberi yaptı"

    NTV, "Taraf gazetesi, bu telefon kayıtlarını aldığında hiçbir araştırma yapmadan komplo teorileriyle yarattığı bir senaryoyu haber gibi sunmuştur" açıklamasında bulundu.

    "Bu nasıl gazetecilik?" diye soran NTV televizyonu "basit bir araştırmayla arama kayıtlarının GMT'ye göre tutulduğu öğrenilebilirdi. Bunu yapmak keyfi değil, temel bir gazetecilik refleksidir" diyor.



    Yazılı açıklama da yapan NTV, NTV'nin, telekomünikasyon hizmetlerini özel bir kuruluştan aldığını, o kuruluşun kayıtları hem GMT, hem de Türkiye saatine göre tuttuğu ve Türk Telekom'a ilettiğini bildirdi.

    GMT'nin, İngiltere Greenwich'e göre ayarlanan dünya saati olduğu, bütün dünya ülkelerinin GMT'yi referans saat olarak kabul ettiği ve Türkiye saati ile GMT arasında 2 saat fark bulunduğu vurgulanan açıklamada, "söz konusu gazetenin GMT saatini yok sayarak, NTV'yi suikastle suçladığı" ifade edildi.

    Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

    "Söz konusu gazete, elindeki kayıtları araştırma gereği duymadan tek yanlı yayın yaptı. Gazetenin elinde bulunan kayıtlarda ilk arama 14.34 olarak görünüyor. Bu saat doğru, ancak GMT'ye göre. Türkiye saatine göre ise ilk aramanın yapıldığı saat 16.34. Yani gazete ya GMT saatini bilmiyor ya da bildiği halde kasıtlı olarak bu haberi yaptı. Olay günü NTV ilk olarak İHA muhabiri İsmail Güneş'i aramıştır.

    Bu aramanın saati GMT'ye göre 14.34, Türkiye saatine göre 16.34'tür. Yani kazanın olduğu varsayılan saatten sonradır. Yine NTV, Muhsin Yazıcıoğlu'nu GMT'ye göre 14.36, Türkiye saatine göre 16.36'da aramıştır. Yine, kazanın olduğu varsayılan saatten sonradır. Gazetenin, 'NTV kazadan önce aradı' şeklindeki akıl dışı iddiasının, aynı zamanda gerçek dışı da olduğu bu telefon dökümleriyle ortaya çıkmıştır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow