hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son noktayı koydu: "Erken seçim yok"

    Son noktayı koydu: Erken seçim yok
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda CHP lideri Deniz Baykal ile erken seçim konuştuğu iddialarını yalanladı. Erdoğan, "Ben böyle bir şey söylemedim. Külliyen yalan. Seçim zamanında yapılacak" dedi.

    Başbakan Erdoğan, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminal binası ve eklerinin açılış töreninde konuştu.

    Konuşmasında erken seçim tartışmalarına değinen Erdoğan, "Birkaç gündür bir şeyler var. Güya 29 Ekim merasiminde ben ana muhalefet liderine erken seçimden bahsetmişim. Yok böyle bir şey. Benim temel ilkelerime ters. Bu yola çıkarken bir şey söyledim. Türkiye 16 ayda bir seçim yapma dönemini bizimle kapattı. Biz geldik, artık seçimler ilan edilen tarihlerde yapılacak. 2 ay, 3 ay öne alırsın ayrı mesele... Seçimin tarihi ne zamansa seçim o zaman yapılacak" dedi.

    Erdoğan, "Erken seçim niyetimiz olsa ben bunu önce halkımla paylaşırım. Niye ana muhalefet liderine söyleyeyim? Bu ifade, bu açıklamalar külliyen yalandır. Ben böyle bir şey söylemedim. Ben 'demokratik açılımın parlamentoya gelme süreci yakındır' dedim. Bunu alıp bu hale dönüştürdüler" dedi.

    Başbakan, "Bunların nasıl siyaset yaptığını anlamanız bakımından bunları söylüyorum. Demokrasiden asla taviz vermeyeceğiz. Aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Biz bu terminalleri inşa etmeye çalışırken bırakın onlar bu dedikodularla meşgul olsunlar. Biz işimize bakacağız" dedi.

    Başbakan Erdoğan, "erken seçim" ifadesini ortaya koyanların bu ülkeyi düşünmediklerini, zarar verdiklerini ifade ederek, "Sadece şunu 2 gündür konuşmanın borsada meydana getirdiği etkiyi hiç araştırdınız mı? Bunların derdi yok. Ülkede böyle bir yalanı ortaya atarsak ne olur, ne gider..." diye konuştu.

    CHP Sözcüsü Özyürek'ten yanıt


    CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Mustafa Özyürek, yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı konuşmaya ilişkin basına yansıyan diyaloğun tamamen doğru olduğunu ifade ettiğini belirtti.

    Törende iki lider arasında kısa bir konuşma geçtiğini kaydeden Özyürek, Erdoğan'ın Baykal'a, 'Yurt gezilerine devam ediyor musunuz?' sorusunu yönelttiğini, Baykal'ın "Evet devam ediyoruz. Sizin ne yapacağınız belli olmaz" sözleri üzerine Başbakan'ın "Evet herşey olabilir" karşılığını verdiğini savundu.

    Özyürek, şunları kaydetti:
    "Erdoğan, bu konuşmanın seçim iması olmadığını belirtti. Bu kendi takdiridir. Bir konuşmayı yalanlamak, 'külliyen yalandır' demek kabul edilebilir bir şey değildir. Konuşma aynen Sayın Başbakan'la Sayın Baykal arasında geçmiştir. Konuşma tamamen doğrudur.

    Ama erken seçim şeklinde yorumlayıp yorumlamamak, erken seçim isteyip istememek Sayın Başbakan'ın takdirindedir. Zaten Cumhuriyet Halk Partisi'nin herhangi bir erken seçim talebi, erken seçimi zorlama niyeti söz konusu değildir.

    Ama öyle anlaşılıyor ki Bayın Başbakan'ın ve AKP'nin bu ortamda erken seçime gidecek mecali yoktur. Yine bu Başbakan'ın yalanlaması gösteriyor ki Başbakan'la görüşme mutlaka kameralar önünde olmalıdır. Kayıt altında olmalıdır. Kamera önünde olmayan, tutanak altında olmayan konuşmaları Sayın Başbakan kolaylıkla reddedebilmektedir. Sonuç olarak Sayın Baykal'la Sayın Başbakan arasındaki görüşme, konuşma tümüyle doğrudur. Burada herhangi bir yalan, yanlış söz konusu değildir."

    Başbakanlık dün yalanladı


    Başbakanlık kaynakları dün, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Anıtkabir'de Başbakan Erdoğan ile Deniz Baykal arasında bir sohbet gerçekleştiğini, ancak gazetelere yansıdığı biçimde özellikle "erken seçimi ima eden bölümlerin sohbette yer almadığını" bildiren bir açıklama yaptı.

    Deniz Baykal'a atfen, "Sizin ne yapacağınız belli olmaz. Bu yüzden yurt gezilerimizi sürdürüyoruz" ve Başbakan Erdoğan'a atfen, "Evet haklısınız, her şey olabilir" cümlelerinin "sohbet sırasında konuşulmadığı ve tamamen hayal ürünü olduğu" ifade edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow