hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ata'yı saygıyla ve özlemle anıyoruz...

    Atayı saygıyla ve özlemle anıyoruz...
    expand

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikalinin 71. yılında anıyoruz.

    Onbinlerce kişi Büyük Kurtarıcı'ya bağlılıklarını bildirmek için Anıtkabir'e koştu.

    10 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde düzenlenen devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Ülkenin dört bir yanından çocuğu, yaşlısı, genci, her yaştan on binlerce kişi, yakalarında ve ellerinde taşıdıkları Atatürk resimleri ve Türk bayraklarıyla Anıtkabir'e akın etti.

    Mozoleye kırmızı ve beyaz karanfiller başta olmak üzere rengarenk çiçekler ve Türk bayrakları bırakan, alınlarında "Ata'm İzindeyiz" yazılı bantlar bulunan ziyaretçilerden bazıları göz yaşlarını tutamazken, bazıları dua etti.

    Bazı gruplar da Büyük Kurtarıcı'ya bağlılıklarını Anıtkabir'e dev Türk bayraklarıyla gelerek gösterdiler. Bir grup öğrenci Anıtkabir'in merdivenlerinde "Geçliğin Atatürk'e Cevabı"nı okuyarak en büyük mirası Cumhuriyet'i sonsuza dek koruyacaklarına dair ant içtiler.

    Öğrencilerden bir bölümü de şiirler okuyup Atatürk'e ve laik Cumhuriyet'e bağlılıklarını dile getiren sloganlar attı. Ziyaretçiler arasında Türk bayrağının yanı sıra, KKTC bayrağı taşıyan bir kişi de dikkat çekti.

    Anıtkabir'deki yoğunluk nedeniyle görevliler zaman zaman zor anlar yaşarken, ziyaretçiler Ata'nın mozolesinin bulunduğu bölüme girmek için uzun süre bekledi.

    Dolmabahçe

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 71 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı.

    Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM Başkanlığı, İstanbul Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının çelenklerini Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakılmasıyla başladı.

    Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'de sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

    Törene, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Piyade Albay Arif Oğur ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Daha sonra Mavi Salon'a geçen Pakdil, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.

    "Atam, sensiz olmuyor"

    Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada Türk Bayrağı örtülü yatağının iki yanında 2 er saygı nöbeti tuttu. Nöbet tutan erlerin tören sırasında duygulandığı görüldü.

    Tören öncesi vatandaşlar, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odayı ziyaret ederek, karanfiller bıraktı. Bazı vatandaşlar duygularını şiir okuyarak ifade ederken, bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.



    Bir kadın, "Atam, sensiz olmuyor" diyerek ağlarken, bir başka kadın da Atatürk'ün yatağına kapanarak ağladı. Çocukların ellerinde, "Sen rahat uyu çünkü biz yetişiyoruz", "Küçük yüreğimde sen varsın" yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü.

    Atatürk'ün odasında gerçekleştirilen resmi tören, muayede salonuna konulan ekranlardan da izlendi. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, törenin ardından tekrar vatandaşların ziyaretine açıldı.

    Ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk'ün gençliğe hitabesinin bulunduğu Kore gazileri Malatya'dan gelen Mehmet Ali Borçbitiren (79) ve İzmir'den gelen Şerafettin Kıvrak (80) da odayı ziyaret etti.

    Bu arada, Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve bugün açılan "Belge ve Fotoğraflarla Atatürk ve Milli Saraylar Sergisi" de Dolmabahçe Sarayı'nda 15 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.




    Anıtkabir

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu.

    Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan,MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

    Abdullah Gül, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu.

    Atatürk'ün 71 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de "ti" sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi. Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

    Gül, burada Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:

    "Büyük Atatürk, ebediyete intikalinizin 71. yıldönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. 86. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutladığımız cumhuriyetimiz, gelişmeye açık, dinamik yapısıyla her zamankinden daha güçlü bir konuma ulaşmıştır. Bugün uluslararası alanda ağırlığı sürekli artan, bütün dünya tarafından ilgiyle izlenen istikrar ve refah içerisinde ilerlemesini sürdüren bir ülke olmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Modern, demokratik, müreffeh ve hür bir ülke olarak geleceğe umutla bakan Türkiye, yoluna emin adımlarla devam etmektedir. Milletimiz, cumhuriyetimizi nitelikleriyle ilelebet yaşatmak ve muasır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak konusunda üstün bir gayretin içindedir. Milletçe birlik ve beraberlik içine elde ettiğimiz başarılar, ülkemizin yolunun açık olduğunun en somut göstergesidir. Türk milleti olarak size sevgilerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."



    Bayraklar yarıya indirildi

    Devlet töreninin ardından, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı. Bayraklar, Büyük Önder Atatürk'ün 71 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi.

    Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05'de 2 dakika süreyle çaldı. Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu.

    Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.

    Anıtkabir çiçeklerle süslendi

    İnter Flora Çiçekçileri Derneği ve Ankara Çiçekçiler Odası katkısıyla Anıtkabir, Türkiye'nin dört bir yanından getirilen 40 bin dal çiçek, bin 500 bitkiyle donatıldı.

    Ankara'ya gelen 200 çiçekçi, Anıtkabir merdivenlerine kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan dev bir Türk bayrağı ve Atatürk panosu hazırladı.

    Aslanlı Yol ve bayrak gönderi de süslenirken, Anıtkabir içindeki mozole ve kolonlar da çiçek ve bitkilerle donatıldı. Anma törenine, "Dersimiz Atatürk" adlı filmin kadrosu da katıldı. Vatandaşlar, törene katılan askerleri, "En büyük asker bizim asker" tezahüratları ile alkışladı.

    Mesajlar

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında, Atatürk'ün modernleşme ve dönüşüm hamlelerini cesaretle gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

    Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Atatürk, daima gönlümüzde yaşayacak. Ona ve ilkelerine olan inanç, güven ve bağlılığımız, sarsılmadan sonsuza kadar sürecektir" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Atatürk'ün temel felsefesini doğru ve bir bütün olarak yeniden anlamaya çalışmalıyız" mesajını verdi.

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Büyük önderimizi kalplerimizde bir hatıra gibi değil, düşüncelerimize yön veren canlı bir gerçek olarak yaşatıyoruz" dedi.

    CHP lideri Deniz Baykal, "Ulusal birliğimize yönelik tehdit var" uyarısında bulundu; toplumun her kesiminin bu tehditi farkına varmaya başladığını belirtti.

    MHP lideri Devlet Bahçeli, "Cumhuriyet'e  yönelik organize saldırıların yoğunlaştığı şu günlerde, milli değerlerimize her vatanseverin sahip çıkması öncelikli bir mesele haline gelmiştir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow