hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'de Öymen krizi ve son haberler...

    CHPde Öymen krizi ve son haberler...
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Dersim isyanı ile ilgili sözleri Ankara'nın gündemine oturdu. CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, Öymen'i istifaya çağırdı. Peki, CHP'den başka istifa sesleri yükseliyor mu? CHP lideri Deniz Baykal konuyu nasıl yorumluyor? Öymen neler anlatıyor? CHP'li yetkililerle görüşen Yavuz Oğhan ve Fatih Çekirge en sıcak gelişmeleri CNN TÜRK'te yayınlanan Perde Arkası'nda aktardı.

    CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, CNN TÜRK Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan'a yaptığı açıklamada, "Onur Öymen bir diplomattır. Diplomatik teamülleri iyi bilir. Gereğini yapması lazım" dedi.

    Ankara'da bulunan Fatih Çekirge ise, Onur Öymen'in kendisine yaptığı bugün bir açıklama yaptığını, buna göre Öymen'in istifayı düşünmediğini söyledi.

    Öymen, "Atatürk'ün mirasına sahip çıkmak bir parti suçu mudur, tek kelime Alevilikten söz etmedim. Eğer bu çarpıtmalar nedeniyle onları kırdıysam özür diliyorum" dedi.

    Öymen, Kılıçdaroğlu ile yüzyüze konuştuğunu, Kılıçdaroğlu'nun kendisine bir rahatsızlık ifade etmediğini belirtti. Onur Öymen, "Meclis'te bu konuşmayı yaparken en hararetli alkışlardan biri Kılıçdaroğlu'ndan geliyordu" açıklamasını yaptı.

    Öymen ayrıca, "Ben Atatürk'ün mirasına sahip çıkıyorum. Atatürk'ün terörle müzakere değil, mücadele ettiğini söylüyorum, bunu söylemek bir parti suçu değildir" dedi.

    Öymen, CHP lideri Deniz Baykal ile de konuyu değerlendirdiğini belirterek, "Deniz Bey bana bir sitem iletmedi. Hatta 'geçmişi bırakalım' diyerek  bu tartışmanın uzamasını engellemek istedi. Ben MKYK'da da özür dilemedim. Özür dileyecek birşey yok. Eğer bu çarpıtmalar vatandaşlarımızı rahatsız ettiyse özür diliyorum" dedi.

    Yavuz Oğhan ise, CHP'de 'kol kırılır yeni içinde kalır' gibi bir anlayış olduğunu belirterek, Baykal'ın CHP içinde bu tartışmaların gündeme gelmesinden dolayı kırgın ve kızgın olduğunu bildirdi.

    CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Yara kanamıştır. Bu süreçte yapılması gereken tepkileri dikkate almaktır. Tepkileri dikkate alması gereken sayın Onur Öymen'dir ve gereğini yapmak zorundadır. Gereğini yaptığı zaman hem CHP'yi, hem CHP'deki parlamenterleri ve CHP'lileri rahatlatmış olacaktır" demişti.

    İşte Onur Öymen'in tepki çeken sözleri

    cnnturk.com

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, 10 Kasım'da Meclis Genel Kurulu'nda Kürt açılımının öngörüşmelerinin yapıldığı oturumda yaptığı konuşmada, Dersim isyanıyla ilgili olarak bazı açıklamalarda bulunmuş, bu açıklamalar sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerce tepki çekmişti. Öymen'in tepki çeken sözlerini TBMM tutanaklarından birebir aktarıyoruz:
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ONUR ÖYMEN-  (Devamla) -  Atatürk’ün ölüm yıldönümünde yapılan iş, aslında maalesef, Türkiye için üzüntü vericidir, ibret verecidir ve çok  hazindir. Atatürk Şeyh Sait’le müzakere mi etti? Dersim isyanını yapanlarla müzakere mi etti?

    ŞERAFETTİN HALİS (Tunceli) – Dersim’de isyan yoktu Sayın Hatip.

    SIRRI SAKIK (Muş) – Dersim’de katliam oldu, katliam.

    ONUR ÖYMEN - Onların sözcüleriyle, temsilcileriyle masaya mı oturdu? Bunların hiçbirini yapmadı arkadaşlar. Yabancı ülkelerin istihbaratından mı yararlandı? Hayır.

    MUHARREM SELAMOĞLU (Niğde) – Neyi neyle karşılaştırıyorsunuz Sayın Öymen?

    ONUR ÖYMEN (Devamla) - Türkiye’nin istihbaratından yararlandı ve kısa bir sürede bütün terör örgütlerini dize getirdi. Değerli arkadaşlarım “Analar ağlamasın.” diyorlar. Maalesef, bu ülkenin anaları çok ağladı. Çok şehit verdik. Tarihimiz boyunca çok şehit verdik. Çanakkale Savaşı’nda 200 bin şehidimiz var. Hepsinin anası ağladı. Bir kişi çıkıp da “Analar ağlamasın. Biz bu savaştan vazgeçelim.” demedi. Kurtuluş Savaşı’nda analar ağlamadı mı?

    SIRRI SAKIK (Muş) – Sizin çocuklarınız nerede?

    ONUR ÖYMEN (Devamla) - Kimse çıkıp da “Analar ağlamasın. Biz şu Yunanlılarla anlaşalım.” dedi mi? Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı? Dersim isyanında analar ağlamadı mı? Kıbrıs’ta analar ağlamadı mı? Bir tek kişi Türkiye’de çıkıp da “Analar ağlamasın diye, bu mücadeleyi durduralım.” dedi mi? Dünyada diyen var mı? Amerika’da bir saat içinde 3 bin kişiyi öldürdü teröristler. Bir Amerikalı devlet adamı çıkıp da “Aman, analar ağlamasın. Şu teröristlerle bir uzlaşalım.” dedi mi? İlk siz diyorsunuz. Niçin? Çünkü, terörle mücadele cesaretiniz yok. Sizden önceki bütün hükûmetlerin gösterdiği cesareti siz gösteremiyorsunuz.

    Özür dileyip; "yanlış anlaşıldım" demişti

    Onur Öymen, tepkiler üzerine 13 Kasım'da yaptığı açıklamada, "İnsanlarımız eğer bizim hiç kastetmediğimiz nedenlerle üzüldülerse, incindilerse, bu çarpıtmalar sonuncunda geçmiş olayları hatırlayarak üzüntü duydularsa bundan en çok biz üzülürüz. Böyle bir üzüntüye biz sebep olmamamıza rağmen, onların bu üzüntüleri bizim sözlerimizi çarpıtan insanların bu davranışlarına bizim sözlerimizi kaynak yapmalarından kaynaklanıyorsa, gerçekten özür dileriz onlardan" demişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow