hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DTP'nin kapatılması İstanbul'da protesto edildi

    DTPnin kapatılması İstanbulda protesto edildi
    expand

    İstanbul Beyoğlu'nda kapatılan DTP'nin eski İstanbul il binası önünden yürüyüşe geçen bir grup, ev, iş yeri ve araçların camlarına molotofkokteyli ve taş atarak zarar verdi. Diyarbakır'daki olaylarda ise 3 kişi yaralandı.

    Kapatılan DTP'nin eski İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, Beyoğlu'ndaki eski il binası önünde bir basın toplantısı düzenledi.

    "Kendilerinin sorunlara çözüm istediklerini, kandırma ve tasfiye planlarını deşifre ettiklerini, çözüme ilişkin proje geliştirdiklerini" ileri süren Avcı, "buna karşın CHP, MHP gibi partilerin barış diyenleri hedef gösterdiklerini, Kürt halkını potansiyel suçlu ilan ettiklerini, halkları karşı karşıya getirmeye, sokakları kan gölüne çevirmeye ve bundan nemalanmaya çalıştıklarını" savundu.

    Basın açıklamasının ardından, açıklamaya katılan bir grup genç, kapatılan DTP'inni eski il binasının bulunduğu caddeden slogan atarak yürümeye başladı.

    Gruptakiler, cadde üzerindeki ev, iş yeri ve araçların camlarına taş ve molotofkokteyli atarak zarar verdi.

    Bunun üzerine semt sakinleri ve esnaf, gruptakilere bıçak ve benzeri kesici aletlerle karşılık vermek istedi.

    Emniyet güçlerinin müdahalesiyle vatandaşlar ile gruptakilerin çatışması engel olunurken, grupta bulunan gençler de ara sokaklara kaçarak dağıldı.

    Olaylar akşam da sürdü

    Akşam saatlerinde ise Gaziosmanpaşa Karayolları Mahallesi'nde DTP'nin kapatılmasını protesto eden 60-70 kişilik grup, kaldırım taşlarını sökerek yoldan geçen araçlara ve çevredeki binalara attı.

    Yollara barikat kurup, ateşe veren gruba müdahale eden polis, biber gazı ve tazyikli suyla göstericileri dağıttı.

    Bu arada, Bahçelievler Zafer Mahallesi'nde izinsiz gösteri yapan bir başka grup, barikat kurarak, otobüs duraklarının camlarını kırdı. Polis gruba müdahale ederken, bazı mahalle sakinleri de göstericilere tepki göstermek için sokağa döküldü.

    Okmeydanı'nda, akşam saatlerinde terör örgütü lehine slogan atmaya başlayan grup, yola barikat kurmak istedi.

    Polis göstericilere tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Müdahale üzerine ara sokaklara kaçan gruptakilerle polis arasında kısa süreli kovalamaca yaşandı.

    Diyarbakır
    Diyarbakır'da uyarıya rağmen izinsiz gösteri yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Gösteride 3 kişi yaralanırken, 5 kişi gözaltına alındı.

    Kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır İl Başkanlığı önünde, dün başlayan ve bugün sona eren Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) sonuç bildirgesinin okunması için toplanan gruba, kapatılan eski DEP'in milletvekili ve DTK sözcüsü Hatip Dicle'nin sonuç bildirgesini okunmasının ardından dağılmaları yönünde çağrıda bulunuldu.

    Dağılan gurubun terör örgütü PKK lehine slogan atarak izinsiz yürüyüş yapmak istemesi üzerine, polis bu kişilerin dağılmaları uyarısında bulundu.

    Uyarıya rağmen dağılmayan ve izinsiz gösterilerine devam eden gruba, polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Yürüyüş yapmak isteyenler polislere taşla saldırdı.

    Müdahale sırasında aralarında başına plastik mermi ve taş isabet eden 3 kişi yaralandı. Polis ekipleri, şu ana kadar 5 kişinin gözaltına alındığını kaydettiler.

    Adana
    Adana'da DTP'nin kapatılmasını bahane ederek izinsiz gösteri düzenleyen gruplara, polis müdahale etti.

    Alınan bilgiye göre, Dağlıoğlu, Barbaros, Mithatpaşa, Denizli ve Şakirpaşa mahallelerinde toplanan gruplar, ateş yakıp, taşlarla yolları trafiğe kapatarak, terör örgütü lehine sloganlar attı.

    Gruplara, Çevik Kuvvet ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, panzerler eşliğinde müdahale etti. Polise taş ve molotofkokteyli ile karşılık veren göstericiler, biber gazı atan polis ekiplerinin müdahalesiyle ara sokaklara dağıldı.

    Bazı göstericilerin özellikle MOBESE kameralarını hedef alarak taş attıkları dikkati çekti.

    Mersin
    Mersin'de, izinsiz gösteri yapmak isteyen bazı gruplara polis müdahale etti.

    Şevket Sümer Mahallesi'ndeki Siteler Polis Merkezi civarında toplanan bazı gruplar, molotofkokteyli, havai fişek ve taş kullanarak izinsiz gösteri yapmak istedi.

    Polis, panzer ve zırhlı araçlar eşliğinde gaz bombası atarak, grupların gösteri yapmasını engelledi.

    Bu arada bir grup, Sümer ve Hal mahallelerindeki, aralarında öğrenci yurdu ve bir dernek lokalinin de bulunduğu çok sayıda ev, iş yeri ve araçların camlarını kırdı.

    Gruptakilerin mallarına zarar verdiğini gören mahalle sakinleri, sokağa inerek tepki gösterdi. Mahallede önlem alan güvenlik güçleri, zarar gören ev, iş yeri ve araçlarda incelemelerde bulundu.

    Şanlıurfa
    Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde izinsiz gösteri düzenlendi. İlçenin Karacadağ Caddesi'nde toplanan bir grup, terör örgütü lehine izinsiz gösteri yaptı.

    Polis ekipleri, dağılmaları yönünde uyardığı grubun taş atarak karşılık vermesi üzerine göz yaşartıcı gaz kullandı. Yağmurun da yağmaya başlamasıyla grup dağıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow