hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarıkamış şehitlerine anma

    Sarıkamış şehitlerine anma
    expand

    95 yıl önce Osmanlı-Rus savaşında tek kurşun atmadan donarak şehit olan 60 bin asker anıldı. Kars'ta düzenlenen 'Türkiye şehitlerine yürüyor' etkinliğine katılan 2 bin kişi, askerlerin şehit düştüğü güzergahta yürüdü.

    1 Kasım 1914'te Doğu cephesinde başlayan Rus hücumuna Osmanlı ordusu 22 Aralık-15 Ocak arasında Sarıkamış harekatıyla karşılık vermişti.

    Osmanlı askeri Sarıkamış'a ulaşabilmek için yetersiz donanımlarıyla kış şartlarında Allahuekber Dağları'nı geçmeye çalıştı. Ama başaramadı. 60 bin asker donarak şehit düştü.

    Osmanlı ordusu Doğu cephesindeki kayıplarının büyük bir kısmını Sarıkamış harekatı sırasında vermişti.

    O askerleri anmak için bu  yıl da Kars'ın Sarıkamış ilçesi'e bağlı Kızılçubuk köyünde toplanan 2 bin kişi, 5 kilometrelik yürüş parkında yürüyüşe geçti.

    Sarıkamış harekatının 95'nci yıldönümünde düzenlenen yürüyüşün ilk 100 metresine TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı.

    2 bin kişi güzergah boyunca "Askere uzanan eller kırılsın" diye slogan attı.

    Allahuekber ve Soğanlı Dağlarına tırmanan kalabalığa Sarıkamış 57. Komando Taburu askerleri de eşlik etti. 3 saat süren yürüyüş yukarı Sarıkamış köyü şehitliğinde sona erdi.

    Burada yürüyüşe katılanları bekleyen askerler Sarıkamış harekatını canlandırdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow