hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çöl koşarı kuşları gelmeye başladı

    Çöl koşarı kuşları gelmeye başladı
    expand

    Türkiye'de yalnızca Şanlıurfa'da yaşayan ve yılın bir bölümünde bölgeye gelen çöl koşarları (Cursorius cursor), ilkbahar aylarıyla birlikte görünmeye başladı.

    Doğa Derneğinden yapılan açıklamaya göre, çöl koşarları Türkiye'de sadece Şanlıurfa bozkırlarında görülebiliyor.

    Her yıl ilkbahar aylarında Şanlıurfa'ya gelen ve sonbahar başına kadar bölgede kalan çöl koşarları, Doğa Derneği uzmanlarının yaptıkları arazi çalışması kapsamında bu yıl ilk olarak 17 Mayıs Pazar günü görüntülendi.

    Doğa Derneği Şanlıurfa Bölge Sorumlusu Turan Çetin de konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında bölgede sadece bir yerde söz konusu kuşların görüntülendiğini söyledi.

    Yaklaşık 4 yıldır çöl koşarlarının çoğalması ve bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin görüp tanıması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çetin, kuşların yaşadığı yerdeki köylüler ve yerel halk tarafından korunması ve sahip çıkılmasının önemine değindi.

    Bu çerçevede sürekli köyleri ve bölgedeki ilköğretim okullarını ziyaret ederek, bilinçlendirme çalışması yaptıkları anlatan Çetin, bu çalışmalar sonucunda kuşların artık Birecik ilçesi, merkez Payamlı köyü ve Tek Tek Dağları gibi farklı noktalarda daha çok görülmeye başlandığını kaydetti.

    Turan Çetin, "Doğa Derneğinin, üyeleriyle beraber çöl koşarlarını koruma çalışmaları devam etmektedir" dedi.

    Çöl koşarı


    Çöl koşarı, çöl ve yarı çöl ortamlarında yaşayan, tehlike anında uçmak yerine koşmayı tercih eden, hafifçe perdeli ayaklı ve uzun bacaklı bir kuş türü.

    Avrupa ve Türkiye'de ürediği ender alanlardan birinin Şanlıurfa bozkırları olduğu belirtilen söz konusu kuşlar, ilkbahar aylarıyla birlikte yöreye gelip, burada beslenerek üremelerini gerçekleştirdikten sonra, yaz sonu veya sonbaharın başında yeni bireylerle beraber tekrar göç ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow