hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İkiztepe kazılarında 35'inci yıl

    İkiztepe kazılarında 35inci yıl
    expand

    Samsun'un Bafra ilçesinde 1974'ten bu yana sürdürülen İkiztepe kazılarının bu yılki bölümüne Temmuz ayında başlanacağı bildirildi.

    Samsun yakınlarındaki Dündartepe'de 1940 yılında kazı yapan arkeologlar tarafından keşfedilen İkiztepe'de, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Bilgi başkanlığındaki grup tarafından gerçekleştirilecek kazıların bu yılki bölümü, geçen yıl olduğu gibi yine Tepe 1'de sürdürülecek.

    Bu yıl planlanan çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Bilgi, Temmuz ayının ikinci yarısında başlatılacak çalışmaların 6-7 hafta olarak planlandığını söyledi.

    Ödenek durumuna göre çalışma süresinin, kazıların başlamasının ardından kesinleşeceğini belirten Bilgi, çalışmalarda MÖ 3000-2400 yılları arasındaki dönemin araştırılacağını ifade etti.

    Prof. Dr. Bilgi, bu yılki kazılarda koruma işlemlerine ağırlık verileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

    "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da "Tepe 1" olarak adlandırılan bölümde kazıları sürdüreceğiz. Öncelikle kazı alanlarını korumaya alacağız. Bu yılki çalışmalarda şehirleşme konusunda buluntu elde etmeyi amaçlıyoruz. İmar durumuyla ilgili, şehirleşme var mı, yok mu, bu konuda ayrıntıların ortaya çıkarılmasına çalışacağız. Ayrıca yerleşim yerlerindeki mezarlar ve buluntuların incelenmesi sonucu önemli bilgilere ulaşacağımızı düşünüyoruz."

    Prof. Dr. Bilgi geçmiş yıllardaki çalışmalarda Tepe 1'de yanmış bir ev kalıntısına rastlandığını hatırlatarak, "İlk Tunç Çağı tabakalarına inilmiş, yanmış ev kalıntısına rastlanmıştı. Bu yıl da buna benzer buluntulara rastlayabileceğimizi umut ediyoruz. Bu da bize, (bölgedeki yerleşim dağınık mı, yoksa şehirleşme var mı?) bu konuda bilgi sağlayacak" dedi.

    Prof. Dr. Bilgi, geçen yıl önemli sayılabilecek bulgular elde edildiğini de belirterek, kazılarda tezgah ağırlıkları, ağırşaklar, kemik deliciler, zıpkın uçları, hançer, çakmak taşı gibi eserler bulduklarını hatırlattı.

    Bilgi bu yılki kazılarda da kendisiyle birlikte 7 kişilik bir heyetin çalışacağını, ihtiyaç duyulması halinde uzmanların da kendilerine katılmasının planlandığını bildirdi.

    İkiztepe kazıları

    İkiztepe ören yerinde bugüne kadar yapılan kazılarda, bölgede Kalkolitik döneme (MÖ 5000-4000) ait yerleşimlerin izine rastlandı, MÖ 4000 ile MÖ 1700 yıllarına kadar sürekli yerleşim yapıldığı anlaşıldı.

    Kazılarda Eski Tunç Çağı (MÖ 3000-2000) ve Erken Hitit (MÖ 1900-1800) dönemine ait çok sayıda eser ve kalıntı bulundu. Ayrıca MÖ 330-30 yılları dönemine ait anıt mezar ortaya çıkarıldı.

    İkiztepe'deki kazılarda elde edilen arkeolojik parçalar arasındaki en ilginç buluntuları ise ameliyatlı kafatasları oluşturuyor.

    Tıp kitaplarında yer alan Aztek ve Eski Mısır örneklerinden farklı olarak "kapak açma" yöntemiyle yapılan ameliyatların izini taşıyan buluntular, Anadolu'da rastlanan tek örnekler olması açısından arkeolojik önem taşıyor.

    Ayrıca bu eserlerin incelenmesi sonucunda, burada yaşayan insanların, Akdeniz ırkının özelliklerini taşımadıkları ve Alacahöyük'te yaşayan Orta Anadolu ırkından farklı, Güney Rusya ile Bulgaristan'da yaşamış insanlardan geldikleri anlaşıldı.

    Kazılarda bugüne kadar 10 binden fazla buluntu elde edildi. Bunların önemli bölümü ise halen Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow