hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Besteci Nevit Kodallı hayatını kaybetti

    Besteci Nevit Kodallı hayatını kaybetti
    expand

    Türk operasına sayısız beste ve eser kazandıran devlet sanatçısı Profesör Nevit Kodallı, Mersin'in Erdemli ilçesinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

    Nevit Kodallı'nın (80), akşam saatlerinde, Limonlu beldesindeki ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsüne ait plajda denize girmek isterken aniden fenalaşması üzerine eşi Olcay Kodallı sağlık ekiplerini çağırdı.

    Kodallı, hastaneye götürülürken yaşamını yitirdi.

    Nevit Kodallı'nın yaklaşık 4 ay önce beyin kanaması geçirdiği bildirildi.

    Kodallı'nın cenazesi, yakınlarının isteği üzerine Mersin İMC Hastanesi morguna kaldırılırken, sanatçının 3 Eylül Perşembe günü düzenlenecek törenle defnedileceği bildirildi.

    Nevit Kodallı'nın yeğeni Mehmet Nane, hastanede yaptığı açıklamada, cenazenin Perşembe günü düzenlenecek törenin ardından Mersin Asri Mezarlığı'ndaki aile mezarlığına defnedileceğini belirtti.

    Nane, cenaze töreni için Mehmet Nevit Kodallı'nın oğulları, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim görevlisi Prof. Dr. Nihat Kodallı ile İstanbul Opera ve Balesi Şefi Murat Kodallı'nın Mersin'e gelmesinin beklendiğini kaydetti.

    Bu arada, Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen, AK Parti İl Başkanı Fatih Kısa, Erdemli İlçe Başkanı Vehbi Aksay, Limonlu Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Topkara ve Erdemli Emniyet Müdürü Hüseyin Dağı Erdemli Devlet Hastanesi'ne gelerek, Olcay Kodallı ve yakınlarına baş sağlığı dileğinde bulundu.

    Nevit Kodallı kimdir?


    1924 yılında Mersin'de doğan Nevit Kodallı, konservatuar eğitiminden sonra 1948'de devlet bursuyla Fransa'ya gönderildi. 1953'te Türkiye'ye dönen Nevit Kodallı, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde orkestra şefliği, Ankara Konservatuarı'nda Müzikoloji bölümü başkanlığı yaptı, Kültür Bakanlığı'nda danışman olarak çalıştı.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, besteci Nevit Kodallı'nın, "Atatürk Oratoryosu ile dünya literatürüne geçtiğini ve müzik tarihine kazandırdığı eserlerle daima saygıyla anılacağını" söyledi.

    Bakan Günay, besteci Kodallı'nın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

    Mesajında, besteci ve kompozitör Kodallı'nın vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirten Günay, "Cumhuriyet dönemi besteciler kuşağının önde gelen temsilcilerinden Nevit Kodallı, müzik sanatının hemen her dalında sayısız eser vermiş, Türk opera sanatının gelişimi ve şan repertuvarının oluşumuna önemli katkı sağlamıştır. Türkiye'de çağdaş Türk müziğinin gelişimi, yaygınlaşması ve uluslararası boyutta tanıtım adına önemli çalışmalar yapan ve Atatürk Oratoryosu ile dünya literatürüne geçen değerli sanatçımız, müzik tarihine kazandırdığı eserlerle daima saygıyla anılacaktır. Pek çok müzik kurumunda da hizmet veren değerli kültür-sanat adamı Nevit Kodallı'ya Allah'tan rahmet, müzik, sanat çevrelerine ve milletimize baş sağlığı dilerim" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow