hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Osmanlı Tarihini değiştirebilecek kazı başladı

    Osmanlı Tarihini değiştirebilecek kazı başladı
    expand

    Osmanlı'nın Bizans İmparatorluğu'ndan ilk fethettiği, Osman Bey'in da adına ilk hutbeyi okuttuğu kale olan Karacahisar Kalesi'nde kazı çalışmaları başladı.

    Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karacahisar Kalesi kazılarının, Valiliğin desteği ve girişimiyle Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nün önderliğinde ağustos ayında tekrar başladığını, ekim ayına kadar da süreceğini söyledi.

    Kazılarla birlikte kalenin restorasyon çalışmalarını da sürdürmek istediklerini ifade eden Vali Kılıçlar, şöyle konuştu:

    "Restorasyon çalışmaları da kazıyı gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan gözetiminde olacak. Kazı çalışmaları dünyada ve ülkede Osmanlı İmparatorluğu'nun başlangıcını ortaya çıkartacak ilk bilimsel kazıdır. Bu hisar 1289 yılında Osman Bey tarafından ilk fethedilmiştir. Kazının sonucunu bütün dünya bekliyor. Buradan çıkacak sonuçlar çok önemli. Uluslararası sonuçlar yaratacak bir kazı çalışması. Kazı çalışmalarına Prof. Dr. Halil İnalcık'ı da davet ettik. Kazı ekibine Prof. Dr. İnalcık'ın isteğiyle doktora öğrencisi arkeolog Fahri Dikkaya dahil edildi. Prof. Dr. İnalcık'tan da kazıyı incelemesini istedik."

    Osmanlı'nın ilk başkenti

    Prof. Dr. Altınsapan da Selçuklular tarafından İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyine yerleştirilen Ertuğrul Gazi'nin yönettiği Kayı boyunun, zamanla kendi adına Bizanslılara karşı akınlara başladığını belirterek, Karacahisar Kalesi'nin Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Gazi tarafından Bizanslıların elinden fetihle alındığını ifade etti.

    "Karacahisar Kalesi, 1288'da Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk fethettiği kaledir" diyen Prof. Dr. Altınsapan, şöyle devam etti: "Kaledeki ilk kazılar 1999 yılında Prof. Dr. Halil İnalcık'ın önderliğinde, dönemin AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Parman tarafından başlatıldı. Kazı çalışmaları 2002-2005 arasında devam etti. Kazıların sağlıklı olması için daha çok kaynağa ve işçiye gerek vardır. Sayın Valimiz Mehmet Kılıçlar, bize bu anlamda çok büyük güvence verdi."

    İmparatorluğun başlangıcı

    Prof. Dr. Altınsapan, fethedildiği günden bugüne kadar kale içinde bir yapılaşmanın bulunduğunu ifade ederek, çalışmaların 60 dönümü kapsayan kalenin yerleşim alanında sürdürüldüğünü bildirdi.

    Kaleye bağlı yerleşim alanlarının yaklaşık 200 dönüme yayıldığını anlatan Prof. Dr. Altınsapan, şunları kaydetti:

    "Öncelikli hedefimiz kale içindeki yerleşim dokusunu ortaya çıkartmak. Karacahisar Kalesi'nin fethi Osmanlı İmparatorluğu'nun başlangıcındaki en önemli olay. Karacaşehir ilk hutbenin okunduğu yerdir. Kalenin iç suruna dayalı iş atölyelerini de gün yüzüne çıkarttık. Kalenin fethedilmesi, Osmanlı'nın Bizans'a büyük bir rakip olacağının göstergesi oldu. Karacahisar Kalesi, Osmanlı'nın İznik'ten Edirne'ye kadar olan fetih sürecinin başlangıcıdır. Kazı sonucunda Osmanlı tarihi değişebilir. Prof. Dr. Halil İnalcık da Karacahisar'dan (Osmanlı'nın ilk başkenti) diye söz ediyor.

    Karacahisar'da erken Osmanlı kent yerleşimi bulunuyor. Çalışmalarda kalede bir iç surun bulunduğunu ortaya çıkarttık. Surun kuleleri de ortaya çıktı. Daha sonra kalenin ana kısmına geçip, yapacağımız sondajlarla çalışmalara devam edeceğiz. Yüzey araştırmasında, çevrede onlarca yapının temel izlerini gördük. Mezarlık olduğunu düşündüğümüz yerler de var."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow