hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarkozy: ''Ruanda'da hata yaptık"

    Sarkozy: Ruandada hata yaptık
    expand

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ruanda ziyareti başladı. Başkent Kigali'ye gelen Sarkozy, 1994'teki soykırımdan beri bu ülkeyi ziyaret eden ilk Fransız cumhurbaşkanı oldu. Sarkozy, "Ruanda'da hata yaptık" dedi, ancak özür dilemedi.

    Sarkozy, bugün geldiği Afrika ülkesi Ruanda'nın başkenti Kigali'de, 1994 yılındaki soykırım sırasında Fransa ve uluslararası toplumun "çok ciddi hatalı değerlendirmeler" yaptığını söyledi.

    Nicolas Sarkozy, Kigali'deki soykırım anıtının özel defterine, "Fransız halkı adına 1994'te meydana gelen soykırımın Tutsi kurbanları önünde eğiliyorum" diye yazdı.

    Fransız Cumhurbaşkanı yazısında ayrıca, "İnsanlığın, bu masum kurbanların acısını sonsuza dek hatırlayacağını" kaydetti.

    Sarkozy, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ile düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında ise Fransa'nın o dönemde hatalar yaptığını söyledi. Ancak özür dilemedi.

    Fransa Cumhurbaşkanı, ülkesinin ve uluslararası toplumun, 1994'deki soykırım sırasında "çok ciddi hatalı değerlendirmeler" yaptığını ve bir "çeşit körlük yaşadığını" vurguladı.

    Ruanda'daki soykırımı, "kabul edilemez ve tüyler ürpertici" olarak niteleyen Sarkozy, "Burada geçmişte meydana gelen olaylar, Fransa ve uluslararası toplumu, yaptığı hatalar üzerinde düşünmeye zorluyor" diye konuştu.

    Sarkozy, Fransa'nın o dönemde soykırım olacağını görmediğini ve askeri operasyonunu çok geç başlattığını söyledi.

    Fransa "Turkuaz" operasyonunu, soykırımın başlamasından üç ay sonra, Haziran 1994'te başlatmıştı. Kigali, bir Fransız hakimin Ruanda Devlet Başkanının 9 yakını hakkında tutuklama emri çıkarmasından sonra, 2006'da Paris ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

    Aslında Ruanda, 1994'ten beri 800 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan soykırımda Fransa'yı işbirlikçilikle suçluyor, Fransa ise bu suçlamaları reddediyordu.

    Ruanda'ya 1994'ten sonra gelen ilk Fransız cumhurbaşkanı olan Sarkozy'nin ziyareti, iki ülkenin aralarındaki buzları eritme amacına yönelik.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow