hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Katalonya'dan Ermeni tasarısı özrü

    Katalonyadan Ermeni tasarısı özrü
    expand

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Katalonya Parlamentosu'nun 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını destekleyen kararıyla ilgili olarak, İspanya hükümetinin, kararın hiçbir şekilde İspanya'nın görüşünü yansıtmadığını ilettiğini, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Jose Montilla'nın ise bir mektup göndererek Katalonya yönetimi adına özür dilediğini bildirdi.

    Özügergin, Katalonya Parlamentosu'nun Ermeni iddialarını destekleyen kararıyla ilgili gelişmelere yönelik bir soruya verdiği yazılı yanıtta, "İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nin Parlamentosu'nda bir komisyonun (İşbirliği ve Dayanışma Komisyonu) 26 Şubat 2010 tarihli oturumunda, sözde "Ermeni soykırımının" tanınmasına ilişkin bir karar tasarısını ele aldığı ve komisyonda bulunan yerel milletvekillerinin desteklemesi üzerine bu tasarıyı bölge parlamentosu adına kabul ettiğinin öğrenildiğini" belirtti.

    Sözcü Özügergin, bunun üzerine, gerek Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği gerekse Barselona Başkonsolosluğu'nun, İspanya hükümeti ve Katalonya yerel makamları nezdinde derhal girişimde bulunarak, Türkiye'nin tepkisini dile getirdiklerini ve alınan bu yanlış kararın telafi edilmesini talep ettiklerini söyledi.

    Özügergin, "Sayın Bakanımız da İspanyol meslektaşıyla görüşmüş ve bu hususları açıklıkla kendisine ifade etmiştir. Bu meyanda, Katalunya Parlamentosunun kararını esefle karşıladığımız ve hiçbir geçerliliği olmayan asılsız iddiaların kabul edilmiş olmasını kınadığımız vurgulanmış, tarih yazmanın ulusal veya yerel parlamentoların yetkisinde olmadığı hatırlatılmıştır" dedi.

    "İspanya hükümeti, kararın hiçbir şekilde İspanya'nın görüşünü yansıtmadığını tarafımıza bildirmiştir" diyen Özügergin, "Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Jose Montilla ise, Sayın Bakanımıza 9 Mart 2010 tarihinde bir mektup göndererek, Katalonya yönetimi adına özür dilemiş, bu kararın yersizliğini dile getirmiş ve Türk halkı ve hükümetiyle dostane ilişkilere atfettiği önemi teyit etmiştir" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow