hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ETA, ilk kez Fransız polis öldürdü

    ETA, ilk kez Fransız polis öldürdü
    expand

    İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde bulunan ETA, tarihinde ilk kez Fransız polis öldürdü.

    Olay, dün akşam Fransa'nın başkenti Paris'in Dammarie les Lys mahallesinde meydana geldi.

    İspanyol basınının güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, bir aracın çalındığı ihbarını alan Fransız polisi, hızla seyreden, içinde 3 erkek ve 1 kadının bulunduğu BMW marka aracı durdurmaya çalıştığı sırada, arkada bulunan ve içinde 2 kişinin olduğu araçtan ateş açıldı.

    Silahlı çatışmada Jean Serge Nerin adlı, 4 çocuk babası bir Fransız polis hayatını kaybederken, olayla ilgili olarak Joseba Fernandez Aspurz adlı ETA üyesinin tutuklandığı, diğer 5 kişinin ise kaçmayı başardığı bildirildi.

    Yetkililer, İspanya'da bankaların ATM'lerini ateşe vermek, sokakta şiddetten ve 2008 yılında polise saldırıdan dolayı Aspurz hakkında arama emri bulunduğunu açıkladı.

    ETA'nın ilk kez Fransa'da bir Fransız polisi öldürmesiyle sonuçlanan olayla ilgili diğer 5 kişinin yakalanması için geniş çaplı arama yapıldığı belirtildi.

    Zapatero: "Fransa ağır bir bedel ödedi"

    İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ETA'nın bir Fransız polisini öldürmesiyle ilgili, "Fransa, ETA'ya karşı İspanya ile işbirliğinde ağır bir bedel ödedi" dedi.

    Mecliste bugün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zapatero, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye, Fransız polis teşkilatına ve öldürülen polisin ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

     "Sanki bir İspanyol güvenlik görevlisi öldürülmüş gibi hissettim. Çünkü ETA'nın sona ermesi için çalışanlar bizimle aynı şeyleri hissediyorlar" diyen Zapatero, ETA'ya karşı yakın işbirliğinden dolayı Fransız hükümetine ve polisine teşekkür etti.

    İspanya Başbakanı, gelecekte ETA'ya karşı mücadelede Fransa ile işbirliğinin "katlanarak devam edeceğini" belirtti.

    Bu arada İspanya hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Maria Teresa Fernandez de la Vega da bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "ETA, kendini her geçen gün etrafı daha da sarılmış hissediyor ama buna rağmen halen bize zarar verebilecek durumda. Teröristlerin tek kaderi demokrasiyi seçip, silah bırakmaktır" dedi. Öte yandan İspanya'daki siyasi partiler, ETA'nın Fransız polisini öldürmesini kınayan açıklamalar yayımladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow