hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransız polisinden ETA skandalı

    Fransız polisinden ETA skandalı
    expand

    Fransız polisi, bir skandala imza attı. Bir markette alışveriş yapan 5 kişinin görüntülerini yayınlayan polis, “ETA teröristlerini yakalamamıza yardımcı olun" diye halkı uyardı. Ancak bu kişilerin, staj yapmak için Fransa'ya giden Katalan itfaiye erleri olduğu ortaya çıktı.

    İspanya'nın ayrılıkçı Bask terör örgütü ETA, geçen hafta Paris yakınlarındaki Dammarie-les-Lys'de ilk kez bir Fransız polis memurunu öldürdü.

    Kapsamlı soruşturma başlatan Fransız güvenlik birimleri, yapılan bir ihbarı değerlendirdi.

    Emekli bir polis memuru, bu bölgede bir süpermarkette İspanyolca konuşan bir grup gördüğünü bildirince güvenlik kameraları görüntüleri incelendi.

    Cinayete tanık olan polisler de görüntüleri izleyerek, görüntülerdeki kişilerin ETA'ya üye teröristler olduğunu söyledi.

    Bunun üzerine polis, cuma günü gün teröristlerin kimliğinin belirlenmesi için görüntüleri Fransız kanallarına dağıtarak halktan yardım istedi.



    Görüntüler, İspanyol devlet televizyonu TVE'de de yayınlandı. Fransa'daki yakınları, itfaiyecileri görüntülerden tanıyıp durumun farkına vardı.

    İspanya'nın kuzeyindeki özerk Katalonya hükümeti yaptığı açıklamada, görüntülerde yer alanların Fransa'ya staj yapmaya giden Katalan itfaiye erlerine ait olduğunu açıkladı.

    Yanan binalara tırmanma eğitimi alan itfaiyeciler de Fransız polisine gidip durumu açıkladı. Skandal üzerine Fransız emniyeti soruşturma başlattı.

    İspanya ve Fransa, ETA terörizmine karşı sıkı bir işbirliği içinde. Son saldırıyla ilgili Fransa'da bir kişi tutuklu olarak yargılanıyor.

    Sarkozy: "ETA'nın arka bahçesi olmayacağız"

    Geçtiğimiz hafta ETA militanlarının bir Fransız polisini öldürmesiyle ilgili açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin, İspanya'daki ayrılıkçı Bask örgütü ETA'nın "huzurlu arka bahçesi" olamayacağını söylemişti.

    Sarkozy, "ETA şunu iyi bilmeli: Fransız güvenlik güçleri, bu örgüte karşı acımasız ve kararlı bir mücadele vermek için seferber oldu" demişti.

    Bir aracın çalındığı ihbarını alan Fransız polisinin, hızla seyreden, içinde 3 erkek ve 1 kadının bulunduğu BMW marka aracı durdurmaya çalıştığı sırada, arkasında, içinde 2 kişinin olduğu araçtan ateş açılması üzerine girdiği silahlı çatışmada ölmüştü.

    Olayla ilgili olarak bir ETA üyesi tutuklanırken, diğer 5 kişi kaçmayı başarmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow