hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dubai suikastında İsrailli diplomat sınır dışı

    Dubai suikastında İsrailli diplomat sınır dışı
    expand

    İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, ülkesinin, Dubai suikastında İngiliz pasaportlarının kullanılması konusuyla ilgili Londra'daki İsrailli bir diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı. Karara İsrail tepki gösterdi.

    Miliband, Avam Kamarasında yaptığı konuşmada, "İsrailli bir diplomat İngiliz pasaportlarının kopyalanması konusuyla ilgili sınır dışı edilmiştir" dedi.

    Dubai'de geçen Ocak ayında Hamas liderlerinden Mahmud el Mabhuh'un öldürülmesine karışan zanlıların kimliklerin açıklanmasıyla, zanlıların kullandığı pasaportlardan bazılarının İsrail'de yaşayan İngiliz vatandaşlarına ait olduğu ortaya çıkmıştı.

    Miliband, İngiltere'nin bu suikasttan haberi olmadığını kaydederek, "İsrail'in İngiliz pasaportlarının kopyalanmasından sorumlu olduğu kuşkusuzdur" diye konuştu.

    İngiltere, Ağır Organize Suçlarla Mücadele Ajansı (SOCA) aracılığıyla konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Konuyla ilgili dikkatler İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad'a yönelirken, İngiltere İsrail'den açıklama istemiş, ancak İsrail'in konuyla ilgili olmadığını bildirdiği ve işbirliğini reddettiği iddia edilmişti.

    Bu arada, Avam Kamarasında Miliband'in sözlerine ve alınan karara, anamuhalefetteki Muhafazakar Parti yetkilileri de destek verdi.

    İsrail'den tepki

    İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Dubai'de Hamas komutanlarından Mahmud El-Mebhuh'a düzenlenen suikastta, şüphelilerin bazılarının kopyalanmış İngiliz pasaportları taşıması nedeniyle İngiltere'nin İsrailli bir diplomatı sınırdışı etme kararını üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.

    Halen Brüksel'de temaslarda bulunan Lieberman, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere ile ilişkilere çok büyük önem verdiklerini, bu ülke ile çeşitli hassas konularda da işbirliği içinde bulunduklarını belirterek, "İngiltere'nin kararını üzüntüyle karşılıyoruz" dedi.

    Lieberman ayrıca, İsrail'in bu meseleye karıştığına ilişkin bir kanıtın ortaya konulmadığını da yineledi.

    İsrail'in Londra Büyükelçisi Ron Prosor de İngiltere'nin Londra'daki İsrailli bir diplomatı sınır dışı etme kararının "hayal kırıklığı yarattığını" söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow