hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkel Almanya'da Türk lisesi istemiyor

    Merkel Almanyada Türk lisesi istemiyor
    expand

    Almanya Başbakanı Angela Merkel, haftaya pazartesi Ankara'da olacak. Ziyaret öncesi verilen mesajlar, görüşmelerin gergin geçebileceği sinyalini veriyor. Son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da eğitim dili Türkçe olan okulların açılması önerisi tartışma yarattı.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel pazartesi günü Türkiye'ye geliyor. Ziyaret öncesi hem Berlin hem de Ankara, temasların gergin geçeceğinin işaretini verdi.

    Gerek Angela Merkel'in Türk basınına, gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alman basınına yaptığı açıklamalar, iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarını bir kez daha ortaya koydu.

    Almanya Başbakanı Merkel'in fikir babası olduğu ve ziyaret öncesi yeniden gündeme getirdiği imtiyazlı ortaklık önerisi dışında, tansiyonu yükselten bir başka öneri de Başbakan Erdoğan'dan geldi.

    Erdoğan, iki yıl önce Köln'de Almanya'da Türk azınlık için Türkçe eğitim veren okulların açılması önerisini yüksek sesle dillendirmişti. Öneriyi, Merkel ile temas öncesi Alman Die Zeit gazetesine verdiği röportajda yineledi. Almanya'dan hem basın hem de siyasetçi düzeyinde tepki gelmekte gecikmedi.

    Der Spiegel dergisine konuşan Merkel'in Hristiyan Demokrat Partisi'nden Wolfgang Bosbach, Almanya'nın hassas olduğu "uyum" konusunun altını çizdi.

    Önerinin Almanya'da yaşayan Türklerin entegrasyonuna yardımcı olmayacağını söyledi. Alman basınında ise hem bu konuyla hem de imtiyazlı ortaklık önerisi ile ilgili farklı yorumlar var.

    Merkel: "Benimsemiyorum"

    Merkel, "Passauer Neue Presse" gazetesine yaptığı açıklamada, "Bence bu fikir bizi ileriye götürmez, çünkü temelde Türk kökenli çocuklar ve gençler bizde Alman okullarına gitmeli. Buradaki Türk çocuklarının Türk lisesine gitme fikrini benimsemiyorum" şeklinde konuştu.

    Türk kökenliler de karşı

    Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Üyesi Serkan Tören de "Erdoğan'ın, Almanya'da yaşayan Türklere bu önerisi ile hizmet ettiği konusunda şüphesi olduğunu" belirterek, "aksine Türkçe konuşulan ailelerde çocukların bir an önce Almanca eğitim görmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini" söyledi.

    Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz da "özel Türk okullarının açılması çağrısının yasal olduğunu, ancak bu okulların ülkedeki uyum sorunlarını çözmeyeceğini" ifade ederken, Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Ekin Deligöz, "Türk liselerinin dil öğrenilmesini teşvik edeceğine inanmadığını, lise çağına gelen Türk kökenli öğrencilerin zaten dil sorununun bulunmadığını" savundu.

    Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, "Eğer Erdoğan bu önerisi ile bu tür liselerde tümüyle Türkçe eğitim verilmesini kast ediyorsa bunun büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz" dedi.

    Kolat, "Erdoğan'ın, Türk çocuklarının Almanca öğrenmeden önce kendi dillerine iyi hakim olması gerektiği şeklindeki görüşüne de katılmadıklarını" kaydetti.

    Hessen Eyaleti Uyum Bakanı Jörg-Uwe Hahn, "Türk kökenli göçmenlerin bir an önce Alman toplumuna uyumunun sağlanması gerektiğini" belirterek, "Türkçe ders verilmesi halinde Türk çocuklarının toplumdan dışlanacağını" öne sürdü.

    Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Christian Ströbele de "Almanca ve Türkçe'nin Alman okullarında birlikte verilmesinden yana olduğunu" kaydederek, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili olarak da "Bu milliyetçi tarz hiç hoşuma gitmiyor" dedi.

    Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Josef Krauss da Merkel'e, 29-30 Mart'ta yapacağı Türkiye ziyareti sırasında Almanya'nın içişlerine karışılmamasını istemesi çağrısında bulundu. "Genç Türklerin ana dillerini geliştirmesi için Türkçe'nin okullarda ikinci ya da üçüncü dil olarak verilmesinin teşvik edilmesine karşı olmadıklarını" ifade eden Krauss, "ancak Almanya'nın, ülkede yaşayan Türklerden kültürel kökenlerine rağmen sadece uyumu değil, asimilasyonu da istemesi gerektiğini" savundu.

    Alman basınından...

    Süddeutsche Zeitung: "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya'da Fransız okulu açılmasını isteseydi, bu Alman-Fransız iyi niyetini güçlendirecek bir öneri olarak görülürdü. İş Türkçe öğrenmeye gelince sorun oluyor."

    Die Welt: "Erdoğan bir kez daha Türk göçmenlerin uyumunu önemsemediğini gösterdi. Türk göçmenleri gerektiğinde Türkiye'nin çıkarını temsil edecek yedek vatandaş olarak görüyor. Artık Türkiye'nin bu yanılgıdan çıkmasının zamanı geldi."

    Alman basını, Erdoğan'ın Avrupadaki Türk kökenli milletvekilleri ile İstanbul'da bir araya gelmesini de uyum perspektifinden gördü. Toplantıya tepki sert oldu. Alman siyasetinde hakim görüş Erdoğan'ın bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarını kendi siyasi emelleri için kullandığı yönünde.

    Der Spigel dergisi, Erdoğan'ın Türk kökenli vekillerle buluşmasına katılan Yeşiller Partisi'nden Özcan Mutlu'nun sözlerine yer verdi. Görüşmeyi "bir lobi faaliyeti" olarak niteleyen Mutlu, "Biz Türk hükümetinin Almanya'daki uzantısı değiliz" dedi.

    Erdoğan ne demişti?

    Başbakan Erdoğan, Almanya'da Türk okulları kurulması önerisini haftalık Die Zeit gazetesine verdiği demeçte dile getirmiş; "Türkiye'de Alman liseleri var, Almanya'da neden Türk liseleri olmasın?" demişti.

    Erdoğan, Almanya'da yaşayan Türklerin sorunlarına işaret ederek, insanların öncelikle ana diline, yani Türkçe'ye hâkim olması gerektiğini ifade etmişti.

    Erdoğan, bu önerisini 2008 yılının Şubat ayında Berlin'de yaptığı bir konuşmada da dile getirmiş; şimdi olduğu gibi, o zaman da öneri tartışma yaratmış, Alman siyasetçilerin çoğu "uyuma engel olur" gerekçesiyle bu öneriye karşı çıkmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow