hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin depreminde ölü sayısı 1706

    Çin depreminde ölü sayısı 1706
    expand

    Çin'in kuzet batısındaki Çinghay eyaletinde 14 Nisan günü meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 1706'yı buldu.

    Kurtarma çalışmaları yönetim merkezi, 256 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

    Son belirlemelere göre yaralı sayısının 1424'ü ağır olmak üzere 12 bin 128 olduğu belirtildi.

    Bu arada Şinhua haber ajansı, 68 yaşındaki bir erkeğin 100 saat sonra enkaz altından çıkarıldığını ve hastanede tedavi altına alındığını bildirdi.

    Ölüler toplu olarak yakılıyor

    Bu arada Budistler ölülerini toplu olarak yakıyor. BBC Çince servisinin haberine göre, eyaletin güneyindeki Yüşu Tibet Özerk İline bağlı 100 bin nüfuslu Ciegu kasabası yakınlarında yapılan törenlerde Budist rahipler, ilahilerle kutsadıkları ölülerini yakarak son yolculuklarına uğurluyor. Haberde, depremde yaşamını yitirenlerden 700'ünün odun yığınlarının arasına yerleştirilerek yakıldığı belirtildi. ,

    Tibet geleneklerinde ölülerini "gök mezarlara" kavuşturmak için cenazeler, akbabaların önüne bırakılıyor. Bu sayede ölülerinin ruhunun "gök anaya" ulaşacağına inanılıyor.

     Depremin ardından yetkililer, çok sayıda cesedin geleneksel olarak "akbabalara yem edilmesinin" mümkün olmadığını belirterek, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını da engellemek amacıyla yakılmasına karar verdi.

    Bölgede yaşayan bir Budist, cesetlerin akbabaların yiyeceğinden daha çok olduğunu kaydetti ve yakılmasının daha iyi olduğunu aktardı. Çinghay eyaletine yakın bölgelerde yaşayan birçok Budist rahip bölgeye gelerek kurtarma çalışmalarına katkıda bulunuyor.

    Öte yandan doğum yeri Çinghay olan Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama ise, sağ kalanlara teselli ve cesaret vermek için bölgeye gitmek istediğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow