hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya İsrail'e karşı ayakta

    Dünya İsraile karşı ayakta
    expand

    İsrail'in yardım konvoyuna saldırısı sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın tepkisini çekti. Bir çok ülkede sokaklarda gösteriler vardı. Göstericilerle polis arasında çatışmalar çıktı.

    ABD:

    Washington:
    İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırması, ABD'nin başkenti Washington'da da protesto edildi.

    İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde toplanan 30-40 kişilik grup, ellerinde "İsrail'e ABD yardımlarını kesin", "İsrail boykot edilsin" yazılı çeşitli pankartlar ve Filistin bayrakları taşıdı.

    "İsrail katliamlarına artık son verilsin", "Özgür Filistin" gibi sloganlar atan göstericilerin protestosu, olaysız sona erdi.

    New York:
    New York'taki dünyaca ünlü Times Meydanı'nda toplanan Amerikalılar, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını protesto etti.

    Hemen her dakika dünyanın farklı ülkelerinden gelen turistlerle dolu olmasıyla ünlü Times Meydanı, bu kez İsrail'i protesto gösterilerine sahne oldu.

    Amerikalılar, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ve dövizlerle İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıyı kınadı. Eyleme katılanların çoğunluğunu Amerikalılar oluşturdu.



    Arapça ve İngilizce "Sessiz kalmayacağız" yazılı tişörtler giyen göstericiler ellerinde "İsrail'in cinayet işlemesine izin vermeyin", "Özgür Gazze", "Filistinliler adalet istiyor", "İsrail bir kez daha silahsız sivilleri öldürdü" yazan dövizler taşıdı.

    Times Meydanı'ndaki turistler sık sık eylemcilerin fotoğraflarını çekerken, araçlarıyla caddeden geçen Amerikalılar da zaman zaman korna çalarak, İsrail'i protesto edenleri destekledi.

    New York polisinin eylem sırasında meydan çevresinde geniş güvenlik önlemi alması dikkati çekti. Yaklaşık 3 saat süren gösteri, protestocuların dağılmasıyla sona erdi.

    İNGİLTERE:
    İngiltere'nin Manchester kentinde, Gazze'ye yardım filosuna düzenlenen kanlı saldırıyı protesto eden göstericiler, olayları taraflı olarak duyurmakla suçladıkları BBC binasını basmaya çalıştı.

    BBC'yi İsrail yanlısı haber yapmakla suçlayan 800 kişi, BBC'nin Oxford Caddesi'ndeki binasının giriş kapılarını kırıp camları indirdi. Polis binaya girmeye çalışan göstericileri güçlükle engellerken, binanın çatısına çıkan bazı göstericiler çatıya Filistin bayrağı dikti.

    Göstericiler “BBC, doğruyu söyle" sloganları atarken, polis binanın çevresinde insan ve araçlardan bir zincir oluşturdu. Dün geç saatlere kadar süren olaylar sırasında en az üç göstericinin tutuklandığı bildirildi.

    FRANSA:
    Paris'teki gösterinin adresi İsrail Büyükelçiliği önüydü. Göstericilerin büyükelçiliğe girmek isteyince Fransız polisi, gazla müdahale etti. Polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.



    İTALYA:
    İsrail'in insani yardım konvoyuna saldırısının ardından İtalya genelinde saldırıyı kınayan protesto gösterileri düzenlendi.

    İtalya'da Roma, Milano, Venedik ve Torino başta olmak üzere ülke genelinde tüm kentlerde İsrail'in 6 gemiden oluşan insani yardım konvoyuna saldırısını kınayan protesto gösterileri düzenlendi.

    Gösterilere katılan binlerce İtalyan, İsrail aleyhine slogan attı. Sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla çok kısa sürede organize edilen gösterilerin ilki başkent Roma'da yapıldı. Roma Campidoglio Meydanı'ndan başlayan ve Montecitorio Meydanı'na kadar devam eden protesto yürüyüşü sırasında “İsrail terörist ülke", “İsrail'in katil ordusu", “İsrail'e boykot" yazılı pankartlar taşıdı.



    Protestocular arasında yer alan Özgür Ekolojik Sol Parti'den Bölge Meclisi Üyesi Luigi Nieri yaptığı konuşmada, İsrail saldırısını “Daha önce örneği olmayan terörist bir savaş eylemiydi" şeklinde tanımladı.

    Tansiyon yükseldi

    Yürüyüş güzergahının eski Roma gettosu önünden geçmesi tansiyonu yükseltti. Yahudi topluluğun hala yoğun biçimde yaşadığı bölgeden geçerken göstericiler, “Katillerö, “Faşistlerö, “Onları siz öldürdünüz" sloganları atmaya başladı. Bölge sakinlerinden ise “Yaşasın İsrail" yanıtının gelmesiyle kısa bir süre ipler gerildi. Ancak güvenlik kordonu sayesinde olay çıkmadan gösteri tamamlandı.

    Venedik'deki gösteriler sırasında ünlü Rialto Köprüsü üzerine, “Kıyımı durdurun" yazan dev bir pankart asılırken, Milano Duomo Meydanı da binlerce göstericiye ev sahipliği yaptı. Ülke genelinde gösterilerin devam etmesi beklentisi nedeniye güvenlik güçleri özellikle müslüman ve yahudi gruplar arasında gerçekleşebilecek olası çatışmalara karşı alarma geçirildi.

    YUNANİSTAN:
    Yunanistan'ın başkenti Atina'daki gösterilerde de gerilim vardı.



    PAKİSTAN:
    Pakistanda öfkeli kalabalık israil aliyhinde sloganlar attı. Pakistanlılar lastik yakarak İsrail'i protesto etti.

    İRAN:
    İran'da da benzer görüntüler vardı. Polis göstericileri dağıtmak için zor kullandı.

    FİLİSTİN:
    Filistin topraklarında da çatışma vardı. Batı Şeria ve Gazze'de İsrail'in saldırısını protesto eden Filistinlilere, İsrail askerlerinin müdahalesi sert oldu.

    AVUSTRALYA:
    İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırısının ardından Avustralya, bağımsız soruşturma açılmasının zorunlu olduğunu bildirdi.

    Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, saldırıyı kınadığı açıklamasında, "Avustralya hükümeti, bu tür durumlarda her türlü şiddet kullanımını kınar. İnsanların yaşamlarını yitirmesinden derin endişe duymaktayız" ifadesini kullandı.

    Rudd, ayrıca olaylar üzerine İsrail hükümetinin derhal bağımsız bir soruşturma başlatmasının zorunlu olduğunu ve soruşturma sonuçlarını BM Güvenlik
    Konseyi'ne bildirmesi gerektiğini söyledi.

    Avustralya Başbakanı, "İsrail bunu yapmazsa o zaman başka türlü bir soruşturma yapmak gerekir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow