hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıbrıs Barış Gücü'ne uzatma

    Kıbrıs Barış Gücüne uzatma
    expand

    BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücünün (UNFICYP) görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısını kabul etti. Türkiye, Konseyde yapılan oylamada "Hayır" oyu verdi. UNFICYP'in görev süresinin 6 aylığına uzatılmasını isteyen karar tasarısına 14 ülke "Evet" oyu verirken, Türkiye'yi temsil eden Büyükelçi Ertuğrul Apakan, "Hayır" oyunu kullandı.

    Kararın kabulüyle UNFICYP'in görev süresi 15 Aralık 2010'a dek uzatılmış oldu.

    Büyükelçi Apakan, kararın kabulünün ardından Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini açıklayan bir konuşma yaptı. Apakan, konuşmasında, Türkiye'nin Kıbrıs'taki geçici BM Barış Gücünün (UNFICYP) kurulma nedenine değil, BM Güvenlik Konseyinin UNFICYP ile ilgili kararlarında kullandığı dile ve UNFICYP'in görev yapmasına ilişkin olarak Kıbrıs Türklerinin rızasının alınmamasına, yönteme karşı çıktığını belirtti.

    Kararın içeriği

    Güvenlik Konseyi kararının giriş paragraflarında, adada devam eden görüşmelerde kararlı ilerleme sağlanması yolunda "eşsiz bir fırsat" bulunduğu belirtilerek, BM'nin Kıbrıs sorununa kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması için taraflara yardım etmede "ana rol" oynadığı bildirildi.

    Konsey kararında, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin gösterdikleri "siyasi liderliğin" takdir edildiği belirtilerek, "Bugüne dek müzakerelerde elde edilen ilerleme memnuniyetle karşılanmaktadır" denildi.

    Taraflardan BM parametreleri temelinde adada kalıcı çözüm bulmak için ellerindeki fırsattan tam olarak istifade etmelerini isteyen Konsey, taraflara görüşmelerin ivmesini de artırmaları çağrısında bulundu.

    Genel Sekreter Ban Ki-mun'un son Kıbrıs raporundaki "Adada çözüm erişilebilir" yönündeki görüşüne ve tarafların 21 Aralık 2009'da "eğer mümkünse" "2010 yılının çözüm yılı olması" dileğine atıfta bulunan Konsey, bu kapsamda yakın zamanda görüşmelerde kararlı ilerleme görmeyi sabırsızlıkla beklediğini vurguladı. Edinilen bilgiye göre, karardaki "eğer mümkünse" ifadesi, Rusya ve Fransa'nın isteğiyle metne eklendi.

    Ban'ın bu yılın Kasım ayında müzakerelerdeki durumla ilgili Konseye rapor sunacağı da bildirilen kararda, güven artırıcı önlemler kapsamında Yeşilırmak geçiş kapısının açılması için devam eden inşaat çalışmalarından memnuniyet duyulduğu kaydedildi.

    Kararda, Genel Sekreter Ban'ın Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer'ın taraflara kapsamlı çözüm bulma yolunda sürdürdüğü çabalardan ve Lisa Buttenheim'in da Taye Brook Zerihoun'un yerine yeni BM özel temsilcisi olarak atanmasından memnuniyet duyulduğu da belirtildi.

    Güvenlik Konseyi, kararının sonuç paragraflarında ise, "iki lider arasında sürdürülen müzakerelerde bugüne dek elde edilen ilerlemeden memnuniyet duyduğunu, yakın zamanda daha çok ilerleme beklediğini" kaydetti.

    Konsey, tarafların, "şu an yakalanan fırsattan, müzakerelerin ivmesini artırarak, güven ve iyi niyet atmosferini koruyarak, yapıcı ve açık şekilde sürece katılarak, tam olarak yararlanmaları gerektiğini" vurguladı.

    Güven artırıcı önlemlerin de uygulanmasını isteyen Konsey, bu kapsamda iki taraf arasında başka geçiş noktalarının açılması yönünde adım atılmasını da istedi.

    UNFICYP'ın görev süresinin 15 Aralık 2010 tarihine kadar uzatıldığı kararda, Genel Sekreter Ban'dan 1 Aralık 2010 tarihine dek bu kararın uygulanmasıyla ilgili bir rapor hazırlaması istendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow