hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Wikileaks editörüne tecavüz suçlaması

    Wikileaks editörüne tecavüz suçlaması
    expand

    Afgan savaşına dair binlerce sayfalık gizli belgeyi yayınlayan "Wikileaks" adlı internet sitesinin genel yayın yönetmenine İsveç'ten bir darbe geldi. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un sindiremediği sitenin kurucusu, İsveç'te tecavüz ve tacizle suçlanıyor. Julian Assange ise iddiaları reddetti ve "İddiaların ortaya atılışının zamanlaması rahatsız edici" dedi. İsveç de, suçsuz bulduğu Assange'nin yakalama kararını iptal etti.

    İsveç'teki adli makamlar, Afganistan'daki ABD ordusunun operasyonlarına ilişkin çok gizli belgeleri yayımlayarak dikkatleri üzerine çeken Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange hakkındaki yakalama emrini iptal etti.

    Savcılıktan yapılan açıklamada, Assange'nin tecavüz zanlısı olmadığına karar verilmesi üzerine, kendisinin artık aranmadığı da belirtildi.

    İsveç Savcılığı iletişim direktörü Karin Rosander, Julian Assange'nin iki farklı nedenden ötürü arandığını, bunlardan birinin tecavüz suçlaması olduğunu açıklamıştı.

    Kendisine ulaşılamayan Assenge'nin yakın çevresinden bir kişi, bu suçlamaların "asılsız" olduğunu söylemişti.

    Pentagon'a meydan okudu

    Afgan savaşına dair gizli raporları, kurucusu olduğu internet sitesinde yayınlayıp Amerikan Savunma Bakanlığı'na gözdağı verdi, Pentagon'un "Belgeleri kaldırın" uyarısına meydan okudu.

    Uyarıya kulak asmak şöyle dursun, yeni belgeler yayınlayacağının sinyalini verdi.

    "Wikileaks" adlı internet sitesinin kurucusu ve editörü Julian Assange, tam da Pentagon'la yaşadığı çekişmenin ortasında ağır ithamlarla karşı karşıya.

    Assange, Pentagon'dan sızdırılan belgelerin yayınlanması sonrası gittiği İsveç'te, iki ayrı tecavüz ve tacizle suçlanıyor. Ancak Assange iddiaları reddediyor ve "Suçlamalar temelsiz, zamanlaması da rahatsız edici" diyor.

    Bilgisayar programcılığındaki deneyimini hacker olarak illegal platformlarda kullanan Assange'nin geçmişte, Kanada telekomünikasyon şirketi dahil, güvenlik açıklarını yakalamak için bazı şirketlerin bilgisayar ağlarına girdiği biliniyor.

    Wikileaks editörü, Amerikan ordusundaki en büyük belge sızdırma vakasıyla gündeme geldiğinden bu yana, başta Pentagon olmak üzere, sayısız kurum ve kuruluşun hedefi.

    Avustralyalı Assange'nin ölüm tehditleri aldığı bile konuşuluyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow