hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ETA'nın ateşkes açıklaması "yetersiz" bulundu

    ETAnın ateşkes açıklaması yetersiz bulundu
    expand

    İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden, AB terör örgütleri listesindeki ETA'nın ateşkes ilanı, İspanyol ve Bask hükümetleri tarafından "yetersiz" bulundu.

    Bask özerk yönetim bölgesinin başkanı Patxi Lopez, ETA'nın açıkladığı ateşkesin "yetersiz olduğunu ve halkın isteklerine cevap vermediğini" söyledi.

    Bask televizyonu ve radyosuna değerlendirme yapan Lopez, "Top halen ETA'nın ayağında, tamamen silah bırakma kararını alması gereken onlardır" dedi.

    ETA'nın "ne Bask halkının ne de kendisine yakın görüşte olan siyasi partilerin taleplerine karşılık verdiğini" söyleyen Lopez, "Beklenilen bir adım değildi. ETA bu bildirisiyle topun demokratların ayağında olduğunu iddia ediyor ama öyle değil" diye konuştu.

    İspanya'daki 17 özerk yönetimden biri olan Bask özerk yönetiminin İçişleri Bakanı Rodolfo Ares de "yetersiz bir açıklama. Halkın beklediği, ETA'dan tamamen terör eylemlerini terk edip, silah bırakması" değerlendirmesinde bulundu.

    İspanya İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba da, "ETA'nın açıklaması yetersiz çünkü terör örgütü daimi olarak şiddeti ve silahı bırakmalı" dedi.

    Rubalcaba, "ETA'ya güvenmiyoruz, bunun için sebeplerimiz var" diye konuştu.

    "Yetersiz, çünkü terör örgütü tamamen ve daimi olarak şiddeti bırakmalı" diyen Rubalcaba, ETA'nın ateşkesinin ardından hükümet olarak terörizmle mücadele politikalarında "hiçbir değişilik olmayacağını" vurguladı.

    Rubalcaba şöyle konuştu: "Bakın. Dikkat, dikkat, dikkat diye ısrarla
    vurguluyorum. Çünkü ETA'nın açıklaması, sanki bir teknik arızadan dolayı işin
    durması anlamına geliyor. Bize haber vermeden ateşkesi bozma kapasitesine sahip
    bir örgüt ve ne ben ne de devletin güvenlik güçleri onların bir kelimelerine
    güveniyor."

    Rubalcaba, "ETA'nın, Bask milliyetçisi bölgedeki sol siyasi hareketlerin talebine karşılık veremediğini" savunarak, "ETA'nın yasal sınırlar içine girmesinin" istendiğini ifade etti.

    İspanya İçişleri Bakanı ayrıca, ETA'nın siyasi kolu olduğu gerekçesiyle kapatılan Batasuna partisinin üyelerine de çağrıda bulunarak, "Ya tamamen ETA'dan kopsunlar ya da ETA'yı silah bırakmaya ikna etsinler. Batasuna bir karar almak zorunda. Eğer, ETA'yı bırakmazlarsa devletin kurumlarına da (yerel seçimlere) hiçbir şekilde giremezler" açıklamasında bulundu.

    İktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) Meclis sözcüsü Jose Antonio Alonso, basına açıklamasında "ETA'nın inandırıcılığı sıfırdır, bu bildiri tamamen taktiktir. ETA'ya karşı devletin güvenlik güçlerine, hakimlerine, yasal sistemine ve ulusal hükümete destek tam olmalıdır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow