hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'dan Azerbaycan'a 'Yukarı Karabağ' desteği

    İrandan Azerbaycana Yukarı Karabağ desteği
    expand

    İran, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu ve bu konuda Azerbaycan'ı desteklediğini bildirdi.

    İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Mir Taceddin, bir konferansta yaptığı konuşmada, Yukarı Karabağ konusunda her zaman Azerbaycan'ın yanında yer aldıklarını söyledi.

    "Yukarı Karabağ sorununda Azerbaycan'ın desteklenmesi, İran'ın en asli siyasetlerinden biridir" ifadesini kullanan Mir Taceddin, "Yukarı Karabağ, Azerbaycan'ındır. İran, bu bölgedeki her türlü saldırı ve işgale karşıdır" diye konuştu.

    Bütün komşu ülkelerin Yukarı Karabağ sorununun halledilmesine yardımcı olması gerektiğini belirten Mir Taceddin, "Türkiye, Gürcistan ve Rusya makamları Azerbaycan ve Ermenistan yetkilileriyle toplantı düzenlemeli. Görüş birliği ve müzakereyle adalete uygun bir şekilde mesele halledilmeli" ifadelerini kullandı.

    Mir Taceddin, ABD'nin Yukarı Karabağ sorununa yaklaşımıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

    "Şimdiye kadar ABD'den bir hayır görmedik. Bu ülkenin karıştığı her konu, ülkeler arasındaki ilişkilerin bozulmasından başka bir sonuç vermemiştir."

    İran'ın arabuluculuğunda taraflar arasında geçmişte yapılan müzakerelere değinen Mir Taceddin, ABD baskısına maruz kalan Ermenistan'ın, bu görüşmelerin devamına izin vermediğini hatırlattı.

    İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, "ABD'nin karıştığı her konuda sorunları çözmediğini, aksine yeni sorunlara neden olduğunu" belirtti ve bölgedeki işgallerin buna örnek olduğunu kaydetti.

    Mir Taceddin, İran ve Azerbaycan arasında dini, siyasi, iktisadi ve kültürel alanlar başta olmak üzere birçok konuda ortak noktalar olduğunu sözlerine ekledi.

    Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki işgaline son vermesini isteyen Tahran yönetimi, Yukarı Karabağ sorununun halledilmesi için Bakü ve Erivan arasında arabuluculuk yapabileceğini açıklamıştı.

    Ermeni güçlerinin 1990'ların başında Azerbaycan'a saldırması sonucu başlayan savaşta 30 bin kişi hayatını kaybetmiş, bir milyon Azeri yurtlarından edilmişti.

    Savaş, taraflar arasında 1994'teki ateşkes ile sona erdirilse de Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si hala Ermeni işgali altında bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow