hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmedinecad'dan ABD'deki idama eleştiri

    Ahmedinecaddan ABDdeki idama eleştiri
    expand

    ABD'de, eşini ve üvey oğlunu öldürtmekten suçlu bulunan Teresa Lewis adındaki bir kadın, perşembe günü idam edilecek. İdama İran lideri Mahmud Ahmedinecad'dan eleştiri var. Ahmedinecad, İran'da idama çarptırılan Sakine Aştiyani'yi kullanarak İran'a karşı kampanya yürüten dünya medyasını, bu olayda suskun kalmakla suçladı.

    Teresa'nın avukatı ve idam cezası karşıtları, ölüm cezasının adaletsiz bir uygulama olduğunu vurgularken, IQ seviyesi 72 gibi düşük bir rakam olan Teresa'nın, zihinsel hastalığın sınırında bulunduğu ve cinayet planlayacak kadar zekası olmadığını savunuyor.

    Ölüm cezası ile ilgili bilgilendirme merkezinin müdürü Richard Dieter AFP'ye yaptığı açıklamada, "Mesele Teresa'nın kadın olduğu için farklı muameleye maruz kalması meselesi değil. Mesele, Teresa'nın diğer iki suçludan daha az tehlikeli olması ve zihinsel durumunun af gerektirdiği,işlenilen çifte cinayet için sadece onun idam edileceği" diye konuştu.

    Teresa'nın idam edilmesinin, idam cezasının itibarını daha da kötüleştireceğini belirten Dieter, "Ölüm cezasının Teresa gibi vakalar için icad edildiğini sanmıyorum", ifadesini kullandı.

    Af talebi geri çevrildi

    ABD Yüksek Mahkemesi, 2002 yılında zihinsel özürlülerin idamını yasakladı. Ancak Virginia Valisi Bob McDonnell, Teresa'nın af talebini geri çevirdi. Af talebi, bugün Federal Yüksek Mahkeme tarafından değerlendirilecek.

    ABD'de, cinayeti işleyenlerin yanı sıra, cinayeti azmettiriciler de idam ediliyor, hatta bazı eyaletlerde, cinayetin suç ortağı da ölüm cezasına çarptırılabiliyor.

    Ülkede idamı bekleyen 3 bin 200 erkek mahkuma karşın, 60 kadın idam edilmeyi bekliyor. İdam cezasının 1976 yılında yeniden yürürlüğe girmesinden bu yana, bin 215 erkek mahkuma karşın 11 kadın mahkum idam edildi.

    Teksas eyaletinden sonra, en fazla idam cezası uygulanan Virginia'da 30 yıldır hiçbir kadın mahkum idam edilmedi.

    Ahmedinecad'dan tepki

    New York'ta bulunan İran lideri Mahmud Ahmedinecad ise, dünya medyasının, durum hakkında suskun kalmasını eleştirdi.

    İran resmi haber ajansı İrna'nın bildirdiğine göre, Ahmedinecad, İran'da zina yaptığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani'yi kullanarak İran'a karşı geniş bir kampanya yürüten dünya basınının, aynı hassasiyeti Teresa Lewis'e göstermediğine dikkati çekti.

    Ahmedinecad, "Burada bir kadın (Teresa Lewis) idam edilecek ve kimse protesto etmiyor" dedi. Ahmedinecad, Sakine Aştiyani'nin de tıpkı Teresa Lewis gibi zina yapıp, sevgilisinin kocasını öldürmesine yardım ettiğini hatırlattı.

    Olayın gelişimi

    ABD'deki adli kaynaklara göre, Teresa Lewis, cinayeti, eşinin ve asker olan 25 yaşındaki üvey oğlunun hayat sigortalarına konmak için planlamış. Teresa, adli makamlara, Ekim 2002'de eşiyle birlikte yaşadığı karavanın kapısını kasten açık bıraktığını, böylece yaşları 19 ve 22 olan suç ortaklarının karavana girip eşi ve oğluna ateş açıp onları öldürdükleri yönünde itirafta bulunmuştu.

    Teresa ve suç ortakları, çifte cinayeti suçunu kabul etmiş, suç ortakları ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken, Teresa, cinayete teşvik edip, planladığı için hakim tarafından "yılanın başı" olarak nitelendirilmiş ve ölüm cezasına çarptırılmıştı.

    IQ'su ortalamanın üzerinde olan Teresa Lewis'in sevgilisi, 2003 yılında bir arkadaşına yolladığı mektupta, "kiralık katil olma isteğini ve çifte cinayeti tasarladığını" itiraf etmişti.

    Teresa'nın sevgilisi mektupta, "O (Teresa) tam istediğim gibi biriydi, yani para için evlenmiş ve kolayca baştan çıkarabileceğim fahişenin teki" diye yazdığı ortaya çıkmıştı. Teresa'nın sevgilisi, cezaevinde hayatına son vermişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow