hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD İran'a silah satışından endişeli

    ABD İrana silah satışından endişeli
    expand

    Washington'dan Ankara'ya gönderilen 22 Şubat 2010 tarihli bir mektuba göre, ABD Türkiye'den İran'a silah satılmasından endişeli. Mektupta, "İddialar doğruysa, Türkiye'ye PKK ile mücadelede kullanılacak Reaper satışı engellenebilir" deniliyor. Milli Savunma Bakanlığı ise, iddiaları yalanladı.

    WikiLeaks dosyalarında Amerika'nın, İran ile ilgili endişelerini ortaya koyan binlerce belge var.

    "Türk şirketleri, İran ile yasaklı askeri alışveriş içinde. O şirketlerin bağlantıları, bir kamu şirketine, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na dokunuyor."

    Bu iddia, WikiLeaks belgelerinden. Washington'dan Ankara'ya gönderilen bir mektuptan.

    O mektuba göre o alışveriş doğruysa, olası sonuçlar arasında Türkiye'ye Patriot ve Reaper satışlarının imkansız hale gelmesi de var.

    Belgede, Türk şirketlerin İran'a kurşun geçirmez yelek, mermi ve 40 milimetrelik otomatik bomba fırlatma mekanizması ve kompozit malzeme satmayı, İran'dan plastik patlayıcı ve nitroselüloz almayı planladığı iddia ediliyor.

    Amerikan tarafı, 1995 yılında Amerika'nın Türkiye'ye sattığı otomatik bomba fırlatma mekanizmalarının İran'a gönderilmesinden endişeli.

    Türkiye'nin silah alma yeterliliği kaybolabilir

    Mektupta, "Bu endişe doğru çıkarsa, Türkiye Amerika'dan silah alma yeterliliğini kaybedebilir. Buna Patriot ve Reaper'lar da dahil" deniliyor.

    Reaper'lar, Türkiye'nin PKK ile mücadelede kullanmak üzere Amerika'dan satın almak istediği, füze taşıyabilen insansız uçaklar.

    Washington'daki Amerikalı bakanlık çalışanlarının altını çizdiği bir diğer konu, İran'dan plastik patlayıcı ve nitrosellüloz alımı.

    "Mercan Tanıtım ve Dış Ticaret" isimli bir şirketin, 2009'un eylül ayında Makina ve Kimya Endüstrisi kurumuyla beraber, İran şirketi Parchin Kimya ile pazarlığa oturduğu öne sürülüyor.

    Parchin Kimya, İran'ın savunma endüstrileri kurumuna bağlı. Yani İran'ın nükleer programı sebebiyle Amerika'nın kara listeye aldığı şirketler arasında, en üst sıralarda.

    Bu da, onlarla beraber çalışan Türk şirketlerinin yaptırım hattına sokuyor.

    MSB iddiaları yalanladı

    İddiaların internete düşmesinin ardından Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

    Bakanlık, "Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu İran'a silah, mühimmat ve ürettiği diğer ürünlerden hiçbirini satmamıştır. Sitede yayınlanan haber gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

    ABD Dışişleri'nin mektubundan bu yana geçen 9 ayda, taraflar arasında bu konuda anlayış birliği sağlandı mı bilinmiyor.

    Zira Amerika Dışişleri'nin belgeleri, 2010 Şubat'ına kadarki dönemi içeriyor. Ancak yaz aylarından bu yana, Ankara birden fazla Amerikan heyetini ağırladı.

    Heyetler, Türkiye'de bakanlıklara, bankalara ve özel şirketlere, "İran ile iş yaparsanız, yaptırımların hedefi olursunuz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow