hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    WikiLeaks belgelerinde Türkiye'ye yeni suçlamalar

    WikiLeaks belgelerinde Türkiyeye yeni suçlamalar
    expand

    Türkiye, ABD diplomatik mesajlarının aslında o kadar da önemsenecek şeyler olmadığını savunurken, yeni açıklanan mesajlarda Türkiye'ye yönelik ciddi suçlamalar yer alıyor.

    WikiLeaks internet sitesinin yayınladığı yeni kriptolar ABD-Türkiye ve Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni endişelere yol açtı.

    Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önemsemedikleri diplomatik yazışmalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “köktendinci” diye tanımlanıyor.

    Yazışmalarda, İran’ın nükleer programı konusunda Türkiye’ye yönelik ciddi suçlamalar da yer alıyor.

    Kriptolarda İsrail’in geçtiğimiz yıl, “Ankara İran’ın nükleer programında kullanılacak bazı malzemelerin Türkiye’den transit geçişine izin veriyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu konuda tam bilgiye sahip” şeklindeki iddiaları da yer alıyor.

    Fransız diplomatların İsrail’den bu iddiaya yönelik kanıt istediğinin de belirtildiği kriptolarda, İsraillilerin, “Kanıt toplamaktayız, daha sonra açıklayacağız” şeklinde yanıt verdiği görülüyor.

    Yine bu konuyla ilgili bir yazışmada ABD şubat ayında Türkiye’ye, Türk şirketlerinin İran’a silah ihraç etmeye hazırlandığını söylüyor. Hatta bu ihracatın İran’ın nükleer programıyla bağlantılı  bir gruba yapılacağına da dikkat çekiliyor.

    İsrail’in Ankara Büyükelçisi'nin Başbakan Erdoğan hakkında söylediği, “O bir köktendinci, Dinen bizden nefret ediyor” şeklindeki sözleri de yine WikiLeaks kriptolarında yer alıyor.

    Geçtiğimiz ocak ayında gönderilen bir kriptoda ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, AK Parti’nin durumunun aslında Türk halkındaki değişimi yansıttığını yazıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow