hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kapasite kullanım oranları beklentiyi aştı

    Kapasite kullanım oranları beklentiyi aştı
    expand

    İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre 11,9 puan artarak, yüzde 72,2 oldu.

    Kapasite kullanım oranı, mart ayına göre ise 4,3 puan arttı.

    Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve nisan ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.641 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen "iktisadi yönelim anketi" sonuçları açıklandı.

    Buna göre, geçen yıl nisan ayında yüzde 60,3 olan kapasite kullanım oranı, 2010 Nisan ayında yüzde 72,2 olarak hesaplandı.

    Kapasite kullanımı, bu yılın mart ayında da yüzde 67,9 düzeyindeydi.

    İmalat sanayi kapasite kullanım oranı çalışması, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinin anket döneminde mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının alınması amacıyla gerçekleştiriliyor.

    İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Nisan ayında, geçen aya göre 4,3 puan, 2009 Nisan ayına göre ise 11,9 puan artarak, yüzde 72,2 düzeyinde gerçekleşti.

    Söz konusu ayda, en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 83,8 ile tütün ürünleri imalatında görüldü. Büro makineleri ve bilgisayar imalatı ise yüzde 59 ile kapasite kullanım oranının en düşük kaldığı sektör oldu.

    Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlarında geçen yılın aynı ayına göre bütün mal gruplarında artış gözlendi. Bu çerçevede Nisan'da kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre "dayanıklı tüketim mallarında" 10,7 puan artışla yüzde 67,5, "dayanıksız tüketim mallarında" 6,8 puan artışla yüzde 72,1, "tüketim mallarında" 7,7 puan artışla yüzde 71,1, "gıda ve içeceklerde" 4,3 puan artışla yüzde 71,3, "ara mallarında" 12,9 puan artışla yüzde 75,4, "yatırım mallarında" 13,7 puan artışla yüzde 67,3 olarak gerçekleşti.

    İkili sektörlere göre kapasite kullanım oranı

    İkili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 83,8 ile tütün ürünleri imalatında görüldü. Bunu, ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı yüzde 82,7, ana metal sanayi imalatı yüzde 79,2, kimyasal madde ve ürünleri imalatı yüzde 78,1 ile takip etti.

    Kapasite kullanımda en düşük oranlar ise yüzde 59 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında, yüzde 61,9 ile mobilya imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatlarda, yüzde 64,2 ile makine ve teçhizatı hariç fabrikasyon metal ürünleri imalatında kaydedildi.

    Nisan ayında kapasite kullanım oranları; gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 70,1, tekstil ürünleri imalatında yüzde 76,7, giyim eşyası imalatında yüzde 73,7, derinin tabaklanması ve işlenmesinde yüzde 67,2, kağıt hamuru, kağıt ve kağıt ürünleri imalatında yüzde 75,4, basım ve yayım imalatında yüzde 68,9, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatında yüzde 66,3, plastik-kauçuk ürünleri imalatında yüzde 72,4, metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatında yüzde 71,5, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat imalatında yüzde 68,0, başka yerde sınıflandırılmamış elektrikli makine ve cihazların imalatında yüzde 69,4, radyo, televizyon haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatında yüzde 74,1, tıbbi aletler, hassas ve optik aletler ile saat imalatında yüzde 74,6, motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında yüzde 69,4, diğer ulaşım araçları imalatında yüzde 70,5 oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow