hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara Resim ve Heykel Müzesi soyuldu

    Ankara Resim ve Heykel Müzesi soyuldu
    expand

    Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nden, 18 eserin çalındığı belirlendi.

    Resim Heykel Müze Müdürü Ömer Osman Gündoğdu, dün Altındağ İlçe EMniyet Müdürlüğüne giderek müzeden hırsızlık olduğunu bildirdi. Müzede yaptıkları tespit sonucu Hoca Ali Rıza'ya ait karakalem çalışması 13 eserin çalındığını belirlediklerini bildiren Gündoğdu, çalınan eserlerin yerine fotokopilerinin konulduğunu kaydetti.

    Ayrıca, müzeden 5 eserin de çerçevesinden alındığını belirlediklerini kaydeden Gündoğdu, bu eserlerin kimlere ait olduğunu henüz tespit edemediklerini belirtti.

    Müze müdürünün ihbarı üzerine, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kimlik Tespit ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ile Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Resim ve Heykel Müzesi'nde inceleme yaptılar. Yetkililer, hırsızlık olayı ile ilgili çok yönlü soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

    Ressam Hoca Ali Rıza

    Rüştiye'deki öğrenciliği sırasında resim derslerindeki yeteneğiyle dikkati çeken Hoca Ali Rıza, resim derslerini Osman Nuri Paşa, Süleyman Seyyid Bey ve Kez'den almıştır.

    1884'te teğmen olarak Harbiye'yi bitiren genç ressam, bu yüksek okula resim öğretmeni olarak girmiştir.

    Tek başına bir "okul" etkinliğiyle çok sayıda öğrenci yetiştiren Hoca Ali Rıza, resim derslerinde kullanmak üzere desen albümleri hazırlamış, İkinci Meşrutiyet'ten sonra kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nde başkanlık yapmıştır.

    Yurtdışına çıkmamış ressamlarımızdandır. Harbiye'de çalışırken bir ara İtalya'ya resim öğrenimi için gönderilmesine karar verildiği halde, Napoli'deki bir kolera salgını buna engel olmuştur.

    Kurşunkalem çalışmalarında kurallar kurmuş bir üstat olarak bilinen Hoca Ali Rıza, Türk Resim Sanat Tarihi'nde eşine rastlanmayan bir değer olarak kabul ediliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow