hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yamashita'nın "Çiçek Kuşlar"ı İstanbul'da

    Yamashitanın Çiçek Kuşları İstanbulda
    expand

    İstanbul'da yaşayan Japon seramik sanatçısı Yamashita'nın kişisel sergisi "Çiçek Kuşlar", 2-16 Temmuz arasında Beyoğlu'ndaki Bindallı Sanatevi'nde. Yamashita bu sergide lotus, bambu, kiraz çiçeği gibi farklı motifleri kuş formundaki seramik gövdelerle buluşturuyor.

    Japon seramik sanatçısı Teppei Yamashita, İstanbul'daki ilk kişisel sergisini açıyor.

    "Çiçek Kuşlar" başlıklı sergide Yamashita'nın kuş ve çiçek formlarından yola çıkarak hazırladığı 20'den fazla eseri yer alıyor.

    "2010 Türkiye'de Japonya Yılı" etkinlikleri kapsamındaki "Çiçek Kuşlar" sergisi, 2-16 Temmuz arasında, Beyoğlu'ndaki Bindallı Sanatevi'nde.

    Yamashita bu sergide geleneksel Japon seramik sanatının birikimiyle farklı seramik materyallerini bir araya getiriyor.

    "Çiçek Kuşlar"da Yamashita kuş formundaki seramik gövdelerde kanatları ve geleneksel Japon çiçek motiflerini yeniden yorumluyor. Bunlar, Japonya'da yetişen, bazıları Türkiye'de de olan bonsai, bambu, lotus, kamelya, kiraz çiçeği (sakura), erik, sarmaşık, ortanca gibi çiçeklerin motifleri.

    Yamashita  bu fikrin tornada çömlek çekerken "içine doğduğunu" söylüyor. Sergi Ataköy Rotary Kulübü tarafından "SanaART Projeleri" kapsamında düzenleniyor.

    Sadeliğin peşinde...

    Yamashita seramiğe yaklaşımını "Aşırı teknik kullanmadan, yalın ifadeyi tercih ediyorum. Aklımda hep 'Daha ne kadar sadeleştirebilirim' sorusu var. Sadelikle güzelliği buluşturmak kolay değil, çok düşünmek gerekiyor" diye anlatıyor.

    Sanat eserlerinin yanı sıra, seramik ve porselen ev eşyaları gibi gündelik yaşamda kullanılan nesneler üretmekle özel olarak ilgileniyor. "Japonya'da yiyeceğe, içeceğe özel, elle yapılmış kaplar kullanırız. Yaptıklarımın insanların gündelik hayatında yer almasını seviyorum" diyor.

    Teppei Yamashita kimdir?

    Teppei Yamashita 1977'de, Japonya'nın seramik ve porselenleriyle dünya çapında ünlü İmari şehrinde doğdu.

    Geleneksel Japon porselen ve seramik sanatı eğitiminde uzmanlanmış "sıradışı" bir merkez olarak nitelenen Arita Seramik Yüksek Okulu'ndan (Arita College of Ceramics) 2006'da mezun oldu.

    Geleneksel kökleri olan gündelik eşyaların özgün tasarımlarıyla yeniden yorumlanmasında uzmanlaştı. Japonya'da iki karma sergiye katıldıktan sonra Türkiye'ye geldi. Ayla Yüce seramik atölyesinde, Vitra Seramik Sanat Atölyesi'nde çalıştı.

    Türkiye'deki ilk karma seramik sergisine 2009'da katıldı. Yamashita çocuklarla ve yetişkinlerle seramik atölyelerine de katılıyor. Daha önce ABD, Asya ülkeleri ve Avustralya'da bulunan Yamashita , son dört yıldır İstanbul'da.

    Grameri Japonca'nınkine benzer olduğu için Türkçe'yi rahat öğrendiğini söylüyor. "Hatta bazı konuları artık Türkçe düşünüyorum. Kavramların Japoncası aklıma sonradan geliyor" diyor.



    Sergi bilgileri

    "Çiçek Kuşlar"
    Teppei Yamashita
    Kişisel seramik sergisi
    2-16 Temmuz
    Bindallı Sanatevi
    www.bindallisanatevi.com
    İstiklal Caddesi Deva Çıkmazı No:7 Beyoğlu/İstanbul
    Tel: 0212 252 79 66
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow