hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kommagene'ye nano koruma

    Kommageneye nano koruma
    expand

    Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliğiyle, Adıyaman'daki Kommagene uygarlığına ait anıtların korunması, yorumlanması, sunumu ve sürekliliğinin sağlanması için Kommagene-Nemrut Koruma ve Geliştirme Programı (KNKGP) kapsamında yürütülen çalışmalar tamamlandı.

    Programın başkanlığını yapan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2007 yılından bu yana Nemrut Dağı Tümülüsü merkezli gerçekleştirdikleri çalışmaların tamamlandığını söyledi.

    Doç. Dr. Nerimen Şahin Güçhan, ODTÜ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 2006 yılında imzalanan protokol kapsamında yürüttükleri çalışmaların temel amacının, bir proje dizisiyle Nemrut ören yeri başta olmak üzere Adıyaman'daki kültür varlıklarının korunması ve turizm amaçlı kullanımın sağlanması olduğunu belirtti.

    2007 yılında başladıkları çalışmalar sonucunda Adıyaman'daki kültür varlıklarının korunması ve turizm amaçlı kullanımı konusunda bir yönetim planı hazırladıklarını ifade eden Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, bu planı yıl sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığına vereceklerini dile getirdi.

    Neriman Şahin Güçhan, KNKGP kapsamında hazırladıkları yönetim planının çok önemli olduğunun altını çizerek, "Yerel yönetimler, bundan sonra kültür varlıklarının bulunduğu alanlardaki çalışmalarını bu plana göre ve planda yer verilen önceliklere göre belirleyecek" dedi.

    Heykellerin bozulmasını önlemek için

    KNKGP kapsamında, Nemrut ören yerindeki dev tanrı heykellerinin korumaya yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini, heykelleri en iyi şekilde korunmasının olanaklı olduğunu anlatan Neriman Şahin Güçhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kireç taşından yapılmış heykellerdeki çatlakların doldurulması yönünde çalışmalarımız oldu. Ancak çatlakların doldurulması işi çok kısa sürede yapılabilecek bir uygulama değil. Bu çok zahmetli ve ince bir iş. Bu çevreden insanlar istihdam edilerek, uzmanların da katılacağı uzun süreli bir çalışmayla bu iş başarılabilir. Biz bunu yapmayı planlıyoruz. Yani eserlerin onarımı aceleye getirilemez."

    Heykellerin korunması ve onarımı için yürütülen çalışmalardan sorumlu olan Prof. Dr. Emine Caner Saltık da Nemrut ören yerindeki eserlerin kireç taşından ve kum taşından yapıldıklarını ifade etti.

    KNKGP kapsamında heykellerin korunmasını ve onarımını sağlayacak metotlar belirlemeye çalıştıklarını kaydeden Emine Caner Saltık, şunları söyledi:

    "Nano taneli kalsiyum hidroksit çözeltileri ve nano taneli silika çözeltileriyle heykellerdeki bozulmaları durdurmaya çalışıyoruz. Heykelleri, olumsuz iklim koşullarından korumak için de nano teknoloji ürünü tekstillerle örtüyoruz. Bu uygulamalarımızın sonuçlarını değerlendiriyoruz. Yani heykellerdeki bozulmaların önüne geçmemizi sağlayacak metotları belirlemeye çalışıyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow