hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mevsimsel depresyonun nedeni hormonlar

    Mevsimsel depresyonun nedeni hormonlar
    expand

    Kış depresyonu, bahar yorgunluğu... Aslında vücuttaki hormonların seviyelerindeki değişmelerden kaynaklanan bu sorunlarla başa çıkmak mümkün. Alman Dr. Wilfried Böhning'in önerileri...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kara kış diye boşuna dememişler… Sert ve güneşsiz geçen bir kış, depresyon vakalarını artırıyor. Ancak karanlık kış aylarından bahara geçiş de kolay olmuyor. Bahar yorgunluğu, vücudumuzu esir alıp, özlenen güneşin tadının çıkarılmasını bile zorlaştırıyor. Almanya'nın Bad Lippspringe kentindeki Sağlık Tıbbî Merkezi'nden uyku uzmanı Wilfried Böhning, kış depresyonu ve bahar yorgunluğuna karşı neler yapılabileceğini anlatıyor:

    Kış depresyonu nedir?

     “Kısa adıyla SAD olarak bildiğimiz ‘mevsimsel depresyon', sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkıyor. Dermansızlık, hiçbir şey yapmak istememek, karşılaştığımız durumlarla başa çıkamama hissi ve artan intihar tehlikesi olarak kendini gösteriyor. Tatlı şeyler yeme krizi de tipik belirtilerinden. Belirtilerin iki yıl arka arkaya görülmesi durumunda ‘mevsimsel depresyon'dan bahsedebiliriz. Bu hastalık aslında sadece kuzey yarımkürede, yani mevsimlerin birbirinden belirgin olarak ayırt edilebildiği bölgelerde görülüyor. Bizim coğrafyamızda kabaca bir tahminle her on kişiden biri kış depresyonundan mustarip. Kadınlarda ise iki-üç kat daha fazla görülüyor.

    Peki kış depresyonuna yol açan nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Mevsimsel depresyon herşeyden önce hormonal dengenin bozulması; iki hormonun, yani melatonin ve serotonin'in seviyelerindeki değişmelerdir. Melatonin uyku getirir ve karanlığın bastırmasıyla ortaya çıkar. Ancak ortalık aydınlık değilse gündüz vakti de melatonin seviyesi yükselir. Halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin ise güneş ışığıyla canlanır.”

    Haberin devamını okumak için tıklayın...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow