hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tosuncuk ailesi!..

    Tosuncuk ailesi..
    expand

    Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde, 7 çocuklu Birişik çiftinin 3'ü kız 5 çocuğu, aşırı kilolarından dertli. Yaşları 2 ile 12 arasında değişen 5 kardeşin en küçüğü 20, en büyüğü ise 110 kilo ağırlığında. Yerlerinden kalkamayan 5 kardeş, yemek ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılarken bile kendilerine yardımcı olmak zorunda kalan annelerine de büyük sıkıntı yaşatıyor.

    Akçakale'nin Eke Köyü'nde yaşayan ve amca çocuğu olan Abdülvahit ile Suma Birişik 14 yıl önce yaşamlarını birleştirdi. Çiftin, geçen süre içerisinde 4'ü kız 3'ü erkek 7 çocukları dünyaya geldi. Ancak, çocuklarından 5'inin aşırı kilolu olması sıkıntı yarattı. 3'ü kız 5 kardeş 'Tonton' görünümleriyle köyün ilgi odağı olurken, yerlerinden kalkamıyor oluşları ve yakınlarının yardımı olmadan hareket edemeyişleri aileyi kahrediyor.

    Çiftin en büyük çocuğu 12 yaşındaki Hamet 110, 8 yaşındaki Meryem 75, 6 yaşındaki Ceylan 60, 4 yaşındaki Elif 40 ve 2 yaşındaki Halil ise 20 kilo ağırlığında. Çoçukları 10 yaşındaki İbrahim ile 5 yaşındaki Tuğba normal kilolarda olan Birişik  çifti, 5 çocuklarını tedavi ettirememenin üzüntüsünü yaşıyor.

    "Teşhis bile konulamadı"

    Çiftçilik yapan baba Abdülvahit Birişik, çocuklarının aşırı kilolu oluşunun sebebini akraba evliliğine bağlarken, tedavileri için 3 yıldır Ankara'ya gidip geldiklerini belirterek şunları anlattı:

    "Çocuklarımın kilosu her geçen gün artıyor. Yürüyemiyorlar, koşamıyorlar ve sürekli oturup annelerinden ve çevresindekilerden ihtiyaçları için yardım istiyorlar. 3 yıl önce çocuklarım ile Ankara'ya gidip Hacettepe Üniversitesi'nde tahlil yaptırdık. Doktorlar çocuklar için diyet uygulaması yapmamızı, tahlillerin sonucu doğrultusunda da tedavi programı uygulayacaklarını söyledi. Ancak düzenli olarak 3- 4 ayda bir Ankara'ya gidip, defalarca tahlil yaptırmamıza rağmen şu ana kadar bırakın kilolarını vermeyi çocuklarımızın hastalığıyla ilgili bir teşhis bile konulamadı."

    Amca İsmail Birişik de, köydeki diğer çocukların, aşırı kiloları nedeniyle yeğenleriyle alay ettiklerini, bunun da yeğenlerini psikolojik yönde olumsuz etkilediğini söyledi. Amca Birişik, "Yeğenlerimin sağlıklı olmasını istiyoruz. Bunun için biz elimizden geleni yapıyoruz ama bir türlü sonuca ulaşamadık. Yetkililerin bu halimizi görüp, durumumuzu anlamalarını bekliyoruz" dedi.

    Anne: "Her gün ağlıyorum"

    Anne 38 yaşındaki Suma Birişik ise, her gün büyük zorluklar yaşadığını ifade etti. Tek arzusunun çocuklarının sağlıklı olmaları olduğunu belirten anne Suma Birişik, sıkıntısını şöyle dile getirdi:

    "Çocuklarım aşırı kiloları nedeniyle yerlerinden kalkamıyor, yürüyemiyor. Bu yüzden sürekli onlarla ilgilenmek zorunda kalıyorum. Kendi başlarına yapamadıkları için çocukların yemek, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını gidermelerine de benyardımcı olmak zorundayım. Bunun için hayat çok zor. Yürüyemiyor, gece uyuyamıyor ve nefes almakta zorlanıyorlar. En küçük çocuğum Halil, halen meme emiyor.. Onu emzirmek için kucağıma alırken zorlanıyorum. Benim tek isteğim çocuklarımın bir gün köyde koşarak oynadıklarını görmek. Çok fazla yemek yemiyorlar ama sürekli kiloları artıyor. Çocuklarımın sağlıklarına kavuşturulmasını istiyorum."

    "Biz de diğer çocuklar gibi olmak istiyoruz"

    Bütün günlerini köydeki evlerinde veya evlerinin önündeki bahçede geçiren Birişik kardeşler de yaşıtları gibi koşup oynamak istediklerini söyledi. Yürüdükleri zaman ayaklarının ağrıdığını söyleyen ve sürekli olarak oturan çocuklar, köydeki arkadaşlarının kendilerini 'Tonton', 'Tosun', 'Şişman', 'Şişko' gibi kelimelerle çağırmasından rahatsız olduklarını belirten çocuklar, "Bizler de iyi olup yürümek, koşmak, okula gitmek istiyoruz" dedi.

    Birişik ailesinin en büyük çocuğu 110 kilo ağırlığındaki ilköğretim öğrencisi Hamet Birişik de, "Okulda arkadaşlarım benimle alay ediyor ve bu benim çok zoruma gidiyor. Ben bir an önce iyileşmek ve okuyup doktor olmak istiyorum. Hayalim doktor olup, benim gibi hasta çocukları iyileştirmek" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow