hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüp bebekte metabolomix yöntemi

    Tüp bebekte metabolomix yöntemi
    expand

    Amerikan Yale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Arıcı, 5 yıllık bir çalışmanın ardından, tüp bebekte başarı oranını artıran metabolomix yöntemini dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarıyla birlikte uygulamaya başladıklarını söyledi.

    Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Üreme Sağlığı Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Arıcı, düzenlediği basın toplantısında, metabolomix yöntemi konusunda ekibiyle birlikte Amerika'da 5 yıl çalıştığını kaydetti.

    Metabolomix yönteminde artık en sağlıklı embriyoyu seçerek çoğul gebeliklerin önüne geçebildiklerini ifade eden Arıcı, "Sonuçlar gayet başarılı. Dünya genelinde 1.200 kişi üzerinde testler yapıldı. Şu an 35 yaşından genç kadınlarda, bugüne kadar varolan yöntemlerle görünüşüne bakarak seçilen tek embriyo transferiyle hamile kalma şansı yüzde 25-30 gibidir. Metabolomix yöntemiyle seçilen tek embriyo transferiyle hamilelik şansı yüzde 50'ye, iki embriyo transferinde ise hamilelik şansı yüzde 80'e çıkmaktadır" dedi.

    Metabolomix yöntemi hakkında bilgi veren Arıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Embriyolar, kendilerini besleyen bir sıvının içinde yaşamlarını sürdürürler. Nasıl ki yetişkin bir insanın sağlık sorununu belirlemek için idrar, kan ve dışkı testi yapılıyorsa, yeni geliştirilen bu yöntemle artık embriyoların da atıklarını inceleyebiliyoruz. Embriyoların yaşadığı sıvıdan bir damla örnek alarak, bu analizleri yaklaşık yüzlerce atığı analize edebilen 'spektrofometre' dediğimiz çok gelişmiş bir alet ile değişik dalga boyları kullanarak gerçekleştiriyoruz. Bu yöntemle embriyonun profilini çıkartabiliyor ve buna bağlı olarak sağlıklı olup olmadığını belirleyebiliyoruz. En sağlıklı embriyoyu transfer ederek, çoğul gebeliklerin de önüne geçebiliyoruz."

    Sağlık Bakanlığı'nın tüp bebek konusundaki son düzenlemesinin, uygulamaya soktukları yeni tüp bebek testi metabolomixi daha önemli hale getirdiğini vurgulayan Arıcı, "Yeni yönetmeliğe göre tüp bebek uygulanacak ailelerde kadının yaşı 35'in altındaysa birinci ve ikinci uygulamada anne rahmine tek embriyo transfer ediliyor. Eğer bu iki uygulamada kadın gebe kalamadıysa, sonraki denemelerde iki embriyo transfer edilebiliyor. Yani bu yönetmelik ikinin üzerinde embriyo transferini tamamen yasaklıyor. Tüp bebek uygulamasında 4 ve üstü embriyo olan kişilerde bu testin önemi anlaşılıyor. 4 ve üstü embriyodan bir ya da ikisini seçerken, en sağlıklısını seçmek önemli hale geliyor" dedi.

    Prof. Dr. Aydın Arıcı, metabolomix yönteminin, Anadolu Sağlık Merkezi'nde dünyanın önemli sağlık merkezleriyle birlikte hayata geçtiğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow