hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Amirallere suikast' iddianamesi kabul edildi

    Amirallere suikast iddianamesi kabul edildi
    expand

    İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, amirallere suikast soruşturması kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul etti. Davanın Poyrazköy davası ile birleştirilmesi yönündeki talep de ilk duruşmada karara bağlanacak.

    Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli iki amirale suikast planladıkları ve uyuşturucu ile TNT kalıbı bulundurdukları iddiasıyla hakkalarında soruşturma yürütülen 9'u tutuklu teğmen 19 sanık hakkındaki iddaname İstanbul 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

    7 Mayıs 2009'da başlayacak ve 3 gün sürecek olan davanın Poyrazköy Davası ile birleştirilmesi yönündeki talebini de ilk duruşmada karara bağlanacak.

    Üye Hakim Kuban, 9 sanığın tahliyesi yönünde oy kullandı

    İddianamenin kabulünun ardından mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmaoğlu ile Mehmet Erdoğan ise kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesi ile sanıkların tutukluluğunun devamı yönünde oy kullandı.

    Üye hakimlerden Oktay Kuban, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda görevli teğmenler Faruk Akın, Sinan Efe Noyan, Alperen Erdoğan, Burak Düzalan, Yakut Aksoy,  Tarık Ayabakan, Ülkü Öztürk, Ali Seyhur Güçlü ve Sezgin Demirel'in üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvetli suç şüphesi varlığını gösteren olgular ve bir tutuklama nedeninin bulunmamasını gerekçe göstererek tahliye edilmeleri yönünde oy kullandı.

    Duruşmalar sesli ve görüntülü kayıt altına alınacak


    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın örgütlü suçlara bakan Beşiktaş'taki adliyesinde 7-14-17 Mayıs 2010'da başlayacak olan yargılama sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınacak.  Duruşma günlerinde adliye de sanıkların güvenliklerini tehlikeye sokabilecek gösteri ve taşkınlıklara karşı çok sıkı güvenlik önlemlerinin alınamasına karar verildi.

    Mahkeme 'Ergenekon' diye tabir edilen silahlı terör örgütünün varlığı ve yapısına ve varsa eylemlerine ilişkin Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nden dava dosyalarını ve davaya ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen evrakları da istedi.

    Mahkeme ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT, Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı'ndan da 'Ergenekon' isminde silahlı bir terör örgütünün olup olamadığını sorulmasına ve çok detaylı bilgiler varsa mahkemeye gönderilmesini istedi.

    19 sanık hakkındaki suçlamalar

    Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan tarafından hazırlanan 166 sayfalık iddanamede 19 sanığın isimleri şöyle:

    Gölcük Donanma Komutanlığı'nda görevli teğmenler Faruk Akın, Sinan Efe Noyan, Alperen Erdoğan, Burak Düzalan, Yakut Aksoy, Tarık Ayabakan, Ülkü Öztürk, Ali Seyhur Güçlü ve Sezgin Demirel ile serbest sanıklar Fatih Göktaş, Burak Amaç, Burak Özkan, Yiğithan Göksu, Oğuz Dağnık, Koray Kemiksiz, Levent Çakın, Mehmet Orhan Yücel.

    Sanıklara atılı suçlarda iddianamede şöyle yer aldı:

    'Silahlı terör örgütüne üye olmak', 'Örgüt amacı doğrultusunda patlayıcı madde mermi bulundurmak', 'Aynı suçu işleme kararı ile birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'Kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu madde bulundurmak', 'Uyuşturucu ve uyarıcı madde temin etmek, ticaretini yapmak veya sağlamak', '6136 sayılı yasa kapsamında mermi bulundurmak'.

    Suç tarihinin 17 Temuz 2009 ve öncesi olarak gösterilen iddanamede Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Deniz Kuvetleri eski Komutanı emekli Ormairal Metin Ataç'ın müşteki olarak yer almadığı dikkat çekti. Ayrıca sanıklar hakkında da bu iddiaya ilişkin ceza isteminde bulunulmadı. Davanın tek müşetkesi Burçin Öztürk'ün ise üçüncü gün duruşmaya gelmesi istendi.  

    Ceza istemi

    "Amirallere suikast" girişimi iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamede tutuklu dokuz sanığın 8 ila 34 yıl, tutuksuz 10 kişinin de 5 ila 29 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması istendi.

    İddianamede, tutuklu sanıklar Alperen Erdoğan, Burak Düzalan, Yakut Aksoy ve Tarık Ayabakan'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak", "kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu madde bulundurmak" ve "aynı suçu işleme kararıyla birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek" suçlarından 13'er yıldan 34'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

    Tutuklu sanık Faruk Akın'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt amacı doğrultusunda patlayıcı madde ve mermi bulundurmak", "aynı suç işleme kararıyla birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek" suçlarından 13 yıl 8 aydan 33 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, tutuklu sanık Sinan Efe Noyan ile tutuksuz sanık Barbaros Mercan ve Yiğithan Göksu'nun ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt amacı doğrultusunda patlayıcı madde ve mermi bulundurmak" suçlarından 13 yıldan 29 yıla kadar hapsi öngörüldü.

    Tutuklu sanıklar Ülkü Öztürk ve Sezgin Demirel ile tutuksuz sanık Koray Kemiksiz'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "aynı suçu işleme kararıyla birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek" 8'er yıldan 19'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, tutuklu Ali Seyhur Güçlü ile tutuksuz sanıklar Halit Mehmet Ergül, Fatih Göktaş, Burak Amaç, Burak Özkan, Oğuz Dağnık, Mehmet Orhan Yücel'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5'ar yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

    İddianamede, tutuksuz Levent Çakın'ın da "uyuşturucu veya uyarıcı madde temin etmek, ticareti yapmak veya sağlamak", "6136 sayılı yasa kapsamında mermi bulundurmak" suçlarından 5 yıldan 15,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörüldü.

    Takipsizlik kararları

    İddianamede, Faruk Akın, Sinan Efe Noyan, Ülkü Öztürk, Halit Mehmet Ergül, Ali Seyhur Güçlü, Sezgin Demirel, Barış Yavuz, Fatih Göktaş, Burak Amaç, Burak Özkan, Yiğithan Göksu ve Koray Kemiksiz hakkında "uyuşturucu madde ticareti yapmak ve uyuşturucu madde kullanmak", Ufuk Kıray, İsmail Taşkın, Zülfü Serhat Önen, Melih Akdağ, Anıl Demirağ, İsmail Kahyaoğlu, Eren Şentürk, Muharrem Dinçer, Serkan Erin ve Onurcan Yılmaz hakkında "terör örgütüne üye olmak, uyuşturucu madde ticareti yapmak ve uyuşturucu madde kullanmak", Levent Çakın, Tayfun Duman ve Levent Bektaş hakkında "terör örgütüne üye olmak", Ali Tatar hakkında da "terör örgütüne üye olmak" ve "uyuşturucu madde satışını kolaylaştırmak" suçlarından ek takipsizlik kararı verildiği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow