hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti'nin Anayasa çalışması tamam

    AK Partinin Anayasa çalışması tamam
    expand

    Hukukçu bazı bakan ve milletvekilleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı; Anayasa değişikliği paketine son şeklini verdi. AK Parti şimdi muhalefetin kapısını çalacak. CNN TÜRK, pakette yer alan düzenlemelere dair ilk bilgilere ulaştı.

    Başbakan Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

    Toplantı sonrası bir açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Son kontroller yapıldı. Çalışmalar tamamlandı. Madde sayısı ve muhteva hakkında bir şey söyleyemem. Muhalefetten randevu talepleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından istenecek" dedi.

    Çalışmalarını tamamladıkları Anayasa değişikliği paketini muhalefete sunacaklarını kaydeden Bozdağ, "Belki randevu tarihinden önce de çalışmayı muhalefete sunabiliriz. Böylece gidince konuşabiliriz. Bu konuda kamuoyuna açıklamayı Adalet Bakanımız Sayın Sadullah Ergin yapacak" diye konuştu.

    Toplantıya kimler katıldı?Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik katıldı.
    Bozdağ, gazetecilerin değişikliğin kaç maddeden oluştuğu ve içeriğine ilişkin ısrarlı sorularını ise yanıtlamadı.

    CNN TÜRK'e konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, ''Pakette sürprizler var'' ifadesini kullandı.

    Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de, "Anayasa meselesi herkesin katılımına açık bir konudur" dedi. Konuyu sivil toplum kuruluşlarına da taşıyacakları söyleyen Çiçek, "TÜSİAD'ın, Odalar Birliği'nin çalışmaları vardı. Onların katkılarını da önemsiyoruz" dedi.

    Paket hakkında ilk bilgiler

    CNN TÜRK muhabiri Melek Erhan'ın ulaştığı bilgilere göre Anayasa paketi 12-13 maddeden oluşacak. Bunlar şöyle:

    - Askere sivil yargı yolunun açılması

    - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yeniden yapılandırılacak. Toplam 21 üyeden oluşması. HSYK'ya yüksek mahkemelerin yanı sıra alt mahkemelerin de üye gönderebilmesi, Cumhurbaşkanı ve Meclis'in de üye seçebilmesi.

    - Parti kapatmaya şiddet ve Meclis'ten izin alma kriteri getirilecek.

    - YAŞ kararlarının yargıya taşınabilmesi.

    - Yurtdışına çıkış yasağının mahkeme kararına bağlı olması.

    - Kişisel verilerin korunması güçlendirilecek

    - Ombudsmanlık.

    - Çocuk hakları ve kadınlara pozitif ayrımcılık.

    İLK TEPKİLER

    MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır:
    "Bize henüz daha herhangi bir metin ulaşmış değil. Konu bize intikal ettiğinde üzerinde oturup çalışacaktır MHP kurulları. Kurullarımızın söylenmiş sözleri var, önceden belirttiğimiz beyanlarımız var. Tüm bunlar değerlendirilerek hem paketin içeriğiyle hem de görüşülme usulüyle ilgili açıklama yapılacaktır. Şu aşamada fazla yorumun doğru olmadığı kanaatindeyim.

    Anayasa metinleri kutsal metinler değil, değiştirilebilir. Toplum arasındaki ilişkiyi belirleyen metinlerdir, dolayısıyla toplumsal mutabakatı sağlamak gereklidir. Siyasal iktidarın öncelikle bir niyet beyanında buluhması lazım. Şimdi henüz önümüze bir metin gelmeden efelenmek yani toplumsal mutabakat arama anlayışına aykırı bir anlayıştır. Referandum yasasında yapılan değişiklikle AKP hükümetinin bir uzlaşma aramayacağı ortaya çıkıyor. Milleti aldatmaya hakları yok.

    Biz MHP olarak çok önceden bir anayasa nasıl değiştirilmelidir? Bir mutabakat aranmalıdır diye çok önceden dedik. Bir hazırlığımız, bir taahhüdümüzün olduğunu belirttik. Bu işin itktidar tarafından başlatılması gerektiğini ifade ettik. Ve milletimize seçimde sunalım dedik. Seçilecek mecliste de bu hukukileştirilsin ve en geniş ölçekte anayasa değişikliği, kapsamlı bir anayasa değişikliği yapılmış olsun dedik. Ama AKP'nin böyle bir arayışı, merakı yok. Şimdi ise efeleniyor 'uzlaşırsanız uzlaşın yoksa millete gideriz' diyor. Onları ciddi ve dürüst de bulmuyoruz şu aşamada. Kamuoyuyla kanaatlerimizi en üst düzeyde sayın genel başkanımız paylaşacaktır.

    Biz hükümete şunu sormak istiyoruz: Neden bunu 7 yıl sonra getiriyorsunuz? Yargıyla olan kavgada elinizi güçlendirmek için mi bu değişikliği istiyorsunuz? Bu soruların cevaplarını açık yüreklilikle vermeleri lazım. "

    CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise Anayasa değişikliğiyle ilgili AK Parti'den gelecek olan görüşme talebine sıcak baktıklarını ama CHP'nin bu konudaki düşüncesinin belli olduğunu söyledi.

    Okay, "Bu tür ziyaretler olur. Nezaket ziyaretidr. Görüşeceğiz. Bu ziyaretlerden Anayasa paketine destek vereceğimiz anlamı çıkmaz.. CHP'nin Anayasa değişikliği konusundaki görüşü bellidir. Yargı konusunda yapılacak olan değişikliklere CHP'nin destek vermesi beklenemez" dedi.

    Anayasa değişikliği paketinin içindekilerini bilmediklerini belirten Okay, "Ama amaç yüksek yargıyı biçimlendirmek olduğu ortada. Paketin içindeki diğer değişiklikler ise Türkiye'nin acil sorunları değil. CHP'nin bu konudaki düşüncesi değişmedi" diye konuştu.

    Referandum tartışmasına da değinen Okay, "Referandum Anayasa paketenin oylaması olmayacak, iktidarın oylaması olacak. Halk bunun kararını verecek. Bu bir Anayasa değişikliği değil, iktidarın dayatmasıdır. Eğer referanduma gidilirse siyasal iktidarın gidip gitmeme referandumu olacaktır. Bundan sonraki süreçte ise Türkiye seçimi konuşacaktır" dedi.

    "AKP'nin ilk söylediği değil, son olarak ne yaptığı önemli" diyen Hakkı Süha Okay, 19887-1988 referandumlarını hatırlatarak,"bu referandumlar Anavatan Partisi'nin bitişi olmuştu. Aynı durum AKP için de geçerli olacaktır" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow