hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bülent Arınç'tan 15. madde çıkışı

    Bülent Arınçtan 15. madde çıkışı
    expand

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Artık hem psikolojik olarak hem de Türkiye'nin demokratikleşme ve özgürleşme konusunda geldiği seviye bakımından böyle bir geçici maddenin (geçici 15. madde) hiçbir şekilde Anayasa'da bulunmaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

    Arınç, TRT'nin yeni kanalı TRT HABER'in açılışı dolayısıyla Ankara'da düzenlenen törene gelişinde Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Arınç, bir gazetecinin, "Yeni Anayasa ile ilgili taslak yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Ancak geçici 15. madde ile ilgili tartışmalar var. Muhalefetin bu konuyla ilgili farklı bir yorumu var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Anayasa değişiklikleri konusunda bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmaların henüz taslak halinde olduğunu belirtti.

    Anayasa'nın geçici 15. maddesi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Arınç, geçici 15. maddenin son fıkrasının 2001 yılının Ekim ayında yapılan bir Anayasa değişikliği ile kaldırıldığını anımsattı.

    Diğer fıkraların hala yürürlükte olduğunu dile getiren Arınç, "Artık hem psikolojik olarak hem de Türkiye'nin demokratikleşme ve özgürleşme konusunda geldiği seviye bakımından böyle bir geçici maddenin hiçbir şekilde Anayasa'da bulunmaması gerektiğini düşünüyorum. Taslağımızın içerisinde bu madde de sunulduğu takdirde bunun bir demokrasi standardı olarak, yüksek bir standart olacağına inanıyoruz. Herkes düşüncelerini ifade edecektir. Biz günü birlik söylenmiş sözlerin değil ama hukuki anlamda değer ifade eden sözlerin arkasında olacağız. Bu konuda taslağımız da net olarak basın mensuplarına aktarıldığında sanıyorum. Üzerinde daha teknik bakımdan, hukuki bakımdan değerlendirmeler yapılacaktır" dedi.

    Bülent Arınç, "Ancak CHP'nin, sanıyorum, sayın Okay'ın bir sözünü hatırlıyorum, 'Geçici 15. Madde tek başına gelirse biz destek oluruz. Ama bir paket içerisinde olursa destek olmayız' şeklinde, yanlış anlamamışsam, bir konuşması vardı. Biz de bunun bir samimiyet ölçüsü olduğuna inanıyoruz. Geçici 15. Madde ne şekilde gelirse gelsin bu konuda partilerin tavrını herhalde daha ciddi olarak görmüş olacağız. Bizim amacımız, sadece geçici 15. maddenin tek başına gelmesi değil, eğer bir paket halinde gelecekse ki öyle görünüyor, bunun içerisinde de bu maddenin yer alabileceği şeklindedir. Değerlendirmeleri yapacağız. Sonunda da parlamentonun önüne teklif olarak getireceğiz" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow