hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Taş atan çocuklar'da yeni çalışma yapılacak

    Taş atan çocuklarda yeni çalışma yapılacak
    expand

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kamuoyunda "polise taş atan çocuklar düzenlemesi" olarak bilinen kanun tasarısında yer alan yeniden yargılanmaya ilişkin bölümün tasarıdan çıkartılacağını ve bununla ilgili yeni bir çalışma yapacaklarını bildirdi.

    Ergin, "Bu düzenlemeden vazgeçmiş değiliz" dedi.

    TBMM Adalet Komisyonunda, Terörle Mücadele Yasası kapsamında suçlanan çocukların da çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngören tasarı alt komisyonuna havale edildi.

    Tasarının tümü üzerinde yapılan görüşmelere komisyon üyesi olmayan milletvekilleri de katıldı.

    BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Terörle Mücadele Yasası'nın her suçlamayı terör kapsamında gördüğünü, yasanın tamamen gözden geçirilmesi gerektiğini öne sürdü. Görüşülen tasarının devasa bir hukuk reformu olmadığını savunan Geylani, "Tasarı, yeterli değil ama iyileştirmeler içeriyor" dedi.

    Geylani, alt komisyonda yer almak istediğini bildirdi.

    Tasarı ile birleştirilen tekliflerden birinin sahibi olan DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, terör ile çocukları yan yana düşünmenin doğru olmadığını söyledi.

    TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı sıfatıyla söz alan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, sebebi ne olursa olsun çocukların teröre bulaştırılmasını kınadığını söyledi. Erdöl, tasarıyı "çok olumlu" bulduğunu belirtti

    İnsan Hakları Komisyonu Üyesi ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise Türkiye'deki tutuklu-hükümlü oranını eleştirdi.

    İngiltere'de cezaevinde bulunanların yüzde 15'inin tutuklu, yüzde 85'inin ise hükümlü olduğunu ifade eden Özdemir, Türkiye'de ise cezaevindeki tutuklu oranının yüzde 65 olduğunu söyledi. Çocuklar için de aynı durumun söz konusu olduğunu belirten Özdemir, çocuk cezaevlerindeki durumunun kötü olduğunu ifade etti.

    Eleştirileri yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çocuk cezaevlerinin durumunun iç açıcı olmadığını, bu konuda bir yasa tasarısının hazırlandığını ve 10 gün içinde kamuoyunun bilgisine sunulacağını bildirdi.

    Türkiye'de cezaevlerindeki tutuklu-hükümlü oranının yüzde 50-50 oranında olduğunu, makasın giderek kapandığını söyleyen Ergin, "Oranı daha pozitif bir noktaya çekmeye çalışıyoruz" dedi.

    Tasarı ile birlikte ele alınan tekliflerden birinin sahibi olarak söz alan MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır ise "taş atan çocuklar" konusunun kamuoyuna yanlış aksettirildiğini, "sanki masum insanlar cezalandırılıyormuş" izleniminin verildiğini söyledi. Kimsenin çocukların cezalandırılmasını istemediğini, ancak "taş attırılan çocukların" sözkonusu olduğunu belirten Çakır, bu ince dengenin gözetilmesi gerektiğini ifade etti.

    Komisyon Üyesi CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, çocukları suça iten nedenlerin ortadan kaldırılmasının önemine işaret etti. Yasal düzenlemelerin sosyal ve ekonomik politikalar ile birlikte uygulanması durumunda olumlu sonuçlar alınabileceğini ifade eden Ünlütepe, çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanması gerektiğini, bu bakımdan tasarıya olumlu baktıklarını söyledi.

    Bakan Ergin'e bazı koşullarda yeniden yargılamanın yolunu açan maddenin, daha önce açıklandığı gibi, tasarı metninden çıkarılıp çıkarılmayacağını soran Ünlütepe, Ergin'in "komisyonun takdirinde olduğunu" belirtmesi üzerine, "bunun güven sorunu yarattığını" ifade etti.

    Tasarının mevcut haliyle yasalaşması durumunda Abdullah Öcalan'a yeniden yargılanma yolunun açılacağını savunan Ünlütepe, "Bu komisyon da ona alet olacak. Teröristbaşına örtülü bir af getirilmeye çalışılmaktadır. Bunun da denizaşırı telkinlerle yapıldığı yönünde endişelerimiz var" dedi.

    Adalet Bakanı Ergin, hükümetin böyle bir amacının olmadığını belirterek, "Olamaz da" diye konuştu.

    Maddenin tasarıyı bloke etmesini arzu etmediklerini belirten Ergin, alt komisyonda, maddenin geçmesi için ısrarcı olmayacaklarını, burada geri çekilebileceğini söyledi. Konuya ilişkin ayrı bir teknik çalışma da yaptıklarını bildiren Ergin, bu tip düzenlemenin yapılmasının Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen bazı davaları açısından gerekli olduğunu yineledi.

    Komisyon toplantısına katılan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise madde konusunda muhatabın alt komisyon değil parti grupları olduğunu belirterek, Ergin'in gruplarla görüşmesi gerektiğini söyledi. Şandır, madde tasarıdan çıkarılarak alt komisyona gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

    "Çocuklar daha çok sahaya sürülecek"

    Komisyon Üyesi MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın "mağdur çocuklar edebiyatının çok karşılığının olmadığını" belirterek, "Terör örgütü ceza azaldı diye çocukları daha çok sahaya sürebilecektir" görüşünü dile getirdi.

    Komisyon Üyesi CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ise tasarın hazırlandığı dönem ile Öcalan'ın "yol haritası açıklayacağını" söylediği dönemin aynı olduğunu belirterek, bu zamanlamanın "acaba pazarlık süreci içinde mi bu tasarı hazırlandı" kuşkusunun uyandığını ifade etti. Dibek, "Bu tasarı mevcut haliyle yasalaşırsa işin sonunda Öcalan ile ilgili yeniden yargılamanın olmaması bana göre mümkün değil" görüşünü savundu. Komisyon Üyesi CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk da yeniden yargılamaya ilişkin maddenin derhal çekilmesi gerektiğini söyledi.

    "Saldım çayıra, mevlam kayıra"

    AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ise bazı ailelerin çocuklarına gereği gibi sahip çıkmadığını ileri sürerek, "Saldım çayıra mevlam kayıra" dedi.

    Çocukların gösterilerde kullanılmasını ailelerin ya ciddiye almadığını ya da göz yumduğunu ifade ederek Köylü, eylemlere katılmasına göz yuman ailelerin çocuklarının devlet tarafından korumaya alınması gerektiğini söyledi. Köylü, bu konuda SHÇEK'in yetersiz kaldığını vurguladı.

    Hakkı Köylü, terör örgütünün amacının, çocukları devletle karşı karşıya getirmek olduğunu da söyledi. AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de çocukların terör örgütü tarafından istismar edildiğini ve çocuklar üzerinden toplumsal bir hassasiyet yaratılmaya çalışıldığını kaydetti.

    Ergin eleştirileri yanıtladı

    Milletvekillerin soru ve eleştirileri yanıtlayan Bakan Ergin, cezaevlerinde, 18 yaş altı toplam 2 bin 711 çocuğun bulunduğunu ifade ederek, bunlardan 272'sinin Terörle Mücadele Yasası kapsamındaki suçlardan, 2 bin 439'unun ise diğer suçlardan cezaevinde olduğunu kaydetti.

    CHP'li Dibek'in, yargı süreçleri ve tutuklamalara ilişkin eleştirilerine de değinen Ergin, "Türkiye'de şu anda çokça yaptığımız yanlışlardan birisi şudur; gerek Anayasanın, gerek yasaların sınırlarını aşmak suretiyle görülmekte olan davalara ve sürdürülmekte olan soruşturmalara ilişkin bizlere yasaklanmış olan işleri bolca yapıyoruz. Bunu, Meclis çatısı altında, Genel Kurulda, komisyonlarda, grup toplantılarında ve dışarıdaki beyanlarımızda yapıyoruz" diye konuştu.

    Ergin, ilgili ilgisiz, yetkili yetkisiz, bilen bilmeyenler tarafından Anayasa'daki hükümlerin aşıldığı ve aşındırıldığını dile getirerek, "Şu niye tutuklandı, bu niye salıverildi...' Bu tamamen savcının, yargıcın yapacağı bir işlem. Mahkeme kararı elbette eleştirilir, değerlendirmeye tabi tutulur. Ama bu soruşturma ve kovuşturma aşamasındayken, mahkemeyi, savcıyı, bilirkişiyi, tanığı etkileyebilme potansiyeli olan değerlendirmelerin, hukukun ihdas edildiği bu çatı altında yapılması, hiç de doğru değil" ifadelerini kullandı.

    CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün "Adalet Bakanlığı hukuksuzluğun merkezi haline geldi" yönündeki sözlerini eleştiren Ergin, "Bu son derece yakışıksız ve çirkin" dedi.

    Yeniden yargılanmaya ilişkin düzenleme

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tasarıda bulunan yeniden yargılamaya ilişkin hükmün, hem genel gerekçede, hem de madde gerekçelerinde izah edildiğini söyledi.

    Bu konunun siyaseten kullanılmaya müsait olduğunu yineleyen Ergin, Dışişleri Bakanlığının 2007 yılında düzenleme yapılmasına ilişkin istemini okudu.

    Her hafta Strasburg'ta Delegeler Komitesinin, bu konuyla ilgili Türk delegasyonunu ciddi şekilde sıkıntıya soktuğunu ifade eden Ergin'e, CHP'li bir milletvekili "Niye 2007 değil de şimdi?" sorusunu yöneltti.

    Ergin de "Bu hazırlık çalışmaları yapılmış, bakanlıkların katılımıyla geniş komisyonlar kurulmuş, uzunca geçmişi var" karşılığını verdi.

    Tasarının daha önce görüşüleceğini belirten Ergin, "İstanbul'da Serap Eser adındaki kızımız, molotofkokteyli ile otobüsün yakılması sonucu hayatını kaybetmesi, herkes gibi tüm Türkiye gibi bizim de yüreğimizi dağladı. O atmosferde, o psikolojik ortamda sağlıklı tartışma olmayacağı kanaatiyle biz bunun uygun psikolojik atmosferde konuşulmasının daha doğru ve uygun bulduk, onun dışında amacı yok" dedi.

    Sadullah Ergin, tasarının temel itibariyle sadece Ceza Muhakemeleri Yasası'nın 311. maddesinin 2 fıkrasından ibaret olmadığını vurgulayarak, "311/2 ile ilgili talebimizi bu tasarının içerisinden ayrıştırılarak ayrıca bir çalışmaya tabi tutulmasını gruplara teklif etmiştim. Görüyorum ki burada hukuki durumu tartışalım kanaati yok. 311/2'yi bu tasarıdan ayıralım. Bundan vazgeçiyoruz değiliz. Ayrıca bununla ilgili bir teknik çalışma yaparız. Bu tasarının önünü tıkamaması amacıyla tasarı metninden ayrıştırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

    Gazetecilerin sorusu üzerine, CMK'nın 311. maddesinde yapılacak düzenlemenin Türkiye'nin önünü açacağını vurgulayan Ergin, "Bu tasarının önününü tıkamaması açısından, bunu ayrı bir düzenlemede yapmak istiyoruz'' dedi.

    Tasarı, görüşmelerin ardından alt komisyona sevk edildi. Alt komisyon 7 gün içinde çalışmalarını tamamlayacak. Alt komisyonda AK Parti'li Hakkı Köylü, Mehmet Emin Ekmen, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın'ın yanı sıra BDP'li Hamit Geylani yer alıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow