hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baykal'dan Erdoğan'a anayasa düellosu

    Baykaldan Erdoğana anayasa düellosu
    expand

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın gündeminde yine anayasa değişikliği vardı. Baykal, yüksek yargı mensuplarına, "cübbelerinizi çıkarıp siyasete girin" diye seslenen Başbakan Erdoğan'a yüklendi, "onlar istediği zaman siyasete girer ama sen hakim olamazsın" dedi. Partisinin Samsun İl Kongresi'ne katılan Baykal, Başbakan'a bir de çağrı yaptı, "kendine güveniyorsan, değişikliği çıkıp televizyonda tartışalım" diye konuştu.

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Samsun İl Kongresine katıldı.

    Kongrede konuşan Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek yargı mensuplarına yönelik ‘cüppelerini çıkartıp siyasete girmeleri’ yönünde ki söylemlerini eleştirirken, “Hakim, istediği zaman cüppesini çıkarır, siyasete girer dokunulmazlık gömleğini giyer. Ama sen o dokunulmazlık gömleğini hiçbir zaman çıkartıp, o hakimlik cüppesini giyemezsin. Sayın Başbakan mahkemeye girmeye çok meraklıysa kendisine haber vereyim, mahkemeye girecek olursa yeri, o hakimin bulunduğu nokta değildir başka bir yerde bulunmak zorunda kalır" dedi.

    Anayasa değişikliği ile ilgili Başbakan Erdoğan’a seslenen Baykal, “Anayasa değişikliği konusunda milletimizin en doğru şekilde bilgilendirilmesine ihtiyaç vardır. Bu bilgilendirme broşür bastırıp, afiş hazırlayarak ya da yandaş televizyonlarda eşi dostu çıkarıp tek taraflı konuşturarak sağlanmaz. Sayın Başbakan, kendinize güveniyorsanız bu anayasa değişikliği konusunu çıkın karşıma televizyonda bir araya gelip konuşalım" diye konuştu.

    Van'daki saldırı

    Van ziyareti sırasında yapılan yumurtalı ve taşlı saldırıyı değerlendiren Baykal, saldırının bir AKP organizasyonu olduğunu savundu.

    Saldırı yapanların arasında, son belediye seçimlerinde AKP’nin belediye başkan adayı, AKP’li başkan yardımcılarınında bulunduğunu ileri sürerken bu tespitleri kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

    Baykal, “Bu vanda hukukun, devlet düzeninin değil, bir çetenin borusunun ötmekte olduğunu gösterir" dedi.

    Baykal, bir iktidar partisinin, muhalefet partisine bu tarz saldırılar yapmasının bir çöküş belirtisi olduğunu öne sürerken, “Bunların bizi CHP’yi etkilemesi, caydırması yıldırması hiçbir şekilde söz konusu olamaz, biz böyle çapulcuları çok gördük geçtik" diye konuştu.

    Deniz Feneri hatırlatması

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yardım dernekleri ile ilgili, yardım amacıyla toplanan paraları kendi çıkarları için kullananlara 'Onların yatacak yeri yok' sözlerini değerlendiren Baykal, “Başbakan bu manzara karşısında artık dolaylı olarak diyor ki, ‘Yardım amacıyla para toplayıp, sonra onu kendi çıkarına kullananın yatacak yeri yoktur’ diyor. Peki öyle yapanı RTÜK’e başkan olarak atayanın, RTÜK’te üye olarak tutanın, 1 yılı aşkın süredir davayı açtırmayanın yatacak yeri var mıdır? Başbakan telaşlanmış bu yolsuzlukları yapanlara yer arıyor. Davayı açsınlar mahkemeler o insanlara yatacak yeri hemen gösterir" ifadelerini kullandı.

    Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Anayasa Mahkemesi Raportörü Alparslan Altan'ın, Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcılığı'na atandıktan 31 gün sonra, Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği'ne atama kararını eleştirdi.

    Baykal, “Yedek üye atamak için, müsteşar yardımcılığı yapmak lazım. Yani önce üye yapma kararı alındı, sonra müsteşar yapıldı. Bu memleketin Anayasa Mahkemesi’ne yedek üye olarak hizmet verme hakkına sahip olacak bir tane müsteşarı, müsteşar yardımcısı yokmuydu ki, sen oradan alıp raportörü alıp götürdün, 31 günlük müsteşar yardımcısı yapıp sonrada yedek üyeliğe atadın?" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow