hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmet Türk'e yumruklu saldırı

    Ahmet Türke yumruklu saldırı
    expand

    Muş'un Bulanık ilçesindeki olaylara ilişkin davanın görüldüğü Samsun Adliyesi'nin önünde kapatılan DTP'nin eski lideri Ahmet Türk yumruklu saldırıya uğradı. Türk'ün burnunda kırık tespit edildi. 2 kişi gözaltına alınırken, 2 de mülkiye başmüfettişi görevlendirildi. Emniyet Müdür Yardımcısı Cemal Issı ve Şube Müdürü Murat Alkan ise görevden uzaklaştırıldı.

    Ahmet Türk, Kavak Devlet Hastanesi'ndeki kontrolün ardından Havza Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

    Burada tedavi gören Türk, Ankara'ya hareket etmeden önce gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Türk, olayın gerginlik yaratmaması temennisinde bulundu.

    Ahmet Türk, "Irkçı, faşist bir insanın saldırısına uğradık. Ben herkesi akl-ı selime davet ediyorum. Umut ediyorum ki bu tür şeyler topumda bir gerginlik yaratmaz. Tabi ki burada olayın işleyiş biçimleri ve burada alınan önlemler konusunda, gerçekten bu konuda ciddiyetle izlenmesi gerekiyor. Buradaki polislerin arasında bir olay gelişiyorsa, elini kolunu sallayıp gelip yumruk atabiliyorsa, burada bir ihmal var. Bunun ciddi bir şekilde araştırılmasını istiyorum" diye konuştu.

    Bu arada, hastanede kısa bir tedavi gören Türk'ün burun çatısında kırık olduğu ve kendisine günü birlik rapor verildiği bildirildi.

    Ahmet Türk'ün Havza Devlet Hastanesi'ndeki tedavisi sırasında ifadesine de başvuruldu. İfadenin alınması sırasında Samsun Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan'ın da bulunduğu öğrenildi.

    İki müdür görevden uzaklaştırıldı

    Ahmet Türk'e Samsun'da yumruklu saldırıda bulunulmasıyla ilgili soruşturma kapsamında, bir emniyet müdür yardımcısı ile bir şube müdürünün valilikçe görevden uzaklaştırıldığı bildirildi.

    Samsun Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Muş'un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009'da düzenlenen olaylı gösterinin ardından tutuklanan Turan ve Metin Bilen'in duruşması sonrası Ahmet Türk'e, adliye çıkışında yumruklu saldırıda bulunulmasıyla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü belirtildi.

    Açıklamada, idari ve adli olarak çok yönlü bir soruşma yürütüldüğü vurgulanarak, "Ahmet Türk'e yapılan saldırı ile ilgili olarak yürütülen soruşturma çerçevesinde İl Emniyet Müdür Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Müdürü Cemal Issı ve Şube Müdürü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Murat Alkan Valiliğimizce görevden uzaklaştırılmıştır" denildi.

    Siyasi bağlantısı yok

    Gerçekleşen saldırının ardından şüpheli ve yanında bulunan bir kişi yakalandı.

    Ahmet Türk'e yumruklu saldırıda bulunan kişinin 1983 doğumlu İsmail Ç.olduğu öğrenildi.

    İsmail Ç. (23) ile olay sırasında Türk'ün içinde bulunduğu araca tekme attığı iddiasıyla gözaltına alınan Uğur K'nın (22) Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusuna devam ediliyor.

    Saldırının faili İsmail Ç'nin Adliye Sarayı yakınlarında bir kahvehanede çalıştığı, ruhsatsız silah taşımaktan sabıkası olduğu öğrenildi.

    Şu ana kadar bir siyasi bağlantısı tespit edilemediği belirtilen şüpheli ile diğer zanlının muhtemelen yarın Adliyeye sevk edilecekleri bildirildi.

    Babası: "Aniden gelişen bir olay"

    AA muhabirinin telefonla görüştüğü baba Ali Ç. olayın planlı olduğunu sanmadığını belirterek, "Aniden gelişen bir olay olduğunu zannediyorum" dedi.

    Kahvehane sahibi Kazım Topaloğlu ise saldırganın askerliğini Mardin'de yaptığını ifade ederek, "Askerliğini Güneydoğu'da yaptı. Oradaki olaylardan etkinlenmiş olabilir. Kafasında bazı şeyleri yaşamış ve kurmuş. Televizyondaki olayları görüyoruz. Onların geldiğini duyunca Adliye önüne gitti. Biz de oradaydık. Zaten iş yerimizle Adliye binası çok yakın" diye konuştu.

    Topaloğlu, davayı takibe gelen BDP'lilere tepki göstererek İsmail Ç'ye adli aşamada destek vereceklerini ifade etti.

    Bulanık'ta geçen aralık ayında, DTP'nin kapatılmasını bahane eden grubun gösterisinde çıkan olaylarda esnaf Turan Bilen'in ateş açması sonucu Kemal Ağcan ile Necmi Oral'ın ölmesi, 10 kişinin yaralanmasıyla ilgili dava Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

    Duruşmayı, BDP Milletvekileri Sırrı Sakık ve Nuri Yaman ile kapatılan DTP'nin eski milletvekileri Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk da izledi.

    Duruşma çıkışı açıklama yapan Ahmet Türk, daha sonra aracına binmek isterken bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı.

    Olaya güvenlik güçleri müdahale etti. Adliye binasının karşısında bulunan bir grup ise terör örgütü aleyhine slogan attı.



    BDP Milletvekili Sırrı Sakık, polise tepki göstererek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını iddia etti.

    Daha sonra Ahmet Türk ve BDP milletvekilleri TBMM plakalı araçlarına binerek Adliye önünden uzaklaştı.

    Samsun Valisi'nden açıklama

    Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ahmet Türk'ün Samsun'da yumruklu saldırıya uğramasıyla ilgili olarak "Valiliğimiz olarak alınan tüm tedbirlere ve güvenlik önlemlerine rağmen meydana gelen bu olayın ihmali görülen tüm yetkilileri hakkında çok açık ve kesin gerekli işlemin yapılacağını kamuoyuyla paylaşmak istiyorum" dedi.

    Vali Güzeloğlu, düzenlediği basın toplantısında, davanın Samsun'da görülmesiyle ilgili olarak, dava süresince sorun yaşanmadığını ifade etti.

    Samsun ve Samsun halkının bu olayda son derece sorumlu davrandığını, hiçbir provokasyon olmadığını kaydeden Vali Güzeloğlu, "Olayla ilgili olarak alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen gerçekleşen bu müessif saldırının tüm yanı ve yönüyle idari ve adlı soruşturulduğunu vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

    İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la görüştüğünü, Atalay'ın konunun tüm detaylarıyla soruşturulması ve araştırılması talimatını verdiğini belirten Güzeloğlu, "Sayın bakanımızın talimatıyla 2 mülkiye başmüfettişimiz konuyu incelemek ve idari yönden araştırılmak üzere görevlendirilmiş bulunuyor. cumhuriyet başsavcılığımız adli tahkikata başlamıştır. Saldırgan ve 1 kişi daha gözaltına alınmıştır, sorguları sürmektedir. Olayın tüm boyutları, saldırganın buna bağlı tüm ilişkileri değerlendirilecek, sorgulanacaktır" dedi.

    Sırrı Sakık: "Burnu kırık, alnında yaralar oluştu"

    Ahmet Türk Samsun Kavak Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık Türk'ün burnunun kırıldığını, alnında yarık oluştuğunu bildirdi.

    Sakık, kendi şoförünün de saldırı nedeniyle yaralandığını belirtti.

    Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmayı izlemeye gideceklerini İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bakanlık müsteşarına bildirdiklerini ifade eden Sırrı Sakık, "Biz, İçişleri Bakanı Atalay ve bakanlık müsteşarına duruşmayı izlemeye geleceğimizi söyledik. Duruşma çıkışında polis ciddi önlem almıştı. Ancak saldırı sırasında güvenlik güçleri duruma seyirci kaldı. Hatta güvenlik güçlerinden bazıları arkadaşlarımızı darp ettiler. Benim makam aracım ve telsizimiz de zarar gördü" iddiasında bulundu.

    Polislerin saldırıya müdahale etmediklerini ileri süren Sakık, "Olaylar görüntülerde açıkça gözüküyor. Polisler şeklen güvenlik tedbiri almış. Saldırı, yüzlerce güvenlik arasında oldu. Duruşma çıkışında, bağırmaları duydum ve polise, bunları durdurması için çağrıda bulundum. Buradaki saldırıda ihmali olan emniyet müdürünün derhal görevden alınması gerekir" dedi.

    Demirtaş sert çıktı

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'e yapılan yumruklu saldırıyı "alçakça ve haince" olarak niteleyerek, "Böyle bir rezilliği içimize sindirmeyeceğiz" dedi.

    Bir grup milletvekili ile Türk'ün de davayı takip etmek üzere Samsun'a gittiğini dile getiren Demirtaş, kente gitmeden önce BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ile görüştüğünü söyledi.

    Müsteşara Samsun'a gidişle ilgili bilgi verildiğini, güvenlik tedbiri alınması için talepte bulunulduğunu anlatan Demirtaş, "Biraz önce hepimiz izledik. Çok alçakça ve haince bir saldırı gerçekleştirildi Sayın Genel Başkanımıza. Doğrusu bu kadar uyarımıza rağmen, önlem alınması için müsteşarla doğrudan görüşme yapmış olmamıza rağmen, böylesi bir saldırının organize edilebilmiş olması, Samsun'da bunun gerçekleşmesi çok manidardır" dedi.

    Demirtaş, "Sayın İçişleri Bakanı ile telefonla görüştüm, bu konuyla ilgili kaygılarımızı ilettim. Sayın Bakan, saldırının olduğu ilk dakikalarda Samsun Valisi ile görüştüğünü, valinin kendisine saldırının bireysel olduğunu ve bir kişi tarafından yapıldığını aktardığını belirtti. Dakika bir, saldırgan daha polisin kollarında ama Sayın Vali saldırının bireysel olduğunu açıklıyor. Demek ki, soruşturmayı 30 saniyede sürdürmüş ve 60. saniyede de Sayın Vali karar vermiş; 'bu bireysel saldırıymış.' Samsun Emniyeti de çok sıkı güvenlik tedbiri almasına rağmen bu olay gerçekleşmiş. Bu gayri ciddi yaklaşımı kınadığımı buradan açıkça ifade ediyorum. Bu ırkçı saldırıyı kınadığımı açıkça ifade ediyorum. Elbette ki Samsun halkına mal olmayacak bir saldırıdır. Ama böylesi bir provokatif saldırının da bu ülkede nasıl bir gerilime yol açacağını herkesin iyi hesaplaması, buna tedbir alması gerekirdi" diye konuştu.

    "Vali hakında soruşturma açılsın"

    Selahattin Demirtaş, "Şu dakikadan itibaren beklentimiz şudur; Samsun Valisi hakkında soruşturma açılmalıdır, emniyeti hakkında soruşturma açılmalıdır. Adliye önünde yeterli güvenlik tedbirini almayıp, bu saldırıyı organize ettiren güvenlik güçleri kimlerse açığa alınmalıdır. Bunların arkasında kimler varsa, bu ırkçı saldırının arkasında hangi kesimler varsa, ortaya çıkartılmalıdır. Bunun bir çocuk oyuncağı olmadığı, şu dakikadan itibaren iyi idrak edilmeli, anlaşılmalıdır. Daha birinci dakikada, 'bu bireysel saldırıdır, bir kişi tarafından yapılmıştır' gibi işi geçiştirecek sanıyorlarsa, kusura bakmasınlar" ifadelerini kullandı.

    Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a Van'da yapılan yumurtalı saldırıyı hatırlatarak, "Neredeyse 10 gündür bu konu gündemde. İki defa Başbakan, defalarca bakanlar ve parti genel başkan yardımcıları yumurtalı saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Önemliydi, ciddi bir olaydı. Bunu yumurtalı saldırı kadar ciddiye almayacak bir tavır görürsek, tavrımızın CHP gibi olmayacağını Başbakan bilmesi lazım" dedi.

    "Saldırının kendileri açısından yenilir yutulur olmadığını" ifade eden Demirtaş, "Bu saldırı ile ne hedeflendi, Sayın Ahmet Türk üzerinden, böylesi bir ciddi provokasyon üzerinden Türkiye'de ne yapılmaya çalışıldı? Bunun açığa çıkartılması lazım. Soruşturma derinlikli yürütülmelidir. Trabzon-Samsun hattının sonuçlarını Hrant Dink katliamında gördük. Orada ne var ortaya çıksın. Nasıl bir hat, nasıl bir kirli ilişki var, ortaya çıksın istiyoruz. Muşta görülmesi gereken dava güvenlik gerekçesiyle Samsun'a aldıranlar, neyi hesaplayarak bunu yapmışlardır" diye sordu.

    Demirtaş, "Sistematik bir provokasyon olduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusuna da "Yapılan ilk açıklamalar, Vali'nin açıklamaları... Orada görüntüleri de izledik, milletvekillerinden de bilgi aldım. Sayın Sakık, saldırı gerçekleşmeden bir dakika önce, saldırgan şahsı işaret ederek, polisten önlem almasını istiyor. 'O arkadaş, çok bağırıyor, lütfen onu kontrol edin' diyor. Bir dakika sonra saldırıyı gerçekleştiriyor. Polis saldırganı koruma altına alıp, milletvekillerine, partililere, müdahale ederek uzaklaştırmaya çalışıyor. Durum, tablo ortada. Böyle bir rezilliği, alçaklığı içimize sindirmeyeceğiz. Bunun bilinmesini istiyoruz" karşılığını verdi.

    TEPKİLER

    Erdoğan'dan Ahmet Türk'e telefon

    Nükleer Güvenlik Zirvesi toplantısı için Washington'da bulunan Başbakan Erdoğan, saldırı üzerine Ahmet Türk'ü arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu.

    İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, "Saldırıyı gerçekleştiren ile birlikte olayla ilgisi olduğu şüphesiyle gözaltına alınan kişinin sorgusu sürmektedir. Olay bütün boyutlarıyla araştırılmaktadır. Bu çirkin saldırılar kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun kabul edilemez. Demokrasiler de şiddete dayalı bu tür eylem ve protestoların yeri olamaz. Demokratik anlayışımızla bağdaşmayan bu saldırıyı kınıyor ve Ahmet Türk'e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yapılan saldırının tüm boyutlarıyla araştırılması için tarafımdan iki mülkiye başmüfettişi görevlendirilmiştir" açıklamasında bulundu.

    Baykal'dan tepki

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, saldırıdan üzüntü duyduğunu belirterek, "Ahmet Türk'e geçmiş olsun. Üzüntüyle karşıladım. Siyasi hayatımızda böyle sokak saldırılarına yer yok. Umarım bunu en kısa zamanda herkese anlatmayı başarırız" diye konuştu.

    Meclis Başkanı saldırıyı kınadı

    Cumhurbaşkanı Vekili, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'e yapılan yumruklu saldırıyı kınadı.

    Şahin, yayımladığı mesajda, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e yönelik Samsun Adliyesi çıkışında gerçekleştirilen saldırıyı kınadığını ifade etti.

    "Siyasi Parti Genel Başkanlığı ve parlamentomuz çatısı altında yıllarca milletvekilliği görevlerinde bulunmuş Sayın Türk'e yönelik bu çirkin saldırının hiçbir haklı sebebi olamaz" açıklamasında bulunan Şahin, şunları kaydetti: "Toplumsal huzur ve barışımızı bozmaya yönelik bu provokatif saldırının tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılacağına ve gözaltına alınan failin gereken cezaya çarptırılacağına inanıyorum. Saldırı sırasında yaralanan sayın Türk'e geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar temenni ediyorum."

    Şahin'in, ayrıca Ahmet Türk'ü telefonla arayarak, duyduğu üzüntüyü ifade ettiği ve geçmiş olsun dileklerini ilettiği bildirildi.

    Bülent Arınç'ın şüphesi

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin genel başkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırıdan dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu ifade ederek, "Dilerim, bu saldırı, Anayasa değişikliği arifesinde, ülkedeki huzurlu ortamı bozmayı hedeflemek isteyen bazı provokatörlerin tertiplerinden birisi olmasın" değerlendirmesinde bulundu.

    Arınç, yaptığı açıklamada, Türk'e yapılan saldırıya ilişkin şunları kaydetti: "Bugün, Samsun'da, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin eski Genel Başkanı Sayın Ahmet Türk'e kendini bilmez bir kişi tarafından yumruklu saldırı yapılmıştır. Sayın Türk'e yapılan bu saldırıdan dolayı büyük bir üzüntü duydum. Bir siyasetçi ve bir insan olarak bu menfur saldırıyı kınıyorum. Dilerim, bu saldırı, Anayasa değişikliği arifesinde, ülkedeki huzurlu ortamı bozmayı hedeflemek isteyen bazı provokatörlerin tertiplerinden birisi olmasın. Olayı çok yönlü olarak araştırıyoruz. Saldırıya maruz kalan Sayın Türk'e, ailesine ve arkadaşlarına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow