hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ata'ya eski mektup!

    Ataya eski mektup
    expand

    Anayasa Mahkemesi''nin 48. kuruluş yıldönümü dolayısıyla kutlamalar Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Yüksek Mahkeme'nin mevcut ve yeni üyeleri ile raportörler Ata'yı ziyaret etti. Başkan Haşim Kılıç da, Anıtkabir özel defterini imzaladı. Ama Kılıç, geçen yıl ki metni bu yıl da aynen yazınca, Yüksek Mahkeme'nin yaşı da tarihler de karıştı.

    Anayasa Mahkemesi üyeleri ve raportörlerinin, Atayı ziyaret nedeni Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü.

    Ama Başkan Haşim Kılıç'ın dediği gibi 47'nci değil, 48. yıldönümü dolayısıyla.

    Başta bunun bir dil sürçmesi olduğu zannedildi. Ama Başkan Kılıç, Anıtkabir özel defterine yazdıklarını okudukça, yazdığı metnin geçen yıl yazdığının aynısı olduğu dikkatlerden kaçmadı. Öyle ki, noktasına virgülüne, hatta tarihine kadar.

    Törende yerini alan bir diğer isim de Alparslan Altan'dı. Anayasa Mahkemesi Raportörü'yken, 1 ay içinde Yüksek Mahkeme'nin yedek üyeliğine atanan ve ataması tartışma yaratan isim. Hükümetin Anayasa değişikliği paketi kabul edilirse, yedek üyelikten asil üyeliğe atanacağı iddia edilen isim.

    Alparslan Altan, bugün Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenecek törende ant içecek ve yedek üyelik görevine resmen başlayacak. Ama o törende gözler bir kez daha Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a çevrilecek.

    Daha doğrusu Kılıç'ın o törende yapacağı konuşmaya. Çünkü Başkan Kılıç, Anayasa değişikliği konusunda Çankaya Köşkü'ne çıktığında bile ihsas-ı rey olur gerekçesiyle hiç konuşmadı.

    Haşim Kılıç, bugün saat 11.00'de Yüksek Mahkeme'de törende konuşacak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hatta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de dinleyeceği konuşmasında satır aralarında vereceği mesajlar dikkatle takip edilecek.



    Kılıç, Anıtkabir Özel Defteri'ne şöyle yazdı:

    "Yüce Atatürk, kuruluşumuzun 47. yılında Anayasa Mahkemesi üyeleri ve raportörleri olarak huzurundayız. Kurduğun ve niteliklerini belirlediğin Cumhuriyete bağlılığımızı, kararlılığımızı ve sana olan şükran duygularımızı yinelemeye geldik. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bölünmez bütünlüğü ile vatandaşların hak ve özgürlüklerinin güvencesi olmaya devam edeceğiz. Hukukun evrensel değerleri ile çizdiğiniz aydınlık yolda, en değerli varlığın insan onuru olduğunu unutmadan, emanetini sonsuza dek yaşatacağız. Ruhun şad olsun."

    Kılıç'ın geçen yıl yazdığı metinden farklı olarak bu yıl "kararlılığımızı" kelimesiyle, "Hukukun evrensel değerleri" tümcesini eklediği görüldü.  Kılıç'ın deftere "47'nci yılı" diye yazmasına karşın, Anadolu Ajansı'nın Kılıç'ın "48'inci yılı" ifadesini kullandığını belirtmesi dikkati çekti.

    Heyet, Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirirken, Denizcilik Müsteşarlığı'nda geçirdiği 31 günün ardından Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine atanması tartışma konusu olan Alparslan Altan ile mahkemenin yeni atanan diğer yedek üyesi Burhan Üstün ve asil üye Engin Yıldırım da ilk kez cübbeleriyle görüntülenmiş oldu.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow