hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anzaklar "Şafak Ayini"nde buluştu

    Anzaklar Şafak Ayininde buluştu
    expand

    Çanakkale Savaşları'nın 95. yıldönümü anma törenleri kapsamında Gelibolu'da bulunan Anzak Koyu'nda "şafak ayini" düzenlendi.

    Çanakkale'den Gelibolu'ya gece saatlerinde geçen binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, soğuk havada törenin başlamasını, uyku tulumları içinde, kurulan dev ekranlarda Çanakkale Savaşı'na ilişkin belgesel ve röportajları, Yeni Zelanda kültürel müzik grubu ile Avustralya ordu bandosunun seslendirdiği konseri izleyerek bekledi.

    Tören, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Yeni Zelanda ordu bandolarının sunduğu müzik dinletisi ile başladı.

    Merasim kıtasının yerini almasının ardından törenin açılışını Yeni Zelanda Genelkurmay Başkanı Korgeneral Jeremiah Mateparae yaptı.

    Korgeneral Mateparae, Çanakkale kara savaşlarına katılan Yeni Zelandalı Yüzbaşı Philip Hanna'nın mektuplarından bölümler okudu.

    Hanna'nın mektuplarının, savaşın çirkin yüzünü ortaya koyduğunu ifade eden Mateparae, çok sayıda askerin Gelibolu'da hayatını kaybettiğini söyledi.

    "Bu savaş geleceğe rehberlik edecek"


    Törende konuşan Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, "Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar için Gelibolu'nun sıcak bağrında, evlatlarımızın huzur içinde yattığı bu topraklarda bulunmaktan daha büyük onur olamaz" dedi.

    Bryce, dünyanın her yerinden gelen insanların bu sabah insanlık üzerine düşünmesi gerektiğini belirterek, "Bir an kendimizi bu yarımadada 95 yıl önce savaşan ve ölen askerlerin yerine koyalım. Müttefik kuvvetler eşliğinde ve Osmanlı ordusunun cesur, genç Türkleri'ne karşı Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin yerine koyalım. Hepsi eş, baba, evlat, kardeş ve yakın arkadaştı. Onlar, bugün burada aramızda olan ve sınırların ötesinde el üstünde tutuğumuz dostluğun yaratıcıları" diye konuştu.

    Savaşın çok çetin ve zorlu bir arazide, çok zor şartlarda geçtiğini ifade eden Bryce, savaşa katılan tüm askerlerin büyük kahramanlık gösterdiklerini söyledi.

    Vali Bryce, bu savaşın geleceğe rehberlik edecek, bugünü daha net görmeye yardımcı olacak, daha şefkatli ve bilge olunmasını sağlayacak özellikleri de kendilerine verdiğini kaydetti.

    Anzak gününde Gelibolu'da Avustralya'nın ilk genel valisi ve Avustralya silahlı kuvvetlerinin başkomutanı olarak hitap etmekten gurur duyduğunu söyleyen Bryce, "Anzak günü ifade ettiği her şeyin yanında özünde sevgidir. Millet sevgisi, hizmet sevgisi ve aile sevgisidir. Bu sevgi kıskanç ve kaba değil, sabırlı ve nazik sevgidir. Bu, insanın zafer ve yenilgisine anlam katar. Başarı ve başarısızlıktan ders almamızı sağlar. Anzak gününü hiç bir zaman unutmamamız gerekir" dedi.

    Atatürk'ün seslenişi...


    Şafak törenine Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsilen katılan iki subay da, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Çanakkale Savaşları'nda yaşamını yitiren yabancı ülkelerin askerlerine yönelik söylediği şu sözleri, Türkçe ve İngilizce okudu:

    "Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar. Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlarda evlatlarını harbe gönderen analar. Gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

    "Bu savaş ulusal kimlik bilincinin oluşmasında önemli rol oynadı"


    Törende konuşan Yeni Zelanda Başbakanı John Key ise, 95 yıl önce bugün Yeni Zelandalı ve Avustralyalı bir grup genç adamın, bugün kendi adlarını taşıyan küçük bir koya ayak bastıklarını ve evlerinden, ailelerinden binlerce kilometre uzaktaki bu insanların Yeni Zelanda'nın, Avustralya'nın ulusal kimliklerini oluşturduklarını söyledi.

    Key, Anzak askerlerinin sadakat, cesaret ve merhametleriyle hem dost hem de düşmanlarının saygısını kazandığını belirterek, oldukça zor koşullar altında devam eden savaşta başlayan karşılıklı saygı ve dostluğun bugüne kadar uzandığını kaydetti.

    Key, "Bu savaş, ulusal kimlik bilincinin oluşmasında önemli rol oynadığından, Yeni Zelandalılar'ın olduğu kadar Avustralyalılar'ın da hafızasına kazınmıştır. Türk tarihini biçimlendiren bir süreçtir aynı zamanda. Gelibolu'nun kahramanı Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve başkanı olmuştur. Bu benim Gelibolu ya ilk gelişim, tarihin bu bölümüne özel ilgi gösteren bir grup genç Yeni Zelandalı ile burada bulunmaktan gurur duyuyorum. Bugün Yeni Zelandalılar, Avustralyalılar ve Türkler güçlü dostluklarıyla yan yana duruyor ve barış dolu, güvenli ve müreffeh bir dünya için çalışıyorlar" dedi.

    Şafak töreni, tören alanına çelenklerin konulması, 2 dakikalık saygı duruşu ve Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının çalınmasıyla sona erdi. Resmi heyetlerin tören alanından ayrılmasının andından şafak töreni için koyda toplananlar alana çiçekler bıraktı.

    Avustralya Lone Pine Anıtı'nda tören düzenlendi

    Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda düzenlenen "Şafak Töreni"nin ardından, Avustralya Lone Pine (Tek Çam) anıtında da Avustralya'nın ev sahipliğinde tören yapıldı.

    Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, Kanlısırt olarak bilinen bölgedeki törenin açılışında yaptığı konuşmada, buradaki özel anma töreninde Avustralya'yı temsil etmekten ötürü kendini ayrıcalıklı hissettiğini söyledi.

    "Bugün kalplerimizde, akıllarımızda ve adımlarımızda, askerlerimizin ülkelerini savunurken neyle karşılaştıklarını anlamayı, zaman ve mekan içinde seyahat edebilmeyi umuyoruz" diyen Bryce, Kanlısırt denilen bu düz açık alanda hayatını kaybedenlerin, şimdi burada bulunan tek bir Halep çamının yakınlarında bir arada yattığını kaydetti ve şöyle konuştu:

    "Buradaki savaş o kadar çetin ki, iki tenis kortu büyüklüğündeki alanda 4 gün süren acımasız kırım ve kan dökme boyunca, 4 binden fazla Türk ve 2 bin 200'den fazla Anzak hayatını kaybetti. Savaşta kurşunlar, süngüler, dipçikler ve hatta yumruklar kullanıldı. Kardeşlik duygusu Avustralyalıları burada bir araya getiriyor. Savaşan, barışı koruyan, yardım eden, barışı yeniden inşa edenler ve bu uğurda hayatlarını kaybedenleri, fedakarlıklarını ve bizlere kazandırdıklarını, bizlere öğrettikleri değerleri daha iyi anlamak için buradayız."

    Büyükelçi Peter Doyle'den teşekkür

    Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle de, törenlerin hazırlıklarında Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar ve Türklerin bir arada çalıştığını, desteklerinden ötürü Türk hükümetine teşekkür borçlu olduklarını söyledi.

    Özellikle Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve polis teşkilatı başta olmak üzere, destek veren tüm kurumlara Avustralya hükümeti adına teşekkür eden Doyle, "Türk halkına, özellike Çanakkale halkına, her yıl ziyarete gelen Avustralyalılara gösterdikleri sıcak dostluk ve konukseverlik için teşekkür etmek istiyorum. Bizimle çok ilgileniyorsunuz ve biz bunu derinden takdir ediyoruz" dedi.

    Savaş içinde Avustralyalıların varlıklarının en güçlü hissedildiği yerin Lone Pine bölgesi olduğunu ifade eden Doyle, "Burası Türk toprağıdır, ancak havasında Avustralya'ya ait bir şeyler de vardır. Bu ruhu hissediyoruz, kendimizi bu yere bağlı hissediyoruz" ifadesini kullandı. Kanlısırt muharebesinde Avustralyalılarla Türklerin birlikte acı çekip hayatını kaybettiğini vurgulayan Büyükelçi Doyle, bu muhaberelerden istisnai bir ilişkinin doğduğunu, iki ülke askerleri arasında savaşta doğan saygının savaş sonrasında sıkı bir dostluğa dönüştüğünü bildirdi.

    Doyle, şöyle konuştu:

    "Şimdi el üstünde tuttuğumuz bu özel bağ, Atatürk'ün vizyon sahibi liderliğiyle başlamıştır. Atatürk burada kahramanca savaşmış ve daha sonra düşmanlıklar sona erdiğinde devlet adamlığıyla dostluk elini uzatmıştır. Hayatını kaybeden Anzakların annelerine hitaben söylediği sözler bizlere ilham vermeye devam etmektedir. Onlardan gözyaşlarını silmelerini istemiştir. Çünkü evlatları şimdi dost bir vatanın toprağında yatmaktadır ve artık Türklerin evlatları olmuştur."

    Törende, Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri Bandosu ve Sing Avustralya Korosu müzik dinletisi sundu. Avustralya Gazi İşleri Bakanı Hon Alan Griffin de Avustralyalı bir askerin mektubunu okudu. Dini töreni, Savunma Kuvvetleri Başrahibi Garry Lock Ran yönetti. Katılan ülke temsilcilerinin Avustralya Anıtına çelenk koyduğu ve saygı duruşunda bulunduğu törende, Avustralya ve Türk milli marşları çalındı. Törende, Türkiye adına çelengi Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık koydu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow