hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da Haka dansı

    İstanbulda Haka dansı
    expand

    Çanakkale Savaşları'nda şehit olan 50 öğrenciyi anmak için Yeni Zelanda'nın Gazilerden Sorumlu Bakanı Judith Collins, İstanbul Lisesi'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Yeni Zelanda Savunma Gücü Muharip Kültürü Grubu Haka dansı yaptı.

    Ziyarette İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ile İstanbul Lisesi öğrenci ve öğretmenleri de hazır bulundu.

    1915'teki Çanakkale Savaşı'na İstanbul Lisesi'nden katılan son sınıf öğrencileri, 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece saat 03.30'da şehit olmuştu.

    Savaşa katılan Yeni Zelandalı ve Türk askerlerin anısına Yeni Zelanda Savunma Gücü Muharip Kültürü Grubu birkaç gösteri sundu.

    Grup önce bir meydan okuma gösterisi yaptı. Bir Maouri savaşçısının geleneksel hücum ve savunma hareketlerini gösteren grupta yer alan erkek ve kadın dansçılar, erkek ve kızları kaldırarak onlarla dans etti.

    Savaşçının kendisini dansa hazırlamasına yardımcı olan savaş dansı adı verilen 'Haka Dansı' yapan grup izleyenlerden büyük beğeni topladı.

    Yeni Zelanda Savunma gücüne ithaf edilen haka dansının yanı sıra grup Çanakkale Savaşlarında şehit olan Yeni Zelandalı 28. Maouri tümenini anmak için bir şarkı da söyledi.

    Cesaret, yoldaşlık, değerlerini yansıtan  Haka dansını üç aşama halinde sergileyen grubun gösterisi sırasında meraklı vatandaşlar da pencerelerden dansı izledi. Haka dansı öğrenciler arasında zaman zaman gülüşmelere de neden oldu.

    Atatürk'ün sözlerini şarkı yaptılar

    Gösterinin sonunda, Yeni Zelanda Savunma Gücü Muharip Kültürü Grubu, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Şimdi dost bir ülkenin topraklarında yatıyorsunuz. Huzur içinde uyuyun. Bizim için Mehmetler, Johnny'ler, arasında bir fark yok. Oğullarını uzak ülkelerden buraya gönderen anneler, siz de gözyaşlarınınız silin. Oğullarınız şimdi bizim bağrımızda huzur içinde yatıyor" sözleriyle ilgili yaptıkları şarkıyı okudu.

    Gösterinin ardından, Yeni Zelandalılar, İstanbul Lisesi Müdürü Adnan Ersan'a 1915'te Çanakkale'de görev yapan Yeni Zelanda birliğinin fotoğrafını hediye etti. İstanbul Lisesi öğrencileri ise Yeni Zelandalılara İstanbul Lisesi atkısı hediye etti.

    Yeni Zelandalı kadınlar Türklerle burun buruna selamlaşma anlamına gelen hongi selamı da yapmayı ihmal etmedi. Bu arada İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da, Yeni Zelandalılar'a hongi selamı verdi.
     
    Bakan Collins, İstanbul Lisesinin öğrencilerinin şehit olmasıyla ilgili olarak, " Boşuna ölmediler. O savaştan Türk ulusu doğdu. Savaşın tek çözüm olmadığını bilmemiz lazım. Başka yollar bulunmalı " şeklinde konuştu.

    Atatürk büstü önünde fotoğraf

    Bakan Collins , Atatürk'ün sözlerinin Maori diline çevrilerek şarkı haline getirilmesiyle ilgili ise, " Çok onur verici birşey bu. Çok değerli bir sunum bu. Onlarlar gurur duyuyorum. Onlara gidip sarılmam gerekiyor " dedi.

    Collins daha sonra İstanbul Lisesi mezunlarıyla biraraya geldi. Collins, Yeni Zelanda'da bulunan Atatürk anıtıyla ilgili konuşarak, "Bu anıtı gelmeden önce ziyaret ettim. Bu anıt Gelibolu Yarımadasına benziyor. Yeni Zelanda'da her zaman Türkleri sıcakkanlılıkla karşılayacağımızı söylemek isterim. Öğrencilerimizi Yeni Zelanda'ya bekliyoruz. Oldukça güzel bir karşılamaydı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

    Haka dansını sergileyen Yeni Zelanda Savunma Gücü Muharip Kültürü Grubu da lisenin bahçesinde bulunan Atatürk büstü önünde fotoğraf çektirdi.

    Atatürk'ün sözlerinin niçin şarkı yapıldığı sorusunu yanıtlayan gruptan sorumlu Mark Pırıkahu, "Buraya şehitlerini anmak için birçok Yeni Zelandalı geliyor. Onları rahat ettiren Atatürk'ün bu sözleri. Bu yüzden bu sözleri şarkıya çevirmek istedik" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow