hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'ın "mal varlığı" TBMM'yi gerdi!

    Erdoğanın mal varlığı TBMMyi gerdi
    expand

    TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerinde "Başbakan'ın mal varlığı" tartışmaları yaşandı. Çıkan tartışmada, AK Parti ve CHP milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü.

    Teklifin Askeri Yargıtay ile ilgili 21. maddesi üzerinde söz alan CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, "Ne yaparsanız yapın, yeri göğe yaklaştırsanız da Recep Tayyip Erdoğan ve onunla aynı yolda yürüyenleri Yüce Divan'dan kurtarma şansınız yok. Hortumları kestiniz ama yandaşlarınız için kanal açtınız. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oluğunda bir ev, bir kooperatif hissesi, bir arsa ve bir şirketin yüzde 25 hissesine sahip olan Erdoğan, 8 yılda 2 milyar doların üzerindeki servetiyle dünyanın 10 zengin arasına girmiştir" diye konuştu.

    Konuşmasını bitiren Ekici, kendisine laf atılması üzerine AK Parti sıralarına yürüdü. Birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ekici'yi uyararak, "Hışımla yürüyorsunuz. Size yakışır mı?" dedi. Ekici, AK Parti'li milletvekillerine, "Adam olun adam" diye bağırdı.

    CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, "Başbakan Erdoğan bilmelidir ki bu parlamentoyu hiçbir zaman majestelerinin parlamentosu yapamayacak. Sizin kayıtsız şartsız biadınız da buna yetmeyecektir" diye konuştu.

    AK Parti'nin "CHP niye oylamalara girmiyor" dediğini anlatan Altay, "Size ne? Bu da tavrımızın doğru olduğunu gösteriyor. Siz de CHP'nin katılmadığı Anayasa değişikliğinin meşruiyetinden kuşku duyuyorsunuz. Bunda doğru yapıyorsunuz, sizi kutlarım. Kendiniz çalar kendiniz oynarsınız, ara sıra elik deşik olursunuz" diye konuştu.

    Altay, "Bir taraftan Sümerbank Nazilli Basma Fabrikasında başbakanlığı döneminde 25 kuruşluk usulsüzlük yapıldı diye Atatürk'e istifasını sunan bir Başbakan var, bir tarafta da The Ekonomiste göre dünyanın 8. zengin Başbakanı var. Dünyanın 8. büyük zengini olan Başbakan, o Başbakanı eleştiremez. Hitler'e benzese benzese 2,5 milyon insanı evsiz bırakan, 350 bin kişinin katili El Beşir'i baştacı yapanlar benzer. Hitler'e benzese benzese bu tip insanları benzetirim" dedi.



    "Baykal'ın mal varlığı nerede?"

    AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Başbakan Erdoğan'ın mal varlığıyla ilgili gerçeklerle ilgisi olmayan, içi boş bazı iddiaların ortaya atıldığını ifade ederek, konuyla ilgili tereddütü olan ya da bilgi sahibi olmak isteyenlerin AK Parti'nin internet sitesine bakarak Erdoğan'ın mal varlığı hakkında bilgi sahibi olabileceklerini söyledi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da aynı konuyla ilgili olarak "Erdoğan'ın alnı ak, geçmişi ak, yaptıkları, kendisi ak bir lider olduğunu" belirterek, mal varlığının sürekli olarak güncellendiğini kaydetti.

    Bozdağ, "Peki Sayın Baykal'ın mal varlığı nerede? Öğrenebilir miyiz? İnternette var mı, nerede var? Genel Başkan mal varlığını açıklayamıyor. Meclis Başkanı geçmişte istedi, oraya bile vermediler. Başbakan 2 milyar dolar ile dünyanın 10 zengini arasındaymış. Bunu ispat edemeyen müfterinin ta kendisidir. Bu kürsüyü iftiralarla kirletmeyelim" diye konuştu.

    Kılıçdaroğlu: "Mal varlığının kaynağını açıklasın"

    Genel Kurulda, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, usul tartışması açılmasını talep etti. Bunun üzerine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, usul tartışması için milletvekillerine lehte ve aleyhte söz verdi.

    İlk sözü alan Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın, mal varlığının kaynağını açıklaması gerektiğini söyledi.

    Şahin'in oturumlardaki tutumunu eleştiren Kılıçdaroğlu, Genel Kurulun, Parlamentonun saygınlığına uygun bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'i de eleştiren Kılıçdaroğlu, Eker'in, kürsüye geldiğinde kendisine yöneltilen soruları yanıtlamak yerine farklı konulardan bahsettiğini savundu. Kılıçdaroğlu, "Sayın Bakan, rüşvet çarkının üzerinde oturuyor. Sayın Bakan orada Bakanlık yapmak istiyorsa o rüşvet çarkını sorgulasın" dedi.

    Daha sonra söz alan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, kendisinin Başbakan Erdoğan için, "Dünyanın en zengin 8. kişisi" demediğini, "Dünyanın en zengin 8. Başbakanı diyor The Economist dergisi" şeklinde ifade kullandığını söyledi.

    Altay, "Ben 7 senedir milletvekiliyim. Bir kredi kartından para çekip diğerine yatırıyorum. 7 senede benim 5 kuruş param yok. Sayın Başbakan, 16 yılda bu kadar parayı nasıl kazanmıştır?" diye konuştu. Erdoğan'ın yargıda aklanması gerektiğini belirten Altay, "Başbakan freni patlamış BMC kamyonu gibi' diye konuştu.

    Altay yerine oturduktan sonra da "Düzeltiyorum, Başbakan freni patlamamış kamyon gibi" dedi.

    Bozdağ: "Mal varlığını bir günde edinmedi"

    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise TBMM Başkanı Şahin'e dönük, saygı ve edep sınırlarını zorlayan davranışlar içerisine girildiğini belirterek, "Neredeyse ellerinde bir değnek eksik, Başkan'ı, pata küte dövüp aşağı indirecekler" dedi. Bozdağ, Şahin'e dönük tehdit ve hakaretleri bütün Türkiye'nin gördüğünü ifade etti.

    Başbakan Erdoğan'ın mal varlığı ile ilgili tartışmaya değinen Bozdağ, şunları söyledi: "Sayın Başbakanın mal varlığı, Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde var ve sürekli yayımlanıyor. Her gün mal varlığı yayımlanan Sayın Başbakan'a bu iftirayı atmak, bu ithamı yapmak, hangi ahlaki değerle bağdaşır. Çakma internet sitelerinde gezen bir haber. Economist'in internet sitesine girin bakın, böyle bir haber yok.

    Sayın Başbakan, mevcut mal varlığını bir günde edinmedi. Bundan önce ticaret hayatı var. Daha önce tam 17 yıl ticaretle meşgul olmuş. Alnının teriyle servetini biriktirmiş ve bunu da milletimizin bilgisine sunmuştur. Türkiye'de Sayın Başbakan kadar mal varlığı didik didik incelenen, ikinci bir insan var mı? Ama bir tane açık bulamadılar. İftiralarla, sadece freni patlamış çöp arabalarıyla bunu gidermeye çalışıyorlar. Ancak çöpler de bu gerçeği, bu temizliği kirletemez."

    TBMM Başkanı Şahin, konuşmaların ardından, tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını, tutumunun İçtüzüğe uygun olduğunu ifade etti.

    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da gerçek dışı, hayali iddialarla kürsüye gelip konuşmanın hiçbir değerle bağdaşamayacağını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın mal varlığının, "didik didik" incelendiğini belirten Yazıcı, "Sayın Başbakan'ın mal varlığı son derece şeffaf. Hatta birçok parti genel başkanının yapamadığı derecede şeffaf. Sayın Başbakan, 1994 yılında dünyaya gelmedi. 17 yıllık iş adamlığı var" diye konuştu.



    CHP ve AK Partililer birbirlerinin üzerine yürüdü

    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, partisinin önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, 1994'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın o dönemde birçok kez müfettiş incelemesine tabi tutulduğunu belirterek, "Sayın Başbakan kadar, iktidarların incelemesine tabi olan 2. bir belediye başkanı yoktur" dedi.

    "Müfettiş üzerine müfettiş geldi, ancak bir şey bulamadılar" diyen Bozdağ, Başbakan Erdoğan ve arkadaşlarının açılan davalarda da beraat ettiğini söyledi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de CHP milletvekillerinin, The Economist Dergisine dayanarak söylediği, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünyanın 10 zengini içinde yer aldığı" iddialarına yanıt verdi.

    Dergiyi incelediğini ve Başbakan Erdoğan ile ilgili en küçük bir yayına bile rastlamadığını ifade eden Canikli, The Economist Dergisinin Türkiye Temsilcisi Amberin Zaman'ın AA'ya yaptığı, "Merkezi Londra'da olan The Economist dergisi, herhangi bir zamanda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dünyanın en zengin liderleri arasında yer aldığına ilişkin bir yayın yapmamıştır" açıklamasını okudu.

    Nurettin Canikli, kendisine laf atan CHP'li milletvekillerine, "Siz ne zaman akıllanacaksınız, onurlu davranacaksınız. Sizin yalanlarınıza cevap vermekten bıktık. Burada Başbakana hakaret edemezsiniz, milletin kürsüsünü bu şekilde kirletemezsiniz. Yolsuzluk mu arıyorsunuz? Yuvacık Barajına, İSKİ skandalına bakın o zaman. Yolsuzluk bulacaksanız geçmişinize bakacaksınız" karşılığını verdi.

    Canikli, konuşmasını bitirdikten sonra yerine doğru geçtiği sırada, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ile AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, oturdukları yerden tartışmaya başladı.

    Ayağa kalkarak birbirlerinin üzerine yürümek isteyen ve birbirlerine "buraya gel" diye bağıran her iki milletvekilini, araya giren diğer milletvekilleri engelledi. Bu sırada, bazı CHP ve AK Parti milletvekilleri de birbirlerine karşılıklı laf atarak sataştı.

    Arka sıralarda oturan CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, AK Parti sıralarına doğru gelerek, oradaki milletvekilleri ile tartışmaya başladı.

    AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, CHP sıralarına doğru giden Kulkuloğlu'nun üzerine doğru yürüdü. Her iki milletvekilinin yumruklaşmasını, araya giren Katip Üye, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün önledi. Bu sırada, her iki partinin diğer milletvekillerinin de ayağa kalkması üzerine, salonda arbede yaşandı.

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yaşanan tartışma üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın eşlik ettiği yabancı bir heyetin Genel Kurul salonunda bulunduğunu belirterek, milletvekillerini sakin olmaları konusunda uyardı. Bu sırada, Bakan Yıldız ve beraberindeki yabancı heyet salondan ayrıldı.

    Şahin, tartışmaların büyümesi üzerine, birleşime ara verdi. Tartışmalar verilen arada da devam etti.

    Milletvekilleri sıralarının üzerine çıktı

    CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, milletvekili sıralarının üzerine çıkarak, AK Parti sıralarına doğru hamle yaptı. Öztürk'ü arkadaşları engelledi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ ile CHP Kırklareli Turgut Dibek'in de tartışarak, birbirlerini üzerine yürümesini, araya giren milletvekilleri önledi.

    Verilen aranın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Nurettin Canikli'nin konuşmasında, partisinin, Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesini eleştirdiğini belirtti.

    Verdikleri önergenin haklı gerekçesinin olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Amerikan Sermaye Piyasa Kurulunun, Türkiye'de rüşvetlerin nasıl dağıtıldığına ilişkin raporları olduğunu, buna rağmen Hükümetin bu rüşvet iddialarını araştırmadığını öne sürdü.

    Başbakan Erdoğan'ın mal varlığı ile ilgili tartışmaya da değinen Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan, Remzi Gür ile yaptığı telefon konuşmasında, Amerika'daki kızı için 25 bin, 30 bin dolar para istiyor. Sayın Başbakan, bu parayı Remzi Gür'den hangi gerekçeyle, neden istiyor?" dedi.

    Forbes ve The Economist Dergisi'nden açıklama

    Bu arada Forbes Türkiye Dergisi Yazı İşleri Müdürü Eyüp Karagüllü, dünyanın en zenginleriyle ilgili olarak Mart ayında açıklanan listede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adının geçmediğini ifade etti.

    Karagüllü, TBMM Genel Kurulunda CHP'li bazı milletvekillerinin "Başbakan Erdoğan'ın dünyanın 10 zengini içinde yer aldığı" iddialarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Mart ayında açıkladığımız listede Sayın Başbakan'ın adı geçmemektedir. O liste iş adamalarını kapsayan bir araştırmadır. Forbes'in ABD'de yayınlanan dergisinde de böyle bir açıklama ya da araştırma yer almamaktadır. Bu bilgi bize ait değildir" dedi.

    The Economist Dergisi Türkiye Temsilcisi Amberin Zaman da, "Merkezi Londra'da olan The Economist Dergisi, herhangi bir zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dünyanın en zengin liderleri arasında yer aldığına ilişkin bir yayın yapmamıştır" dedi.

    Zaman, TBMM Genel Kurulunda CHP'li bazı milletvekillerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mal varlığı ile ilgili iddiaları hakkında, şu açıklamayı yaptı: "Sayın CHP milletvekili böyle bir bilgiye nereden ulaşmış bilemem. Ama tümüyle hayal ürünüdür. Merkezi Londra'da olan The Economist Dergisi, herhangi bir zamanda, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili, dünyanın en zengin liderleri arasında yer aldığına ilişkin bir yayın yapmamıştır. Böyle bir bilgiye de biz sahip değiliz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow