hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vekil başkan seçiminde yürütmeyi durdurma

    Vekil başkan seçiminde yürütmeyi durdurma
    expand

    Adana'da İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınan Aytaç Durak'ın yerine seçilen AK Partili Mahmut Çelikcan'ın ilçe belediye başkanı olması ve seçilemeyeceği savı ile yapılan itiraz idare mahkemesi tarafından kabul edilerek, 'yürütmeyi durdurma' kararı verildi.

    Avukat Yusuf Akıncı'nın ilgili yasalara göre, başkanvekilinin meclis üyeleri arasından seçilmesi gerektiği ve seçimin iptali istemi ile açtığı davada, Adana İdare Mahkemesi'nin verdiği ara karar bugün açıklandı.

    Başkanvekilinin seçilmesi ile ilgili olarak 34 üyeli Meclis'te uzun tartışmalar olmuş; İçişleri Bakanlığı'ndan görüş sorulduğunda metropol ilçe belediye başkanlarının da aday olabileceği belirtilince, AKP'li Yüreğir Belediye Başkanı Meclis'te yeterli AKP'li olmamasına rağmen MHP'li üye ile aynı sayıda oy almış ve çekilen kurada başkanvekilliğini kazanmıştı.

    Bundan sonra nasıl bir işlem yapılacağı, hukukçular tarafından inceleniyor.

    Çelik: "Tebligat ulaşmadı"

    Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Çelik, başkan vekilliğine yapılan itiraz nedeniyle Adana 2. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiği yönünde eline resmi bir tebligat ulaşmadığını belirterek, "Bu karar elimize ulaşırsa itiraz hakkımızı kullanacağız" dedi.

    Çelikcan, Adana'daki "Yaza Merhaba Fuarı" açılış töreninde, gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, dünden itibaren iletişim organlarında, "devam eden yargı süreci ile ilgili ortada olmayan bir kararın konu edilerek, hukukun saygınlığına gölge düşürülmeye çalışıldığını" söyledi.

    Muhataplarına tebliğ edilmemiş bir kararın basında yer almasını doğru bulmadığını ve hayretle karşıladığını ifade eden Çelikcan, "Bu bağımsız Türk yargısını baskı altına almak ve yargının güvenirliğine saygısızlıktır. Ben her zaman Türk yargısına güvendim, bundan sonra da nasıl bir karar çıkarsa çıksın güvenim devam edecektir" dedi.

    Dünden beri devam eden yayınlara rağmen kendisine henüz resmi bir tebligatın yapılmadığını belirten Çelikcan, şunları kaydetti:

    "Bilindiği gibi Anayasanın 127. maddesi gereği yerel yönetimler İçişleri Bakanlığının vesayeti altındadır. Büyükşehir Belediye Başkanının görevden uzaklaştırılmasının ardından yapılacak başkan vekilliği seçimi öncesinde meclis başkan vekili Mustafa Tuncel'in talebiyle ilçe belediye başkanlarının aday olup olmayacağı konusu İçişleri Bakanlığına danışıldı. Bakanlıktan gelen olumlu yanıt üzerine aynı zamanda büyükşehir belediye meclisinin doğal üyesi ve ilçe belediye başkanı olarak aday oldum."

    5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 45. maddesine göre, ilçe belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanı yurt dışında bulunduğu ya da başka bir nedenle görevinde bulunmadığı sırada başkan vekilliği yapamadığını ifade eden Çelikcan, "Oysa, burada durum çok farklı. Belediye Başkanı görevinden uzaklaştırılmıştır. Bu nedenle, belediye başkan vekilliğimin hukuka aykırı olduğunu düşünmüyorum. Ancak, bu olayda dikkati çekici bir unsur var. Bizi yargıyı etkilemekle suçlayanlar, yargının verdiğini iddia ettikleri bir kararı önceden ele geçirebiliyor, bunu yazılı ve görsel basına duyurabiliyorlar. Bunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz. Biz yargıya her zaman saygılı olduk" ifadelerini kullandı.

    Çelikcan, tebligat eline ulaştığında bunu basına duyuracağını sözlerine ekledi.

    Durak'ın görevden uzaklaştırılması sonrasındaki süreç

    Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, 9 Martta belediye meclisinin 7 üyesinin adının geçtiği ileri sürülen, petrol istasyonunun imar planı onayıyla ilgili pazarlık yapıldığını savunduğu ses kasetini meclis toplantısında dinletti ve gereğinin yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına teslim ettiğini açıkladı.

    Vali İlhan Atış ise bu olaydan üç gün sonra yaptığı açıklamada, kentte ve Türkiye genelinde büyük yankı uyandıran tartışmalar nedeniyle "bir vatandaş olarak üzüldüğünü" bildirdi.

    Bu arada, 16 Martta ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Aytaç Durak ve partisinin meclis üyesi Mustafa Tuncel'in partisinden istifa etmelerini istedi.

    Durak, 17 Martta "rüşvet iddialarıyla ilgili" Cumhuriyet savcılığına "kendisini ihbar ettiğini" bildirdi. Aynı gün, Durak ve Tuncel partileri
    MHP'den istifa etti.

    Durak, iki gün sonra da belediye meclisinde dinlettiği ve rüşvet pazarlığı olduğunu ileri sürdüğü ses kasetiyle ilgili Cumhuriyet Savcısına bilgi verdi.

    Görevden uzaklaştırma ve seçimler


    Adana Valisi İlhan Atış, 28 Martta bölgede incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile geldiği Karataş ilçesinde, "Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aytaç Durak'ın, İçişleri Bakanlığı onayı ile görevinden uzaklaştırıldığını" bildirdi.

    Atış, bu karar sonrası Büyükşehir Belediye Meclisini olağanüstü toplantıya çağırdıklarını duyurdu.

    Görevden uzaklaştırılan Aytaç Durak ise aynı gün katıldığı bir etkinlikte, "Yine her zamanki iftiralarla karşı karşıyayım. Hukuk üstün
    gelecektir. Birkaç gün sonra yeniden koltuğa oturacağım, şüpheniz olmasın" şeklinde konuştu.

    Büyükşehir Belediye Meclisi, 1 Nisan günü, başkan vekili seçimi için toplandı. Meclis, seçimlere geçilmeden Başkan Vekili Mustafa Tuncel tarafından, AK Parti adayı merkez ilçe Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın "aday olup olamayacağının İçişleri Bakanlığına sorulması" için tatil edildi.

    Meclis, 7 Nisanda başkan vekilini seçmek için ikinci kez toplandı.

    Bu toplantıda, ilk turda en fazla oyu AK Parti adayı Mahmut Çelikcan alırken, hiçbir adayın vekil seçilmek için yeterli çoğunluğu elde edememesi nedeniyle toplantı ertelendi.

    Daha sonra yapılan ikinci tur oylamada da hiçbir aday vekil seçilmek için yeterli oyu alamayınca, üçüncü tur için meclis toplantısı ertelendi.

    13 Nisanda yeniden toplanan mecliste yapılan oylamada Çelikcan, CHP adayı merkez Çukurova ilçesi Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan ile MHP adayı Fethi Coşkuntuncel başkan vekilliği için yeterli oyu alamadı. En fazla oy çıkan Çelikcan ve Coşkuntuncel son tura katıldı. Son oylamada Coşkuntuncel ile 16'şar oy alan Çelikcan, yapılan kura sonucu vekil oldu.

    Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde AK Parti'nin 13, CHP'nin 10, MHP'nin 9 üyesi bulunuyor, iki üye de bağımsız olarak yer alıyor.

    Mahmut Çelikcan, seçimlerden bir gün sonra Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen törenle, görevi Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel'den devraldı.

    Adana Barosuna kayıtlı avukat Yusuf Akıncı, 20 Nisanda Mahmut Çelikcan'ın başkan vekilliğinin kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle idare mahkemesine başvurdu.

    Bugün de Adana 2. İdare Mahkemesi itiraz üzerine "yürütmeyi durdurma kararı" verdi.

    MHP Adana İl Başkanı Ahmet Erdoğan, Çelikcan'ın görevini seçimlerde kendisiyle aynı oyu alan Coşkuntuncel'e devretmesinin "hukuki bir gereklilik olduğuna inandıklarını" belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow